Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vadlejch, Prskavec, Krpálek či tenisová a beachvolejbalová esa. Česká želízka den po dni

V Paříži začala XXXIII. letní olympiáda. Slavnostní oheň se rozhořel, do soutěží by se mělo zapojit 112 českých sportovců. Kdo má formu a největší šanci získat medaili? Přivezou jich Češi více než z Her v Tokiu? Přímé přenosy sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Oštěpař Jakub Vadlejch se raduje z titulu evropského šampiona
zdroj: REUTERS

SOBOTA 27. ČERVENCE

Krejčíková, Muchová a spol. jdou do akce

Krátce po slavnostním zahájení se v areálu Rolanda Garrose rozehraje na antuce tenisový turnaj, jenž bude v tuzemsku vzhledem k dlouhodobě nadprůměrné výkonnosti českých hráček bedlivě sledován.

V pavouku singlu totiž neschází úřadující šampionka Wimbledonu Barbora Krejčíková a loňská finalistka Roland Garros Karolína Muchová, která v olympijské generálce postoupila do finále turnaje WTA v Palermu. Kvůli blíže nespecifikovanému zranění ruky naopak schází stříbrná medailistka z předchozích Her v Tokiu Markéta Vondroušová.

Ve skvělé fazoně hrající Krejčíková má navíc nemalou šanci uspět i v deblu, v němž bude s Kateřinou Siniakovou plnit roli hlavních favoritek a obhájkyň titulu. Vzhledem k formátu turnaje lze za medailové želízko označit také pár Siniaková – Tomáš Macháč v mixu.

Finále ve dvouhře se uskuteční v sobotu 3. SRPNA, o den později je na programu prestižní utkání o zlato ve čtyřhře. Mix vyvrcholí 2. SRPNA

NEDĚLE 28. ČERVENCE

Perušič se Schweinerem rozehrají skupinu

Reálnou šanci získat cenný kov budou mít bezesporu i úřadující mistři světa v plážovém volejbalu Ondřej Perušič a David Schweiner. Zápolení na kurtech pod Eiffelovou věží odstartují od 17:00 utkáním proti kanadskému páru Samuel Schachter – Daniel Dearing. Rozhodující klání jsou na programu v sobotu 10. SRPNA

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr utkání Perušič, Schweiner – Ahman, Hellvig

"Výsledek od čtvrtfinále výš už bychom hodnotili jako docela dobrý, protože nejlepší světová osmička je podle mě něco, kam dlouhodobě patříme. Kdyby z toho byla medaile, tak by to bylo skvělé, ale zatím se na to nijak neupínáme," řekl Perušič po úvodním tréninku v Paříži.

PONDĚLÍ 29. ČERVENCE

Den D pro Seemanovou, Choupenitche, Rohana a Přívratského

Se stříbrem by byla stoprocentně spokojená plavkyně Barbora Seemanová, která se od června honosí dalším titulem mistryně Evropy na trati 200 metrů volně. V nabité světové konkurenci však bude stát proti celé řadě vynikajících soupeřek. V případě postupu do finále bude usilovat o medaili právě 29. ČERVENCE.

V Paříži ji mohou čekat finálová měření sil i na tratích 100 metrů volně (31. ČERVENCE), na níž je také úřadující evropskou šampionkou, 100 metrů motýlek (28. ČERVENCE) a polohový závod na 200 metrů (3. SRPNA).

Během prvního olympijského pondělí jsou na programu i medailové souboje v šermu. Bronzový fleretista z předchozích Her v Tokiu Alexander Choupenitch si před Paříží zvedl sebevědomí bronzem na ME v Basileji, kde ho zastavil až mistr světa Tommaso Marini z Itálie.     

A životní úspěch z japonské metropole bude chtít napodobit i kanoista Lukáš Rohan, který bude mít v případě postupu do finále šanci obhájit stříbro, po němž se dle vlastních slov potýkal se ztrátou motivace, ale další olympiáda mu ji vrátila zpět. Rozjížďky pojede v sobotu 27. ČERVENCE.     

Sportovního střelce Jiřího Přívratského může boj o medaile čekat ve vzduchové pušce (10 m), v níž bral na loňských Evropských hrách bronz. O umístění na "bedně" může v případě úspěšné kvalifikace (31. ČERVENCE) střílet i v třípolohové malorážce 1. SRPNA. Z ní si ze zmíněných Evropských her přivezl dvě stříbra.  

ÚTERÝ 30. ČERVENCE

Lipták bude o medaile střílet v Chateauroux 

V zemi vycházejícího slunce dosáhl na "sportovní nesmrtelnost" zlatý brokař Jiří Lipták, který strávil poslední dny před odjezdem do dějiště letošních Her v Paříži na tréninkovém kempu v Itálii. Na střelnici podobné té v Chateauroux, kde bude usilovat o zisk další medaile, chtěl doladit formu a ušetřit se případnému tlaku.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Obhájce zlata Lipták bude ladit olympijskou formu v Itálii

Obhájce tokijského titulu měl odlišný i samotný olympijský rok. Atypicky začal o měsíc později, aby nebyl dle vlastních slov přestřílený.

"Začátek sezony jsem neměl výsledkově úplně ideální, nedávno jsem ale v Písku trefil 122 ze 125. Možná má moje forma stoupající tendenci," konstatoval v polovině července Lipták, který začne kvalifikaci už v pondělí 29. ČERVENCE, druhé kolo a finále je na programu o den později.

STŘEDA 31. ČERVENCE

Satková a Miculyčová v záři reflektorů?

Formu má před sezonním vrcholem i kanoistka Gabriela Satková. Na start v Paříži se totiž úřadující vicemistryně Evropy naladila červencovým ziskem titulu mistryně světa v kategorii slalomářek do 23 let a navázala na červnový triumf v rámci Světového poháru v pražské Tróji. Kvalifikace proběhne o den dříve 30. ČERVENCE.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Slalomářky Gabriela Satková a Tereza Fišerová o olympijských přípravách

Dvojnásobná evropská šampionka ve freestyle BMX Iveta Miculyčová měla naopak trnitou olympijskou připravu poznamenanou zraněním, když si při tréninku natrhla vazy v kotníku, ale po úspěšné rehabilitaci trénovala od července naplno. "Ještě to není zcela zahojené, ale nijak mě to neomezuje," popsala před odletem Miculyčová, kterou nemine stejně jako Satkovou kvalifikace už v úterý 30. ČERVENCE.

ČTVRTEK 1. SRPNA

Prskavce čeká obhajoba zlaté medaile, šanci má i Nymburský

Obhájce olympijského titulu, dvojnásobný medailista z Her, dvojnásobný mistr světa. Kajakář Jiří Prskavec je podobně jako na předchozích zápoleních pod pěti kruhy jednou z největších českých nadějí. Rozjížďky čekají rodáka z Mělníku už v úterý 30. ČERVENCE. "Doufám, že jsem v top formě. Posledních pár tréninků bylo super a doufám, že to vydrží až do olympijských závodů," prohlásil Prskavec. 

Zopakuje famózní jízdu z Tokia a stane se opět šampionem? 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Vodní slalomáři se přesunuli do Paříže. Letím v top formě, věří Prskavec

Za želízko lze bezesporu označit také úřadujícího vicemistra světa a dvojnásobného mistra Evropy v třípolohové malorážce Petra Nymburského. Společně s výše zmíněným Přívratským, který v lednu opanoval v této disciplíně Světový pohár v Káhiře, může směle aspirovat na roli medailového kandidáta. Finále je na programu právě 1. SRPNA, kvalifikace o den dříve.   

PÁTEK 2. SRPNA

Krpálek zaútočí na třetí olympijský triumf v řadě

O den později se pokusí Lukáš Krpálek získat třetí olympijské zlato v řadě. Jeden z vlajkonošů české výpravy se bude prát stejně jako v Tokiu v nejtěžší váhové kategorii nad 100 kilogramů. Na květnovém mistrovství světa v Abú Dhabí sice obsadil "až" páté místo, ale předtím například opanoval březnové Grand Prix v Linci. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Na Hry do Paříže míří tři čeští judisté v čele s Krpálkem

Do francouzské metropole zamířil s pocitem, že v přípravě odvedl maximum. Přiznal mimo jiné, že je rád, že ho přímo v dějišti Her tentokrát podpoří i manželka s dětmi. "Udělám stoprocentně všechno proto, aby pro mě olympijská mise byla úspěšná a abych opět udělal radost všem fanouškům," řekl před odletem Krpálek.

V prvním kole se střetne s Jellem Snippem z Nizozemska, bronzovým medailistou z loňského mistrovství Evropy. 

SOBOTA 3. SRPNA

Hodí Horáčková neúspěšnou kvalifikaci za hlavu?

Radost všem fanouškům by opět ráda dopřála i Krpálkova partnerka při zahajovacím ceremoniálu na Seině, lukostřelkyně Marie Horáčková. Úřadující mistryni světa se sice nepodařila kvalifikace, kde obsadila až 31. místo, ale vzhledem k faktu, že sloužila jen k rozdělení účastnic pro vyřazovací fázi, není důvod k panice.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Lukostřelci Horáčková a Li o ambicích na OH i soutěži mixů

Ve středečním prvním kole (31. ČERVENCE) ji čeká uzbecká soupeřka Zijodachon Abdusattorovová. V případě úspěchu by ovšem česká reprezentantka hned ve druhém utkání téhož dne pravděpodobně narazila na druhou ženu kvalifikace Korejku Nam So-hjon. Medailové souboje jsou na programu až v sobotu 3. SRPNA.

PONDĚLÍ 5. SRPNA

Zazní česká hymna Podhráskému či Fišerové? 

V pondělí 5. SRPNA vyvrcholí olympijská soutěž ve střelbě z rychlopalné pistole a českým želízkem by v ní v případě postupu z nedělní kvalifikace (4. SRPNA) mohl být Martin Podhráský. Pražský rodák se v květnu dočkal po 13 letech vítězství na Světovém poháru a potvrdil stoupající trend své výkonnosti. Loni si z Evropských her odvezl bronz. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Čeští sportovní střelci se připravují na olympiádu v Paříži

Medailovou nadějí by tentýž den mohla být v případě postupu z rozjížděk (od 2. SRPNA do 4. SRPNA) i Tereza Fišerová v kayakcrossu, tedy v disciplíně, v níž se předloni stala evropskou šampionkou. Šestadvacetiletá vodní slalomářka sice v Paříži původně startovat neměla, ale získala dodatečnou nominaci poté, co svou kvótu nevyužili Britové.

ČTVRTEK 8. SRPNA

Vadlejch je v životní formě a chce házet o zlato

V polovině června si v Římě podmanil posledním hodem mistrovství Evropy a získal své první "velké zlato" v kariéře. Třiatřicetiletý oštěpař Jakub Vadlejch je i proto považován za jednoznačného aspiranta na zisk cenného kovu. Stříbrného olympijského medailistu z Tokia čeká nejprve v úterý 6. SRPNA kvalifikace. 

Jeho největšími soupeři nejspíše budou úřadující mistr světa Níradž Čopra z Indie a exmistr Evropy Jilian Weber z Německa, kterého Vadlejch na ME porazil nejlepším sezonním výkonem 88,65 metru. "Byl jsem ve skvělé fazoně, ale stále věřím, že je ve mně ještě víc, a budu se to ze sebe snažit vydolovat v Paříži," zdůraznil český reprezentant. 

PÁTEK 9. SRPNA

Ondra cítí po změně formátu větší šanci, dočká se medaile Fuksa?

To nejlepší se bude ze sebe snažit vydolovat i sportovní lezec Adam Ondra. Kombinace pro něj začne semifinálovým kolem, které je na programu 5. a 7. SRPNA. O dva dny později bude případně bojovat ve finále.

Od Tokia, kde si v premiéře lezení pod pěti kruhy odnesl šesté místo, se změnil formát soutěže. Místo trojkombinace ho čeká jen dvojkombinace boulderingu a obtížnosti, takže se nemusel věnovat neoblíbenému lezení na rychlost. "Kdybych cítil, že nemám vůbec žádnou šanci na medaili, tak bych do Paříže ani nechtěl jet. Pevně věřím, že nějaké šance jsou, ale vím, že to bude extrémně náročné," měl jasno Ondra.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Lezec Ondra skončil v olympijské generálce v Chamonix šestý

Rychlostní kanoista Martin Fuksa má nasazenou osobní laťku vysoko a stříbro na letošním mistrovství Evropy v Szegedu bral jako zklamání. Na olympijských hrách touží po zisku jakéhokoli cenného kovu. 

"Olympiáda je speciální, z ní žádnou medaili nemám, a kdybych si pověsil na krk cokoliv, tak budu úplně nejšťastnější na světě," prohlásil jednatřicetiletý trojnásobný mistr světa a dvanáctinásobný evropský šampion, kterého v Paříži nemine rozjížďka na kilometrové trati už ve středu 7. SRPNA. Medailová měření sil jsou na programu 9. SRPNA

SOBOTA 10. SRPNA

Zkompletuje olympijskou sbírku Dostál? V akci bude i Štolbová

Šanci rozhodně má i čtyřnásobný olympijský medailista Josef Dostál. Ambiciózní kajakář se pod pěti kruhy představí už počtvrté a po jednom stříbru a třech bronzech může v případě postupu do finále zaútočit na zlato. Konkrétní cíle si ovšem před odletem do francouzské metropole nedává. "Dělám všechno pro to, abych zajel co nejlíp," nastínil stroze.  

Rozjížďky a čtvrtfinále jsou na jeho kilometrové distanci naplánovány na středu 7. SRPNA, semifinále a finále v předposlední den Her. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dostál a Paloudová se chystají na OH i na svatbu

Konkrétní cíle má naopak taekwondistka Petra Štolbová. Bronzová z květnového mistrovství Evropy a stříbrná z loňských Evropských her v kategorii do 62 kilogramů touží v Paříži v kategorii nad 67 kilogramů získat další cenný kov. "Určitě chci medaili," řekla rezolutně. 

Zdroj
ČT sport, Olympics.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články