Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Rohan zvládl první krok, postupuje i Galušková

Lukáš Rohan se dvanáctým nejrychlejším časem probojoval z kvalifikace do semifinále vodních slalomářů. V pondělí tak bude moci bojovat o obhajobu stříbra z Tokia. Úspěšný vstup na svých prvních Hrách má za sebou i Antonie Galušková, která postoupila z pátého místa.

Devětadvacetiletý Rohan si v obou kvalifikačních kolech připsal dvousekundovou penalizaci. V první jízdě chyboval v sedmé brance, potom se dotkl páté. Čas 95,63 mu nakonec stačil a postup měl jistý ještě předtím, než se podruhé vydal na trať. Závodníkům se započítával vždy lepší ze dvou dosažených časů.

"Tak to je takový první klíč a bylo by hodně špatné, kdybych nepostoupil. Snažil jsem se tu první jízdu jet opravdu hodně pohlídaně. Netlačil jsem to a vlastně mi to dost vyšlo. Kromě jednoho místa, kde jsem měl dotyk. Bylo to spíš pomalé tím, že jsem opravdu snažil si to hlídat," řekl Rohan.

"V té druhé jsem do toho chtěl jít víc, ale bohužel tam nahoře už mi to nevyšlo a pak jsem se s tím trošku pral. Dole jsem chtěl vyzkoušet něco k semifinále. Tak dobře se mi to nepovedlo a v semifinále to buď nepojedu, nebo to, doufám, pojedu líp," prohlásil.

Z vítězství se dnes radoval Francouz Nicolas Gestin, který se jako jediný dostal pod 90 sekund. Navíc byl jedním z šesti kanoistů, kteří se ve druhé jízdě dokázali zlepšit.

Perfektní premiéra pod pěti kruhy

Třiadvacetiletá Galušková startuje pod pěti kruhy poprvé v kariéře a v úvodu zajela za silného deště čistou jízdu. S časem 96,42 se dlouho držela v čele, ale nakonec ji pět soupeřek překonalo. I mezi kajakářkami se v 1. kole vedlo nejlépe domácím reprezentantům, v čele pořadí je Camille Prigentová. Ve druhém kole dokázala svůj čas česká kajakářka ještě vylepšit a do semifinále postoupila nakonec z pátého místa. 

"Já se musím přiznat, že tomu vůbec nechci věřit. Protože já moc nejsem schopná zajet dvě dobré jízdy po sobě a teď se mi to povedlo. Kór jsem tu druhou ještě vylepšila. Takhle nějak bych si představovala, že by mohl vypadat zítřejší program. Semifinále a finále. V semifinále nějaká dobrá jízda a ve finále to, co jsem předvedla teď. To by bylo krásné," konstatovala Galušková.

V Tokiu nasála atmosféru jako předjezdkyně, teď už si vychutnala závodní premiéru. "Byl to můj první start pod olympijskými kruhy, takže to, že jsem předvedla tu první jízdu nějak slušnou a byla jsem do top šestky, bylo pro mě naprosto neuvěřitelné. Tu druhou už jsem jenom vylepšila. Chtěla jsem prostě jen trošku víc zariskovat. A buď to vyjde, nebo ne, protože tu jistotu už jsem měla. No a ono to vyšlo," řekla.

S deštěm také neměla problém. "Já jsem spíš měla starost o rodiče, kteří se tam čvachtali na tribuně, a říkala jsem si: 'Ty jo, oni tady kvůli mně musí být pět hodin, chudáci'. Nám to nevadí, prostě prší a my tak jako tak budeme mokří, takže nám je to jedno," dodala Galušková.

Nejrychlejší byla úřadující olympijská šampionka a jedna z nejvýraznějších postav světové kanoistiky Jessica Foxová z Austrálie. Mnohonásobná mistryně světa se jako jediná dostala pod hranici 93 sekund.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články