Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
V šachu

Velký sobotní souhrn: Povedené české časovky i kvalifikace slalomářů. Francie se dočkala zlata v ragby

První medaile na Hrách třiatřicáté olympiády byly rozdány. V olympijské časovce se povedenými výkony předvedli jedenáctý Mathias Vacek a v ženském závodě 28. Julia Kopecký. Čeští vodní slalomáři Lukáš Rohan a Antonie Galušková slavili postup z kvalifikace do semifinále. Ve stejné fázi skončilo úvodní vystoupení plavkyně Barbory Seemanové, které chybělo na motýlkářské stovce k postupu do finále 71 setin sekundy. Úvodní den poznamenalo deštivé počasí, a tak se tenisový program odehrál jen pod zakrytými stadiony. On-line přenos ze soutěží najdete ZDE.

Antonie Galušková
zdroj: Reuters autor: Molly Darlington

První finále Seemanové uteklo

Seemanová v semifinále na 100 metrů motýlek nakonec obsadila 11. místo. V dopoledních rozplavbách přitom posunula český rekord na 57,50. Vlastní národní maximum z loňského listopadu vylepšila o 25 setin.

Nejrychlejší v semifinále byla Američanka Gretchen Walshová v olympijském rekordu 55,38. Její světový rekord je o dvě desetiny lepší. Seemanová zaostala za svým dopoledním rekordním časem o 14 setin.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Titmusová obhájila zlato z čtyřstovky, kraulařské štafety ovládly Austrálie a USA
Dostupnost videa skončí: 31.07.2024 09:24

Vodní slalomáři mají za sebou úspěšnou kvalifikaci

Kanoista Lukáš Rohan bez větších problémů postoupil do semifinále závodu vodních slalomářů. Obhájce stříbrné medaile z Tokia zajel v 1. kole kvalifikace desátý čas, ve druhé jízdě ho nevylepšil a nakonec skončil dvanáctý. V semifinále se představí i kajakářka Antonie Galušková, která byla v 1. kole šestá a ve 2. kole dokonce pátá.

Čeští cyklisté byli v časovkách hodně vidět

Olympijské tituly z časovky slaví Australanka Grace Brownová a Belgičan Remco Evenepoel. Julia Kopecký ve své olympijské premiéře skončila osmadvacátá, ještě lépe si vedl Mathias Vacek. V mužském závodě dojel jako jedenáctý, čímž vyrovnal nejlepší český výsledek pod pěti kruhy, když navázal na výkon Leopolda Königa z Ria de Janeiro.

Především v ženském závodě nebyla vzhledem k deštivému počasí nouze o mnoho pádů. Zdaleka největší smolařkou byla Američanka Taylor Knibbová, která skončila na zemi hned třikrát.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Záznam olympijské časovky žen
Dostupnost videa skončí: 03.08.2024 14:25

Dvojskif Lukšové a Šantrůčkové postoupil do semifinále

Druhým místem ve své rozjížďce si český dvojskif Lenky Lukšové a Anny Šantrůčkové zajistil účast v úterním semifinále. S časem 6:55:16 v dešti nestačily pouze na obhájkyně zlatých medailí z Tokia Ancutu Bodnarovou a Simonu Radisovou z Rumunska.

Svěřenkyně trenéra Josefa Lukše se představily v závěrečné třetí rozjížďce a postup do semifinále kontrolovaly od startu, kdy se zařadily za favorizované Rumunky, které jsou i několikanásobnými mistryněmi světa a Evropy.

Lukšová se Šantrůčkovou si již po 500 metrech vypracovaly náskok čtyř sekund na čtvrté Norky Theu Helsethovou a Inger Seimovou Kavlieovou, letošní kontinentální šampionky nakonec jako jediné do semifinále nepostoupily přímo.

"Jsme hrozně rády, že to vyšlo. Opravka o 13. místo by byl velký stres," řekla Lukšová. "Musím zároveň říct, že mě překvapilo, že vypadly Norky. Myslela jsem si, že se o třetí místo budeme rvát spíše my. Hrozně se mi ulevilo, že nemusíme (bojovat o postup do semifinále) přes opravku," přiznala dvaatřicetiletá veslařka startující na čtvrté olympiádě.

Sportovní střelci neuspěli v kvalifikaci smíšených dvojic

Puškaři Jiří Přívratský a Veronika Blažíčková skončili v soutěži smíšených dvojic už v kvalifikaci. Reprezentační dvojice nastřílela dohromady 623,6 bodu a obsadila 24. místo. Od postupové čtyřky je dělilo více než šest bodů. Vyhráli Číňané Šeng Li-chao a Chuang Jü-tching.

Přívratský s Blažíčkovou by měli v dalších dnech startovat se vzduchovou puškou mezi jednotlivci. Také je čeká třípolohová střelba z malorážky, v níž bude Přívratský patřit ke kandidátům na medaili.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Záznam finále smíšených dvojic ve vzduchové pušce
Dostupnost videa skončí: 03.08.2024 10:30

Příhoda je po drezuře na 45. místě

Jezdec Miloslav Příhoda vstoupil do olympijské soutěže ve všestrannosti 45. místem v drezuře. Na zámku ve Versailles nasbíral 35,70 trestného bodu. Druhý český reprezentant Miroslav Trunda obsadil s 53 trestnými body poslední 63. místo.

V čele je po první disciplíně ze tří Laura Collettová z Velké Británie, která zaznamenala pouhých 17,5 trestného bodu. Na druhé příčce je s odstupem tří desetin čtyřnásobný olympijský vítěz Michael Jung z Německa, třetí je s 22 body Alex Chua Tchien z Číny. Soutěž ve všestrannosti bude pokračovat v neděli terénní jízdou a vyvrcholí v pondělí parkurem.

Sedmičkové ragby ovládla domácí Francie

Nadvláda Fidži v sedmičkovém ragby na olympijských hrách skončila. Třetí zlato zástupci ostrova z Oceánie nepřidali, ve finále podlehli domácí Francii 7:28.Hvězdou utkání se stal Antoine Dupont se dvěma položenými pětkami. Bronz vybojovali hráči Jihoafrické republiky, kteří přehráli Australany 26:19.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dupont dovedl domácí Francii k vytouženému zlatu v ragby
Dostupnost videa skončí: 31.07.2024 09:38

Čína slaví v synchronizovaných skocích do vody

Soutěž v synchronizovaných skocích do vody z třímetrového prkna ovládly v Paříži Čchang Ja-ni a Čchen I-wen. Čínská dvojice potvrdila nadvládu v disciplíně, když navázala na tituly z posledních tří světových šampionátů.

Čchang Ja-ni a Čchen I-wen první olympijskou medaili vynesl zisk 337,68 bodu. Na druhé příčce skončily Američanky Sarah Baconová a Kassidy Cooková, které nasbíraly 314,64 bodu. Bronz vybojovaly s 302,28 body Yasmin Harperová a Scarlett Mewová Jensenová z Velké Británie.

Čína díky úspěchu Čchang Ja-ni a Čchen I-wen úspěšně vykročila za snahou vyhrát všech osm zlatých medailí ve skocích do vody. Před třemi lety na Hrách v Tokiu získala tradiční velmoc skokanských disciplín sedm zlatých.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Skoky do vody z prkna opět ovládly Číňanky Čchang Ja-ni a Čchen I-wen
Dostupnost videa skončí: 31.07.2024 09:38

První medaile se rozdaly také v judu

Japonská judistka Nacumi Cunodaová ovládla v Paříži kategorii do 48 kilogramů. Ve finále porazila úřadující mistryni světa Básanchüü Bavuudordž z Mongolska. V mužské kategorii do 60 kilogramů domácí Luka Mkheidze nestačil na Kazachstánce Jeldose Smetova. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Judisté Smeldov a Cunodaová se dočkali prvních zlatých medailí
Dostupnost videa skončí: 31.07.2024 09:37

Zpožděný tenisový program

Tenisové turnaje nabírají hned od prvního dne zpoždění. Zápasy na otevřených kurtech se vzhledem k deštivému počasí zatím nerozehrály, a tak se hrálo jen pod zataženou střechou kurtů Philippea Chatriera a Suzanne Lenglenové. Do sobotního programu nakonec nezasáhl žádný z českých reprezentantů, jejich zápasy byly odloženy na neděli.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Čeští tenisté se vinou deště na kurty nedostali, favorité na úvod nezaváhali
Dostupnost videa skončí: 31.07.2024 09:05

Rozehrály se další olympijské turnaje

Basketbalový turnaj mužů odstartoval duelem mezi Austrálií a Španělskem, v němž nastoupil na šestých Hrách v kariéře Rudy Fernández. Do olympijského turnaje volejbalistů vstoupili vítězně mistři světa Italové a Němci. V Paříži již odstartoval i turnaj badmintonistů. Program začal čtyřhrou Ondřej Král s Adamem Mendrekem, kteří nastoupili proti Jihokorejské dvojici Kang Min-hjok a So Sung-če.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Mendrek s Králem po prvním utkání: Druhý set byl vydařený, změnili jsme taktiku
Dostupnost videa skončí: 31.07.2024 00:19
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články