Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Záruba: Chceme divákům ČT sport ukázat olympiádu se vším všudy

Olympijské vysílání České televize je tady. Také letos přinese ČT sport v rámci sportovního super roku 320 hodin přímých přenosů z Her v Paříži. Platí, že prim bude hrát v éteru česká stopa. ČT rovněž zachytí většinu medailových soubojů, chybět nebudou exkluzivní rozhovory, reportáže a vstupy přímo z dějiště olympijských her. Velkou roli bude hrát i web ČT sport.

Režie ČT sport v Mezinárodním vysílacím centru v Paříži
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

"Živé přenosy z olympijských her v Paříži jsou jedním z největších vrcholů letního schématu České televize. Ačkoliv má ČT jako majitel sublicence oprávnění vysílat olympijské soutěže pouze na jednom programu, podařilo se domluvit několik výjimek, díky kterým je možné v případě časového souběhu dvou bojů o medaile s českou účastí pro živé vysílání využít i internetový stream," vysvětluje výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

První výjimku lze uplatnit v případě souběhu dvou medailových disciplín s českou účastí. V takovém případě je možné pro jeden z nich využít ČT sport Plus. Druhý typ výjimky je jedenáct případů bez jakéhokoliv zdůvodnění a omezení.

"Prolíná se tu devětatřicet různých sportovních odvětví. Česká televize není majitelem práv, ale držitelem sublicence, což nám stanovuje limity, které nemůžeme překročit," říká v Paříž fokus podcastu šéfkomentátor redakce sportu České televize a autor projektu Paříž 2024 Robert Záruba.

"Je to svým způsobem i dobrodružství ten program stavět, ale některé jeho prvky bych si docela rád odpustil. Od roku 2026 to ale bude jinak, na to se těším, odbudou stresové situace s kolizemi. Budeme se snažit udělat opravdu echt český program," pokračuje Záruba.

Poslední dvoje olympijské hry byly postižené covidovými opatřeními. Nyní se do dějiště Her vrací Olympijské studio, které bude umístěné v Českém domě v parku La Villette.

"Vysílání z Paříže je bez časového posunu, což ovlivní možnost prezentace rozhovorů s našimi sportovci během dne a večera. Budeme je vysílat v šedesátiminutovém přehledu Hodina z Paříže. Ale kvůli nejistému času budeme většinu rozhovorů v hrubém sestřihu dávat na sítě, na web ČT sport, kde se objeví často dřív, než je odvysíláme v televizní premiéře," vysvětluje Záruba.

Kromě exkluzivních rozhovorů s českými sportovci najdou fanoušci na webu ctsport.cz během olympijských her speciální rubriku s bohatým zpravodajským obsahem.

"Nabídneme kompletní výsledkový servis veškerého dění v Paříži, vše přehledně rozdělené podle sportů nebo české účasti. Série speciálních Paříž fokus podcastů rozebere klíčové okamžiky s komentátory či experty," doplňuje vedoucí redaktor digitálního obsahu ČT sport Hynek Roleček

U příležitosti zahájení olympijských her nabídne iVysílání a youtubový kanál ČT sport rozhovory Ester Janečkové s olympioniky v sérii Zvedni se.

V roli expertů se v Paříži blýsknou vynikající sportovci, špičky ve svých disciplínách. "Denisa Helceletová na atletiku, Kristýna Kolocová na plážový volejbal, Tomáš Rak na vodní slalom, Ondřej Synek na veslování, Kristýna Pálešová na gymnastiku, David Kostelecký na střelbu a Jiří Welsch na basketbal. Většina z nich už s námi v minulosti pracovala. Jako poslední se nedávno předvedla Denisa Helceletová při mistrovství Evropy v atletice. Vedla si výborně, ohlasy jsou velmi vstřícné," dodává Záruba.

Olympijský projekt začal plánovat před dvěma roky. "Poslední dva měsíce to řeším velmi intenzivně," říká Záruba. ČT má studio přímo v Českém domě v pařížském parku La Villette.

"Budeme vysílat čtyřiadvacet hodin denně z Her. Úvodní den chceme představit olympiádu se vším všudy včetně slavnostního zahájení s komentářem Michala Dusíka a Miroslava Langera, což bude unikátní nájezd výprav na lodích. Pařížané do toho rizika jdou, ale bude to zážitek," tuší Záruba. Sledujte olympijské hry v České televizi i na webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články