Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Růžička u reprezentace skončil, obvinění z korupce ale odmítá

Praha - Vladimír Růžička odstoupil z funkce trenéra hokejové reprezentace. Jedná se o reakci na pokračování korupční kauzy kolem bývalého slávistického kouče. Růžička podle informací Radiožurnálu během působení v pražském klubu měl spolu s kamarádem Jiřím Moučkem dostat od několika rodičů peníze za to, že jejich děti budou moci dál hrát hokej. Zároveň ale Růžička prostřednictvím svého právníka Víta Kučery veškerá obvinění z uplácení odmítl a bude se proti nim bránit.

Ilustrační foto

Růžička v prohlášení zdůraznil, že se nedopustil trestného či nezákoného jednání. "Veškerá obvinění odmítám a budu se jim bránit tak, abych dosáhl úplného očištění svého jména. Rozhodl jsem se však, že nebudu členy výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje vystavovat nepříjemné povinnosti rozhodovat o mém setrvání u národního týmu, a proto ze své funkce odstupuji," uvedl.

Král: V tuhle chvíli to bylo jediné řešení

"Prezidenta ČSLH jsem o svém rozhodnutí již informoval. Zároveň tím získám čas na obranu proti všem lživým nařčením, která se v poslední době objevila, a do budoucna ušetřím český hokej a ČSLH negativního dopadu této pseudokauzy," prohlásil dále Růžička. "V tuhle chvíli to bylo jediné řešení. Doufám, že se brzy ukáže, zda je to pravda, nebo ne, protože celá tato situace poškozuje český hokej," reagoval na Růžičkovu rezignaci pro ČT Král.

Na lavičce národního týmu měl Růžička původně působit i v příští sezoně. Smlouvu uzavřel v březnu a podle ní mohl nově působit zároveň i na klubové lavičce. V květnu převzal extraligového nováčka Chomutov, kde stal trenérem i sportovním manažerem. S Piráty, kde působil Růžička v uplynulé sezoně jako poradce, uzavřel smlouvu na deset let. "Vláďa si nikdy nevzal žádný úplatek! Vždycky mluvil o odstupném. A pevně za ním stojíme," řekl šéf Chomutova Jaroslav Veverka starší serveru isport.cz.

Odstupující trenér národního týmu čelí podezření z přijímání úplatků v době, kdy působil v roli hlavního trenéra a manažera extraligové Slavie Praha. Jako první vystoupil se svým obviněním ještě před domácím mistrovstvím světa Miroslav Palaščák, od kterého měl Růžička přijmout 500 tisíc korun za to, že Palaščákův syn dostane šanci ve Slavii. Růžička nejdříve tvrdil, že šlo o sponzorský dar, to však chybělo v klubovém účetnictví, pak řekl, že šlo o půjčku.

Nyní Radiožurnál přinesl výpovědi dalších rodičů, po nichž měl Růžička v minulosti chtít peníze za to, že jejich synům zajistí angažmá. "Růžičkův advokát zřejmě bude chtít napadnout věrohodnost těchto svědectví. To bude velmi obtížné, ale zároveň bude těžké dokázat i jejich pravdivost. Ten spor skončí zřejmě na mrtvém bodě, ale jen těžko půjde zamést někam pod koberec s tím, že se nic nestalo," podotkl šéfkomentátor ČT Robert Záruba.

"Tento příklad ukázal, že mládežnický hokej potřebuje komplexní změnu," zdůraznil bývalý reprezentační trenér Luděk Bukač. "Rodiče jsou schopni udělat pro děti maximum a pokud jim někdo řekne, že to pomůže, tak jsou schopni zaplatit. Pro mě osobně je to velké překvapení a hlavně zklamání, že se něco takového ve Slavii vůbec stalo," uvedl bývalý útočník Slavie a hokejový expert ČT Milan Antoš.

"Myslet si že hokej je absolutně čistý, je nesmysl. Nemyslím si však, že by to bylo tak plošné, jak je to deklarováno. Můžu se zaručit, že většina to dělá tak, jak se má, bez zjištných důvodů," řekl předseda trenérské komise ČSLH Bedřich Ščerban.

Vladimír Růžička

Jedna z největších postav v historii československého hokeje debutovala jako šestnáctiletá v roce 1979 v dresu Litvínova. V roce 1990 odešel Růžička do NHL, kde hrál za Edmonton, Boston a Ottawu. Po návratu ze zámoří postoupil s pražskou Slavií do extraligy a v roce 2000 zde ukončil hráčskou kariéru.

V Klubu hokejových střelců mu patří druhé místo s 543 góly v nejvyšší soutěži a reprezentaci. Za národní tým poprvé nastoupil v roce 1983, o dva roky později získal v Praze světový titul a na olympijském "turnaji století" v Naganu byl kapitánem zlatého českého výběru.

Po konci aktivní kariéry se stal sportovním a posléze generálním manažerem i trenérem Slavie, kterou dovedl ke dvěma titulům a celkem pětkrát do finále, dlouho byl i jedním z majitelů klubu. Od května 2002 byl zároveň asistentem trenéra v reprezentaci, po tragickém úmrtí Ivana Hlinky v srpnu 2004 převzal tým jako hlavní kouč a dovedl ho k titulu mistrů světa v roce 2005.

O tři roky později se k reprezentaci vrátil a po MS 2010 se rozloučil dalším zlatem. Po loňských OH v Soči znovu nahradil na střídačce národního týmu Aloise Hadamczika. V uplynulé sezoně zároveň působil jako konzultant v Chomutově, v kterém se po letošním postupu do extraligy stal novým hlavním trenérem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články