Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Kroupa: O peníze si neřekl jen odstupující Růžička, ale i další trenéři

Praha - Trenér Vladimír Růžička čelí dalšímu podezření. Rodiče dvou hokejistů říkají, že po nich chtěl peníze za to, aby se mladíci prosadili v klubech. Svědectví získal Český rozhlas. Růžička na post kouče hokejové reprezentace rezignoval a zároveň odmítl veškerá obvinění z korupce. Hodlá se proti nim bránit. Hokejový svaz už několik hodin předtím svolal na zítřek svolal mimořádné jednání. (Čtěte více.) Autor reportáže Janek Kroupa navíc České televizi řekl, že kromě Růžičky má zmapovány minimálně další dva případy, kdy trenéři požadovali po rodičích peníze.

Debaty o údajné korupci v hokeji odstartovala téměř rok stará nahrávka, kterou před květnovým mistrovstvím světa zveřejnil Miroslav Palaščák. Růžička půl milionu označil za půjčku, kterou vrátil. Český rozhlas teď přišel s dalšími svědectvími, že si trenér o peníze říkal.

Podle investigativního novináře Českého rozhlasu Janka Kroupy v tom však Růžička není sám. "V tuto chvíli víme o dalších dvou nebo třech trenérech, u nichž byla situace identická. Požadovali částky od sta do pěti set tisíc korun," uvedl.

Peníze neměl inkasovat jen sám Růžička, peníze od rodičů za něj v několika případech měl vybírat jeho kamarád Jiří Mouček. "Jeho aktivitu nám potvrdil i jeden z manažerů chomutovského hokeje. Mouček se vydával za agenta a jednal jménem hráčů," řekl Kroupa.

ČTĚTE TAKÉ: Růžička si běžně říkal o úplatky. Král svolává výkonný výbor (//sport/hokej/extraliga/314130-radiozurnal-ruzicka-si-bezne-rikal-o-uplatky-kral-svolava-vykonny-vybor/)

Často však podle bývalého hokejisty Romana Blumaiera nejde jen o peníze. "Přišel k nám nový hráč, a jak postupoval od čtvrté lajny směrem k první, tak měnil auto i trenér, protože otec toho hráče vlastnil autobazar," popsal.

Dlouhodobým kritikem stavu českého hokeje je trenér Luděk Bukač. "Tento neřád v hokeji máme a vinni jsou trenéři, rodiče a všichni, kteří hokej děláme," řekl. "Z našeho pohledu je důležité, aby takový sponzorský dar byl podložen nějakou písemnou smlouvou a aby nezavazoval klub k protiplnění nad rámec toho, co je obvyklé," dodal mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund.

Sám Růžička zatím čelí jednomu trestnímu stíhání. Stejně ale mohou dopadnout i rodiče hráčů, kteří peníze nabízeli. Případem se už zabývá policie. "Nově prezentované informace jsou kriminalistům známy a v rámci tohoto případu se jim věnují v souladu se zákonem," řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Růžičkův právní zástupce Vít Kučera obvinění, která zazněla v Radiožurnálu, důrazně odmítl. "Vnímáme to jako pokračování cíleně vedené kampaně směřující k poškození jeho dobrého jména." Růžička krátce před devatenáctou hodinou rozeslal médiím prohlášení, v němž vinu odmítl a vzdal se postu trenéra národního týmu. "Nikdy jsem se nedopustil ničeho nezákonného nebo dokonce trestného. Veškerá obvinění odmítám a budu se jim bránit tak, abych dosáhl úplného očištění svého jména," uvedl.

Zdroj
ČT24, ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články