Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sportovní rok 2023: Bez největších akcí, ale s klasickými vrcholy

Po dvou nabitých ročnících se dvěma olympiádami a s fotbalovým mistrovstvím Evropy a světa přichází rok 2023 bez těch největších sportovních akcí. Přesto dojde na klasické vrcholy v podobě seniorského mistrovství světa v hokeji, hojně sledované cyklistické Tour de France nebo například atletického mistrovství světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Co si do nového roku přejí čeští sportovci?

Rallye Dakar

S novým kalendářním rokem se tradičně pojí první velká mezinárodní akce. Organizátoři Rallye Dakar dopředu avizovali, že trať 45. ročníku bude extrémně náročná i vzhledem k tomu, že se slavná soutěž vydá také do čtvrté největší pouště na světě Rub al-Chálí.

Závod začne prologem už 31. prosince na břehu Rudého moře. Během patnácti závodních dnů čeká na účastníky rallye 8549 kilometrů, z nichž bude více jak polovina měřených – konkrétně 4706. Cíl je naplánovaný na 15. ledna na opačné straně Arabského poloostrova ve městě Dammám u Perského zálivu.

MS v házené mužů

Ještě před vyvrcholením Rallye Dakar se rozehraje mistrovství světa házenkářů v Polsku a Švédsku. V pořadí 28. světový šampionát odstartuje úvodním duelem 11. ledna mezi Francouzi a Poláky. Titul obhajují Dánové, kteří ovládli dva poslední turnaje v roce 2019 i 2021.

Celkem v devíti městech se představí osm základních skupin, finále bude hostit 29. ledna Stockholm. Česko bude reprezentovat jen dvojice rozhodčích Václav Horáček a Jiří Novotný. Ženský turnaj je na programu od 30. listopadu do 17. prosince.

MS v biatlonu

Únor bude patřit biatlonu. V německém Oberhofu se bude konat od 8. do 19. února mistrovství světa. Česká reprezentace se pokusí vylepšit bilanci jednadvaceti medailí v éře samostatnosti. Hlavní naděje se budou upínat k Markétě Davidové a Michalovi Krčmářovi. Na začátku března pak uvidí Nové Město na Moravě další zastávku Světového poháru v biatlonu.

MS v judu

Necelý půlrok po fotbalovém mistrovství světa se v Kataru uskuteční další světová akce. Dauhá bude svědkem světového šampionátu v judu od 7. do 14. května. Mezi favority by měl patřit i dvojnásobný olympijský a světový vítěz Lukáš Krpálek. Nejúspěšnější český reprezentant v historii však na konci kalendářního roku bojoval se zraněním třísel.

MS v hokeji mužů

Květen však bude hlavně ve znamení hokeje. V pořadí už 86. mistrovství světa se odehraje ve finském Tampere a v lotyšské Rize od 12. do 28. 5. Zlaté medaile obhajují Finové, kteří nechyběli ve finále třikrát v řadě. Čeští reprezentanti ukončili letos v květnu čekání na první medaili od roku 2012. Kanaďané mohou odskočit v historické bilanci Rusům případným 28. titulem, protože se sborná stejně jako běloruská reprezentace také na nadcházejícím turnaji nepředstaví.

Tour de France

Od 1. do 23. července se dočkají velkého svátku fanoušci cyklistiky – Tour de France nabídne už 110. ročník. Naposledy dovezl do Paříže žlutý trikot Dán Jonas Vingegaard. Už před koncem kalendářního roku oznámilo několik skvělých jezdců absenci ve francouzském závodě, mezi něž patří například vítěz poslední Vuelty Remco Evenepoel nebo Primož Roglič. Oba dají přednost jinému slavnému podniku Giru d'Italia.

Na startu Tour by se naopak mohl objevit legendární Mark Cavendish, jenž se podle italského listu Gazzetta dello Sport dohodl s Astanou na smlouvě a mohl by tak útočit na rekordní 35. etapový triumf na "Staré dámě".

Jonas Vingegaard
zdroj: Reuters

MS v atletice

Další velká událost bude vzhledem k absenci olympiády či fotbalového šampionátu až na konci léta. Budapešť bude hostit 19. pokračování atletického mistrovství světa od 19. do 27. srpna. Zatímco Barbora Špotáková už zřejmě kariéru ukončila, Jakub Vadlejch bude vyhlížet první zlato. Po druhém místu na evropském šampionátu v Mnichově zkompletoval stříbrnou sbírku z vrcholných akcí.

MS v basketbalu mužů

V exotických destinacích ve Filipínách, Japonsku a Indonésii se na přelomu srpna a září (25. 8. – 10. 9.) odehraje basketbalové mistrovství světa mužů, bohužel bez české účasti. Národní tým se trápil v kvalifikaci a přišel už i o teoretickou naději na postup po listopadových porážkách s Černou Horou a Maďarskem.

MS v ragby mužů

Velkou akcí bude zajisté také světový šampionát v ragby, který bude pořádat od 8. září do 28. října Francie, takže o skvělou atmosféru nebude nouze. V roce 2019 se radovala Jihoafrická republika, jež přehrála Anglii 32:12, a tak stále platí, že mistrovství světa zatím vyhrály jen čtyři země – kromě JAR ještě Nový Zéland, Austrálie a Anglie. Rozšíří se seznam po nadcházejícím turnaji?

MS ve florbalu žen

V dalším dalekém kraji, tentokrát v Singapuru, se bude od 2. do 10. prosince konat mistrovství světa florbalistek. Češky se pokusí prolomit medailové prokletí posledních let. Na zisk cenného kovu čekají od roku 2011, když pětkrát v řadě prohráli souboj o bronz. Ženskému florbalu dál vládnou Švédky, jež se radovaly ze zlata osmkrát za sebou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články