Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Automotodrom zpět ve hře: bude se podílet na přípravě Grand Prix

Brno – Jihomoravský kraj bude na pořádání Grand Prix spolupracovat s Automotodromem Brno. Tak zní jeden ze závěru memoranda, které tento týden uzavřel jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) s promotérem závodu společností Dorna Sports. Automotodrom, který byl při posledních jednáních o budoucnosti Velké ceny částečně mimo dění, se tak vrací do hry. Zda se v Brně pojede Grand Prix i letos, má být jasné do konce března.

Automotodrom Brno
zdroj: ČTK

Vedení brněnského automotodromu se může radovat z úterního jednání o budoucnosti Velké ceny. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se ve španělském Madridu sešel s ředitelem promotérské společnosti Dorna Sports Carmelem Ezpeletou. Společně uzavřeli dohodu, v níž Dorna ocenila zapojení kraje, ale i to, že kraj bude na pořádání závodu spolupracovat s Automotodromem Brno.

Dlouhodobé finanční problémy Velké ceny, které několikrát ohrozily konání závodu, přiměly krajskou samosprávu, aby se do věci vložila. Hašek plánuje, že od příštího roku bude Velkou cenu spoluorganizovat nová krajská společnost Jihomoravská sportovní - GP Brno. Automotodrom Brno, který je vlastníkem Masarykova okruhu, se během jednání ocitl trochu mimo hru, na což si stěžovalo i vedení okruhu.

"Děkujeme vedení Dorny za její přístup a respekt k roli realizačního týmu Automotodromu Brno. Věříme, že společné jednání je nejefektivnější cestou, jak dojednat zajištění Grand Prix v podobě, která bude vyhovovat všem stranám," řekl mluvčí okruhu Jiří Smetana. I když se podle postoje okruhu mohlo zdát, že stál poslední měsíce mimo dění kolem Grand Prix, hejtman Hašek má vlastní verzi. "Nás společnost Automotodrom Brno od srpna loňského roku oficiálně nekontaktovala ani s jedinou žádostí v této věci. Je to skutečně originální iniciativa kraje, který chce zachránit Velkou cenu," kontroval Hašek.

Dluhy a budoucnost

Na pořadu dne je teď především vyrovnat dluh, který má automotrodrom u promotérské firmy za práva k poslednímu ročníku. Na jejich zaplacení Dorna stále čeká, a to včetně třicetimilionové dotace, kterou přes kraj slíbila poslat česká vláda. "Zatím nemáme ani smlouvu z ministerstva školství a na účtu kraje z té dotace není ani halíř. Je to prostě proces, který trvá," reagoval Hašek na kritiku, že kraj ještě slíbenou státní injekci promotérovi neposlal.

Kromě dotace dluží za zalistovací poplatek, který činí zhruba 70 milionů korun, ještě dalších 30 milionů sám Automotodrom. "Tento dluh není vázaný na březnový termín a jako každý rok je rozpočítán do splátek, které v termínech platíme a počítáme s nimi ve finanční rozvaze," řekl mluvčí Automotodromu Smetana.

Hejtman chce v pondělí o Grand Prix jednat s majoritním vlastníkem Automotodromu Brno Karlem Abrahamem. Až bude dluh za ročník 2014 splacen, mají kraj, okruh a promotér jednat o budoucnosti závodu. "Jsme dohodnuti, že do konce února vydefinujeme, jakým způsobem může veřejný sektor v České republice – tedy město, kraj a vláda  pomoci budoucnosti Velké ceny. A mluvím samozřejmě o finanční pomoci," dodal Hašek s tím, že kraj pro tento rok počítá s příspěvkem 20 milionů korun z vlastního rozpočtu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články