Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Co neminout v sobotu: Krejčíková se Siniakovou již naostro, rozdají se i první medaile

Prvních čtrnáct medailových sad si najde po sobotě své nové olympijské majitele. Kromě vyhlížené cyklistické časovky a plavecké čtyřstovky do Her nastoupí i česká želízka. Jen den po finále v Praze se na tenisových kurtech opět představí Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, které společně obhajují zlato z Tokia. O účast ve finále zabojují i kanoisté Lukáš Rohan s Antonií Galuškovou či dvojskif Lenky Lukšové a Anny Šantrůčkové. Přímý přenos z Paříže v sobotu startuje v 10 hodin na ČT sport a ČT sport Plus.

Letní olympijské hry v Paříži 2024
zdroj: Reuters autor: Yara Nardi

První olympijskou medaili získávají tradičně už od roku 1972 střelci, tentokrát to bude za střelbu smíšených dvojic ze vzduchové pušky. V ní nastoupí Jiří Přívratský a Veronika Blažíčková, mužská polovina páru je považována za jednoho z medailových kandidátů v třípolohové střelbě z malorážky, která začne ve středu. Matěj Rampula si vyzkouší přesnou mušku se vzduchovou pistolí, větší šance však bude mít až s tou rychlopalnou.

Sobota také přinese první vrchol v plavání. Na kraulařské čtyřstovce žen se australská mistryně světa a světová rekordmanka Ariarne Titmusová znovu utká s Američankou Katie Ledeckou, která má políčeno už na osmé olympijské zlato. Do jejich souboje však může promluvit teprve sedmnáctiletá Kanaďanka Summer McIntoshová, která má na kontě druhý nejlepší čas všech dob.

Pro tuto disciplínu se kvalifikovala i Barbora Seemanová, stříbrná z mistrovství Evropy, ale nakonec dala přednost trati 100 m motýlek, která startuje od 11:30 rozplavbou. Její hlavní disciplínou, v níž má reálnou šanci na finále, je ale kraulařská dvoustovka.

Olympijské vody okusí i slalomáři a veslaři

Vodní slalom má na pořadu od 15:00 kvalifikační jízdy kanoistů s Lukášem Rohanem, obhajujícím stříbro z Tokia, a kajakářek s Antonií Galuškovou. Dvě jízdy slouží především k osahání trati, v semifinále budou chybět jen čtyři nejpomalejší kanoisté a tři kajakářky.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Vodní slalomáři se přesunuli do Paříže. Letím v top formě, věří Prskavec

O postup z veslařských rozjížděk bude ještě předtím od 12:20 usilovat nově složený dvojskif Lenka Lukšová, Anna Šantrůčková. První je na Hrách už počtvrté a před 12 lety v Londýně obsadila pod dívčím jménem Antošová sedmé místo, pro její o devět let mladší parťačku to bude premiéra. V jejich rozjížďce jsou rumunské obhájkyně zlata, ale přímý postup do úterního semifinále si zajistí tři ze čtyř posádek.

Na 32,4 km dlouhou trať s minimálním převýšením se startem na Invalidovně a cílem u Mostu Alexandra III. se postupně vydá 34 cyklistů z 24 zemí, mezi nimi i Mathias Vacek. Favoritem je belgický mistr světa Remco Evenepoel, který vyhrál i první časovku na letošní Tour de France. Jeho přemožitelé z Tour Slovinec Tadej Pogačar a Dán Jonas Vingegaard na olympiádě nejsou, a tak největším soupeřem by měl být dvacetiletý britský mistr Evropy Josh Tarling, který ho loni porazil na prestižní Časovce národů v Herbiers.

Na stejné trati žen je největší hvězdou Američanka Chloé Dygertová, která má v pařížském plánu i třetí olympijskou medaili ve stíhačce družstev na dráze. České barvy bude hájit Julia Kopecky.

Vítězný český debl Krejčíková – Siniaková na LOH v Tokiu
zdroj: Reuters autor: MIKE SEGAR

Přinese tenis další medaili do české sbírky?

Na olympijských hrách sice kvůli zranění chybí obhájkyně stříbra Markéta Vondroušová, ale ani tak v ženské dvouhře není Česko bez šancí na úspěch. Barbora Krejčíková přijede na olympiádu povzbuzená triumfem z wimbledonské trávy a v Paříži v roce 2021 vyhrála Roland Garros. Karolína Muchová se sice vrací po zranění, ale na pařížské antuce se loni dostala do finále grandslamu. Z české výpravy do turnaje vstoupí jako první proti Kanaďance Leylah Fernandezové, kterou předloni v Miami porazila.

Jednoznačnou favoritkou je světová jednička Iga Šwiateková z Polska, která před necelými dvěma měsíci suverénně vyhrála Roland Garros. Český tým v singlu doplňují Linda Nosková a Kateřina Siniaková, která do dvouhry nastoupí jako náhradnice za Vondroušovou.

Den po pražském titulu vzhůru za obhajobou toho olympijského

Českým želízkem je debl Krejčíkové se Siniakovou. Svoji spolupráci sice na konci minulé sezony přerušily, kvůli olympiádě se však opět daly dohromady. V generálce na olympiádu vyhrály turnaj WTA v Praze. Bezprostředně po finále zamířily do Paříže, kde by měly už v sobotu odehrát první kolo čtyřhry proti tchajwanskému páru Čchan Chao-Ling, Čchan Jüng-žan.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr a ohlasy utkání Krejčíková/Siniaková – Šafářová/Matteková-Sandsová

Na poslední chvíli přicestuje do dějiště OH také nejmladší účastník mužské dvouhry Jakub MenšíkTomáš Macháč se utká se svým turnajovým spoluhráčem ve čtyřhře Čang Č'-čenem z Číny. Ve čtyřhře spojí síly s deblovým specialistou Adamem Pavláskem, v mixu se Siniakovou.

Srbské legendě k historickému zápisu chybí jediné

Pozornost se v mužském tenise bude upínat k Novaku Djokovičovi. Sedmatřicetiletý tenista chce jako pátý v historii vyhrát všechny grandslamy i olympijské hry. Zatím se to podařilo Steffi Grafové, Sereně Williamsové, Rafaelu Nadalovi a Andremu Agassimu.

Hvězdný Srb se chystá už na pátou olympiádu, ale jeho jedinou medailí je zatím bronz z dvouhry z Pekingu 2008. V Tokiu vypadl v semifinále s pozdějším vítězem Alexanderem Zverevem z Německa a pak ho v duelu o třetí místo porazil Španěl Pablo Carreño.

Při neúčasti světové jedničky Jannika Sinnera bude Djokovič nejvýše nasazeným, ale aktuálně nejlepší formu prokazuje Španěl Carlos Alcaraz, který vyhrál Roland Garros i Wimbledon. Na OH spojí síly ve čtyřhře s někdejším králem pařížské antuky Nadalem. Nadal ale ve čtvrtek vynechal trénink a jeho trenér Carlos Moya účast svého svěřence pod pěti kruhy zpochybnil.

Na tenisových kurtech v grandslamovém areálu oblečeném do olympijské modré barvy budou k vidění také velká loučení. Poslední turnaj kariéry odehrají Brit Andy Murray, který podobně jako ve Wimbledonu nastoupí jen do čtyřhry, a Němka Angelique Kerberová.

Na programu je i badminton a první část všestrannosti

Badmintonisté Ondřej Král a Adam Mendrek nastoupí od desíti večer k prvnímu utkání ve čtyřčlenné skupině proti jihokorejské dvojici Kang Min-hjok, So Sung-če, což jsou úřadující mistři světa. Do čtvrtfinále postoupí z každé skupiny dvě dvojice.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Čeští badmintonisté těsně před odletem do Paříže

Jezdci Miloslav Příhoda a Miroslav Trunda se předvedou v drezuře, což je první část soutěže ve všestrannosti. Oba chtějí skončit lépe než před třemi lety v Tokiu, kdy byli shodně ve čtvrté desítce.

Fanoušci sedmičkového ragby jsou zvědaví, jestli reprezentanti Fidži dovrší zlatý olympijský hattrick. Korunováni budou také olympijští vítězové ve skateboardingu v disciplíně street, v synchronizovaných skocích do vody z třímetrového prkna žen a po dvou kategoriích šermu a juda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články