Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Vláda pošle dotaci na brněnskou Grand Prix, požaduje však záruku kraje

Praha – Vláda dá dotaci na motocyklovou Grand Prix v Brně, pokud Jihomoravský kraj převezme odpovědnost a splní podmínky notifikace. Po jednání kabinetu to oznámil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Vyplacení 30milionové dotace se pozastavilo poté, co se objevily obavy, zda je subvence v souladu s nařízením Evropské komise. Peníze dluží pořádající Automotodrom Brno promotérovi šampionátu. Pokud by brněnský okruh dotaci nedostal, skončila by letošní Velká cena v rekordní ztrátě téměř 60 milionů korun.

zdroj: ČTK autor: Zehl Igor

Podle Chládka není možné nyní dotaci předat, aby stát neporušil evropské právo. "Vláda chce dotaci dát. Budu jednat s Jihomoravským krajem, který je ochoten převzít odpovědnost za notifikaci. Pokud splní podmínky notifikace, nic nebrání tomu, abychom peníze přeposlali," uvedl Chládek.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek v prohlášení uvedl, že kraj je připraven dojednat do 7. ledna 2015 s vládou takové podmínky, které umožní poskytnutí dotace. "Jsme připraveni pomoci v nynější komplikované situaci a chránit prestiž ČR, Jižní Moravy i GP Brno. Zároveň budeme dále pokračovat v jednání s promotérem a automotodromem o jubilejním 50. ročníku GP Brno v roce 2015 a o převzetí pořadatelství Jihomoravským krajem od roku 2016," uvedl Hašek.

zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Rozhodnutí vlády netrpělivě očekával hlavně brněnský Automotodrom. "Letos je ztráta 60 milionů korun bez dotace. Naopak s dotací by byla výrazně nižší, dokonce nejmenší za poslední roky," uvedl mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana.

Příští rok by se měl jet v Brně jubilejní 50. ročník Velké ceny. Držitelem smlouvy na příští ročník je právě Automotodrom Brno. Od roku 2016 by se pak mohl závod konat s větší podporou z veřejných peněz pod hlavičkou krajské společnosti, jejíž zřízení minulý týden schválili jihomoravští zastupitelé. "Konkrétní obrysy ještě na stole nemáme, ale tohle všechno je otázkou až po vypořádání dotace pro rok 2014," varuje Smetana.

Dotace vs. nedovolená podpora

Původně schválená dotace, na níž se 20 miliony korun podílí ministerstvo školství a 10 miliony resort financí, se zkomplikovala letos v létě. Kvůli obavě, zda je dotace v souladu s nařízením Evropské komise, ministerstvo školství její výplatu v srpnu pozastavilo. Z podkladů, které zainteresované strany dodaly, následně vyplynulo, že se nikdo plně nehlásí k roli příjemce a s tím spjatým povinnostem vůči státnímu rozpočtu i Evropské komisi.

Právě komise měla státní podporu Velké ceně posoudit a říci, zda se jedná o povolenou podporu významné sportovní akce, nebo naopak nedovolené subvencování soukromého podniku. "Ministerstvo si od nás vyžádalo podklady pro notifikaci, my jsme je poslali, pak se k nám dostala informace z médií, že notifikace probíhá. A teď jsme se vlastně z médií dozvěděli, že pravděpodobně vůbec nebyla podána, protože údajně chyběly nějaké podklady," uvedl Smetana.

Hospodaření Velké ceny Brno

2011 – ztráta 31 milionů Kč

2012 – ztráta 40 milionů Kč

2013 – ztráta 42 milionů Kč

2014 – ztráta 59,5 milionu Kč (až dorazí i slíbená 30milionová dotace od ministerstva, bude ztráta 29,5 milionu Kč)

Zdroj: Automotodrom Brno

Autoklub České republiky, který má tzv. národní autoritu pro pořádání podobných akcí, ani Automotodrom Brno se k roli příjemce peněz nehlásí. Situaci se snažil zachránit Jihomoravský kraj, který požádal o převedení dotace na sebe s tím, že ji pak přepošle promotérovi. Je však možné, že by v tomto případě rovněž šlo o nedovolenou veřejnou podporu soukromého subjektu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články