Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Nemilosrdný Alcaraz nedal Djokovičovi sebemenší šanci a obhájil titul na Wimbledonu

V jednoznačnou záležitost ve prospěch Carlose Alcaraze se změnilo mužské finále Wimbledonu. Španělský tenista v něm deklasoval čtyřiadvacetinásobného grandslamového šampiona Novaka Djokoviče ze Srbska 6:2, 6:2, 7:6 a obhájil loňské vítězství. Celkově získal čtvrtou grandslamovou trofej.

Carlos Alcaraz s trofejí pro vítěze Wimbledonu
zdroj: REUTERS autor: Susan Mullane

Alcaraz v prvních dvou setech dominoval a Djokoviče jednoznačně přehrával. Sedminásobného wimbledonského šampiona navíc viditelně limitovalo před měsícem operované koleno. 

"V prvních dvou setech jsem hrál špatně. Carlos byl naopak bezchybný a zaslouží si gratulaci. Snažil jsem se, ale prostě mi to nebylo souzeno," uznal Djokovič, který na londýnské trávě prohrál s Alcarazem finále už loni.

Ve třetím dějství se rodák z Bělehradu zvedl a s obhájcem titulu držel krok do stavu 4:4. Pak ovšem přišel o servis a krátce nato prohrával při podání soupeře 0:40. Španěl nicméně neudržel nervy, gem prohrál a fanoušci táhli sedmatřicetiletého Srba za korekcí ve skóre. V tie-breaku už měl ale opět navrch Alcaraz a získal ho pro sebe poměrem 7:4.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Alcaraz zametl s Djokovičem a obhájil wimbledonský titul

V pozápasovém rozhovoru na kurtu přiznal, že Wimbledon má v jeho srdci speciální místo. "Když mi bylo jedenáct dvanáct let, v jednom rozhovoru jsem řekl, že můj sen je vyhrát Wimbledon. A teď se mi ten sen (opět, pozn. red.) splnil. Tohle je nejkrásnější turnaj, nejkrásnější kurt a nejkrásnější trofej," prohlásil Alcaraz.

Stoprocentní bilance ve finále grandslamů

Rodák z Murcie si v letošní sezoně připsal druhý grandslamový triumf poté, co navázal na měsíc starý úspěch z antukového Roland Garros. Na kontě má také vítězství z US Open z roku 2022. Ve finále grandslamů si drží stoprocentní bilanci 4:0.

Navíc dokázal jako teprve šestý tenista v profesionální éře ovládnout v jedné sezoně Roland Garros a Wimbledon. Před Alcarazem se to podařilo Rodu Laverovi, Björnu Borgovi, Rafelu Nadalovi, Rogeru Federerovi a Djokovičovi. "Je to ohromná čest být mezi nimi. Všichni jsou velcí šampioni," dodal Alcaraz.

Pohár pro vítěze Wimbledonu převzal jednadvacetiletý Alcaraz od britské princezny Kate, která je od roku 2016 patronkou All England Clubu. Oblíbená členka královské rodiny se objevila na veřejnosti teprve podruhé od května, kdy oznámila, že se léčí s rakovinou.

S princeznou Kate se v neděli potkala i vítězka ženského singlu Barbora Krejčíková. Trofej na kurtu ale české tenistce po sobotním finálovém triumfu nad Italkou Jasmine Paoliniovou nepředávala.

Mix vyhráli Sie Šu-wej a Zieliňski

Smíšenou čtyřhru opanovali Sie Šu-wej z Tchaj-wanu a Jan Zieliňski z Polska. Ve finále v All England Clubu porazili 6:4, 6:2 mexickou dvojici Giuliana Olmosová, Santiago González.

Osmatřicetiletá Sie Šu-wej a sedmadvacetiletý Zieliňski získali druhý letošní společný grandslamový titul po triumfu na lednovém Australian Open. Thajská tenistka v Melbourne navíc s Elise Mertensovou z Belgie zvítězila také ve čtyřhře.

Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 50 milionů liber):

Muži:
Dvouhra – finále:

Alcaraz (3-Šp.) – Djokovič (2-Srb.) 6:2, 6:2, 7:6 (7:4).

Smíšená čtyřhra – finále:
Sie Šu-wej, Zieliňski (7-Tchaj-wan/Pol.) – Olmosová, González (Mex.) 6:4, 6:2.

Junioři:
Dvouhra – finále:
Budkov Kjaer (2-Nor.) – Rottgering (Niz.) 6:3, 6:3.
Čtyřhra – finále:
Razeghi, Schönhaus (USA/Něm.) – Klimas, Kumstát (ČR) 7:6 (7:1), 6:4.

Juniorky:
Dvouhra – finále:

Jamrichová (1-SR) – Jonesová (3-Austr.) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články