Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Radiožurnál: Růžička si běžně říkal o úplatky. Král svolává výkonný výbor

Praha – Korupční aféra kolem trenéra národního týmu Vladimíra Růžičky už pomalu utichala a postupně upadala v zapomnění. Český rozhlas nyní přišel s reportáží, která vrací Růžičku do středu pozornosti. Miroslav Palaščák prý nebyl zdaleka jediným, od koho si vzal bývalý trenér Slavie peníze výměnou za příslib, že jeho dítě bude pravidelně hrát. Reportéři získali řadu svědectví, která ukazují, že si Růžička ve spolupráci se svým kamarádem Jiřím Moučkem říkal o úplatek zcela běžně. Trenérův právník to důrazně odmítá. Prezident ČSLH Tomáš Král kvůli novým informacím v kauze svolal na středu mimořádné jednání výkonného výboru. Po Růžičkově rezignaci na něm seznámí další členy s nastalou situací a začne ji řešit.

Otazníky kolem peněz pro Vladimíra Růžičku
zdroj: ČTK/ČT24

Díky práci reportérů Českého rozhlasu tak pokračuje kauza z dubna tohoto roku, kdy Miroslav Palaščák zveřejnil nahrávku ze skryté kamery. Podle ní měl Růžičkovi údajně zaplatit 500 000 korun za to, že jeho syn bude působit ve Slavii. Kouč národního týmu a zároveň nově trenér extraligového nováčka Chomutova už čelí v této kauze trestnímu oznámení kvůli podezření z korupce.

ČTĚTE TAKÉ: Kroupa: O peníze si neřekl jen odstupující Růžička, ale i další trenéři (//sport/hokej/extraliga/314170-kroupa-o-penize-si-nerekl-jen-odstupujici-ruzicka-ale-i-dalsi-treneri/)

K jednomu obvinění však nyní přibyla řada dalších. "Synovi byla nabídnuta smlouva s tím, že účast v družstvu mužů není podmíněna jen hokejovou dovedností, ale zároveň taky vztahu ke Slavii, která by se měla projevit nějakým peněžním darem, který bychom měli předat panu Růžičkovi," vypráví paní Jana, která se bála zveřejnit celé jméno. 

Vladimír Růžička
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

Nabídka prý přišla ve chvíli, kdy její syn začal se Slavií vyjednávat o profesionální smlouvě. "Šlo o třista tisíc za to, že se dostane na soupisku kádru extraligy. Když jsem řekla, že raději odejdeme, Růžička řekl, že to na naší situaci nic nemění, protože pak se stejně musí vyplatit z klubu," doplňuje paní Jana.

"Nejsem tak bohatá, abych si to mohla dovolit"

A paní Jana není jediná, kdo pod příslibem anonymity vypráví o korupčním jednání trenéra Růžičky. Své zkušenosti má i paní Jarmila. Trenér národního mužstva jí prý nabízel, že zařídí jejímu synovi přestup z nejmenovaného klubu do Brna, které tenkrát hrálo první ligu. Pozoruhodné je, že Růžička sliboval, že zprostředkuje přestup mezi kluby, z nichž ani jeden netrénoval. "Bylo to telefonicky, bylo to o sto tisíc. Ale prostě jsem to zamítla. Jsem mu řekla, ať se nezlobí, že to nejde. Nebyla jsem tak bohatá, že bych si to mohla dovolit," popisuje.

zdroj: Imago sportfotodienst

Významnou roli v mnoha případech hrál také Jiří Mouček, který měl být podle Palaščáka tím mužem, který si měl říct o "půlmilionový dar" pro Slavii. Reportéři Radiožurnálu upozorňují, že Mouček, který se pohyboval v hokejové Slavii v době, kdy tam působil právě kouč národního týmu, byl schopen leccos zařídit, aniž měl jakoukoli oficiální funkci. Tedy kromě titulu "Růžičkův kamarád".

"Já Moučka registroval jako kamaráda Vládi Růžičky, na Slavii se pohyboval, měl dokonce přístup i do šaten A týmu. Ale agent rozhodně nebyl. K tomu neměl žádný mandát, a jestli tak jednal, tak to si vysvětlit nedovedu," říká dnešní majitel Slavie Vladimír Pitter. 

Král svolává výkonný výbor

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král na nová obvinění okamžitě reagoval a svolal na středu mimořádné jednání výkonného výboru ČSLH. "Dosud byl, jak všichni víme, znám jeden podivný případ, s nímž oznamovatel přišel na veřejnost až po roce. Ale tohle už výrazně poškozuje jméno českého hokeje," uvedl Král. "Zatím mám takové informace, že se vše týká věcí, které se děly výlučně v jednom klubu, ale má to velmi negativní dopad na celý hokej," řekl Král, který je momentálně ve Švýcarsku.

Růžička ještě v úterý večer rezignoval, ale zároveň všechna obvinění odmítl. "Nikdy jsem se nedopustil ničeho nezákonného nebo dokonce trestného. Veškerá obvinění odmítám a budu se jim bránit tak, abych dosáhl úplného očištění svého jména," uvedl v prohlášení.

Je to cíleně vedená kampaň, tvrdí Růžičkův právník

Růžičkův právní zástupce Vít Kučera označil současnou situaci za pokračování cíleně vedené kampaně směřující k poškození jeho dobrého jména. "Na zveřejněná anonymní tvrzení bohužel není možné jakkoliv reagovat, nicméně neexistuje a ani nemůže existovat jakýkoliv důkaz, který by uvedené informace dokládal," navázal Kučera. "Je však nutné zdůraznit, že pan Růžička jako sportovní manažer standardně diskutoval o klubových financích spojených s přestupy hráčů či jejich oficiálním výchovným, avšak vždy v souladu s obecně závaznými právními předpisy i regulemi ČSLH," dodal.

Zdroj
ČTK, Radiožurnál, Blesk, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články