Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

U národního týmu skončili i Růžičkovi spolupracovníci, odvolal je výkonný výbor svazu

Praha – Korupční kauzu kolem Vladimíra Růžičky odskákali i jeho spolupracovníci u reprezentačního celku. Poté, co trenér v úterý večer odstoupil, odvolal narychlo svolaný výkonný výbor českého hokejového svazu kompletní realizační tým reprezentačního mužstva. O nástupci Růžičky na postu hlavního kouče zástupci svazu zatím nejednali, to mají v plánu až na dalším jednání 18. června. 

Jaroslav Špaček
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

U národního týmu vedle Růžičky tak skončili i asistenti Jaroslav Špaček a Ondřej Weissmann. "Nový trenér bude mít právo si navrhnout složení celého realizačního týmu," řekl prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Ten navíc připustil, že by stejný osud potkal i Růžičku, pokud by sám neodstoupil. "Odstoupení nebo odvolání jsem viděl jako nezbytné v zájmu českého hokeje. Situace významně podkopává autoritu a důvěru Vladimíra Růžičky u hokejové i nejširší veřejnosti," prohlásil Král. "Máme ve výkonném výboru jedno přání. Aby se celá aféra vyjasnila a Vladimír Růžička své jméno očistil," vyjádřil ale vzápětí podporu hrdinovi z Nagana.

S návrhy na obsazení postu nového hlavního trenéra mají přijít členové výkonného výboru na dalším pravidelném jednání. "Teď jsme se tím nezabývali. Máme čas do dalšího výkonného výboru, abychom si zmapovali situaci. Není jednoduchá," uvedl Král. Jasno by chtěl mít ale Král nejpozději do konce července. Otázku Růžičkova nástupce chce vyřešit na delší období. "Určitě bychom se chtěli bavit o dvou- až tříleté smlouvě a dostat to do roviny klasické spolupráce. Není to tak, že bychom teď chtěli jen krátkodobou smlouvu. Ale nevím, jestli to bude možné, jaký trenér bude připadat v úvahu," upozornil Král.

Kdo po Růžičkovi?

Volný je například po skončení angažmá na lavičce Slovenska Vladimír Vůjtek starší. "Určitě je to jméno, které by mohlo být skloňované," prohlásil prezident svazu. Pod kontraktem není po působení v Pardubicích ani Miloš Říha starší.

Vedení svazu ale souhlasí i s tím, že by mohl nový trenér působit zároveň i v klubu. Tak to mělo být od nové sezony i v případě Růžičky, který převzal v Chomutově pozici trenéra i sportovního manažera. "Může to být kouč s extraligovým angažmá," uvedl Král. Spekuluje se o jménech Josefa Jandače ze Sparty, Radima Rulíka z Litvínova, Jiřího Kalouse z Třince, Rostislava Vlacha ze Zlína či dosavadního asistenta Špačka.

Vyloučen není ani návrat nového kouče Komety Brno Aloise Hadamczika, který po loňských olympijských hrách v Soči rezignoval, protože podle svých slov nechtěl dál čelit útokům médií. "Já sám jsem o něm nepřemýšlel, ale uvidíme, zda ho nenavrhne některý jiný člen výboru," podotkl Král. Varianta zahraničního trenéra není podle Králova názoru moc reálná. "Už jsme se tím zaobírali dříve, ale dospěli jsme k názoru, že to asi není ideální cesta s ohledem na to, kolik osobností český hokej má. Já osobně se v tomto směru držím doma, ale i takové názory tam byly," dodal Král.

Více o možných kandidátech čtěte zde.

Není to běžná věc

Prezident hokejového svazu zároveň upozornil, že on i zástupci klubů důrazně odmítají, že by korupční praktiky byly v českém hokeji standardem. "Zdůrazňuji, že tady došlo k situaci v jednom zcela konkrétním klubu a tyká se to jednoho zcela konkrétního trenéra. To že se to prezentuje jako nějaká běžná věc, nebo co by mělo fungovat v českém hokeji, tak výkonný výbor zcela striktně odmítá a vnímá to jako nebezpečný směr, který je některými médii nastaven," prohlásil Král.

O individuálním selhání ale zdaleka není přesvědčen předseda poslaneckého výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Jiří Zlatuška. "Pevně doufám, že se to plošně netýká celého hokejového světa. Na druhou stranu, abych věřil tomu optimistickému názoru svazu, že je to problém jednoho klubu a jednoho trenéra... To si nemyslím. Když jsem působil v brněnském zastupitelstvu, tak za mnou chodila celá řada rodičů, která si na podobné zkušenosti stěžovala," uvedl Zlatuška v Interview ČT.

Sport
zdroj: ČT4

Svaz prý nemůže a ani nehodlá nijak zasahovat do vyšetřování. "Jak jsem říkal vždy a už když se ta kauza otevřela před MS - je třeba ctít presumpci neviny. A my jako ČSLH ani nemáme možnosti na to celou věc prošetřovat, jako je má policie. Svaz může akorát třeba zmapovat situaci," vysvětlil Král. O mimořádných opatřeních, která by mohla hokej od podobných nešvarů očistit, neuvažuje. "Nemyslíme si, že bychom měli vytvořit něco jako protikorupční komisi," prohlásil Král.

Záruba o korupci v hokeji:

"Není to problém plošný, ale ani ne ojedinělý. Týká se to celé řady případů, ale bez důkazů se to nedá rozkrýt. Ovšem nemyslím si, že český hokej je prostředí prolezlé korupcí. Kvůli podobným případům však hrozí, že hráči, jejichž talent se ukáže až později, se nechají otrávit. Čistou cestu z podobných praktik ovšem nevidím. Jedině nějaká výchova společnosti, že se korupce nenosí a není IN."

Kontrolní mechanismy by podle něho měly být nastavené v klubech. A pravděpodobně také jsou. "O smlouvách, které podepisuju, ať už jsou reklamní, nebo darovací, nejsou trenéři žádným způsobem informováni. A myslím, že takhle je to i ve všech klubech," uvedl Bedřich Ščerban, člen výkonného výboru ČSLH a zároveň jednatel prvoligové Dukly Jihlava. "Lidé u nás mají absolutní důvěru a ani na zlomek vteřiny by mě nenapadlo, že by je něco takového napadlo," prohlásil další z členů výboru Aleš Pavlík, jenž je členem představenstva extraligových Vítkovic.

 Ďábel tkví v odstupném?

Sám Růžička se hájí, že peníze, které požadoval, nebyly úplatky, ale odstupné. Avšak i postup, že rodiče musejí platit velké částky při přestupech dětí do jiných klubů, je podle některých kritiků velmi nezdravou praxí. "Odstupné je problém, který se řeší dlouhodobě a neustále. Je to problém, který má hluboké kořeny a hodně souvislostí. Není to problém, který je možný vyřešit tím, že ze dne na den zrušíme výchovné nebo tabulky," řekl Král.

Jiří Zlatuška: "Obávám se, že podpora sportovních klubů musí být spojená s tím, že se jasně oddělí ty finance, které jsou do takříkajíc masového sportu mládeže, od sportovních klubů, které fungují na bázi placených hráčů a toho 'špičkového sportu'. Ten je v zahraničí dokonce výdělečnou záležitostí. U nás se člověk setkává spíše s tím, že peníze, které jdou z veřejných prostředků na tu mládež, se přelévají do profesionálního sportu."

"S tím souvisí financování hokeje a finance, které kluby do výchovy mládeže vkládají. Hledá se vybalancovaný systém, který by obě strany byly schopny akceptovat," prohlásil prezident svazu, aniž by specifikoval, jaké alternativy svaz a kluby hledají. Král nezapomněl podotknout, že on sám je sice odpůrcem výchovného v profesionálním hokeji, ale musí respektovat názor většiny.

Zdroj
ČTK, Aktuálně, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články