Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Jak (ne)zaplatit Grand Prix? Politici se neshodnou

Brno – Nejprve nebyly peníze. Dnes už by peníze byly, ale politici se neshodnou, jak a zda je použít. A španělský promotér doufá, že své miliony za zalistovací poplatek na loňský ročník brněnského závodu Grand Prix vůbec kdy uvidí.

Ilustrační foto

"Dotace je určena na úhradu výdajů příjemce realizovaných od vydání rozhodnutí do 31. 12. 2015." Věta, která zamotala hlavy tuzemským politikům i organizátorům závodu Grand Prix. Ten se v posledních letech pohybuje v červených číslech. Podle pořadatele Automotodromu Brno je na vině hlavně takzvaný zalistovací poplatek, který jde španělskému promotérovi seriálu za to, že se závod může na daném místě konat. V mínusu skončila Velká cena i loni a Automotodrom zatím nebyl schopen dluh uhradit. 

"Promotérská firma Dorna si stěžuje, že česká strana nezaplatila poplatek. My jsme na to jako vláda uvolnili peníze už v roce 2014, ministerstvo financí převedlo peníze na resort školství už někdy v září. Nerozumím tomu, proč pan hejtman Hašek vlastně poplatek za rok 2014 nezaplatil," tvrdí ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj byly peníze od počátku určené na uhrazení dluhu, a ne na letošní ročník. "Co se potom událo mezi panem Chládkem a Haškem, to neřeším," dodal Babiš a odkázal tak právě na fakt, že se třicetimilionová dotace cestou mezi resorty proměnila z peněz na rok 2014 na dotaci vázanou na letošek. 

Je nám líto, video expirovalo.
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) o dotaci na Grand Prix

Brněnská Grand Prix se tak dostala do patu. Automotodrom na uhrazení dluhu počítal s dotací. Promotér odmítá o letošní Velké ceně jednat, dokud nebudou zaplacené dluhy z loňska. A ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), který dotaci poslal na účet Jihomoravského kraje, s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) si stojí za svým: podle rozhodnutí ministerstva není možné z letošní dotace platit loňskou akci. Krajští zastupitelé vyplacení milionů navázali na smlouvu o spolupořadatelství, kterou ale Automotodrom odmítá podepsat a chce nejprve řešit ročník 2014. Kruh se uzavírá a pořádání závodu je v patu. 

Vrátit, či nevrátit? 

Z patové situace by chtěl brněnské Grand Prix pomoci ministr Babiš, který Jihomoravský kraj vyzval, aby nevyužité peníze vrátil. "Pan hejtman peníze obdržel 5. února. Dnes je půlka května. Takže pokud není schopen peníze použít na zaplacení poplatku, ať je vrátí, a vláda musí urychleně najít nějaké jiné řešení," tvrdí Babiš. Podle Haška tím ale ukazuje, že nerozumí veřejné správě ani českým veřejným financím.

I v samotných podmínkách dotace se píše, že pokud se dotaci nepodaří využít, je potřeba ji bez zbytečných odkladů vrátit. Peníze přesto stále visí na účtu kraje a hejtman opakuje, že je ještě čas se dohodnout. "Jihomoravský kraj - nikoliv Hašek - obdržel prostředky do 31.12. 2015 s tím, že do konce listopadu 2015 musíme případně oznámit ministerstvu nevyčerpání dotace či její části, a vyúčtovat dotaci máme do konce ledna 2016," uvedl Hašek ve vyjádření na svém facebookovém profilu, na který po dotazu odkázal i Českou televizi. Co je na facebookovém účtu Michala Haška čtěte zde.

  • "Andrej Babiš neřeší podstatu, tedy nutnost právního řešení podpory Grand Prix ČR v souladu s českým i evropským právem, což i přiznává," doplnil Michal Hašek.

Na rozmotání složité situace mají politici jen tři týdny. Tak dlouho je promotérská firma Dorna ochotná čekat na záruku, že se podaří dluhy srovnat a zajistit i letošní ročník. Jinak se má prý Česká republika s oblíbeným závodem – minimálně pro letošek – rozloučit. 

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články