Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nejvíc bojujeme s tím, že bowling málokdo vnímá jako sport, tvrdí dvojnásobný medailista Lorenc

Český bowling má za sebou nejúspěšnější rok, když získal stříbro na mistrovství Evropy a rovněž stříbro na Světových hrách. A to vše zásluhou Jaroslava Lorence, který hraje ve Švédsku, bowling ho ale přímo neživí. Jaká byla jeho cesta?

Jaroslav Lorenc
zdroj: facebook.com/Jaroslav Lorenc

"My dlouhodobě bojujeme s tím, že bowling každý zná, ale málokdo ho vnímá jako sport. Cesta to byla dlouhá, začínal jsem před sedmnácti lety, kdy bowling nebyl v Česku tak rozšířený. Trvalo to dlouho, ale teď, když někdo začne, může to být výrazně kratší," říká Lorenc v rozhovoru pro ČT sport.

Ve Švédsku hraje druhou nejvyšší soutěž, zároveň ho ale bowling neživí. "I když nabídky z nejvyšší soutěže byly, ale v AIK Stockholm bych to chtěl dotáhnout zpátky k postupu do nejvyšší ligy," přiznává.

Je pro něj trochu složitější, že sport musí kombinovat s prací. "Začal jsem tak, že jsem si šel zahrát s rodiči, chytlo mě to, zkusil jsem nějaké turnaje, okolo šestnáctého roku jsem si vybral bowling, protože jsem hrál i házenou," vzpomíná v pořadu Sport 2022.

"U začátečníků je to více o technice a správném provedení hodu, u nás je to spíš o tom, kudy hrát, jak se přizpůsobit podmínkám na dráze a jakýma koulema hrát. Je tam i technika, ale je to spíš o detailech," vysvětluje.

Je nám líto, video expirovalo.
Jaroslav Lorenc

Odlišností je podle něj celá řada. Dráha i kuželky jsou stejné, ale hráči mají vlastní koule, které jsou reaktivní.

"Mají jiný povrch a v sobě jádro, tím pádem mnohem líp zatáčí na dráze. My ve sportovním bowlingu nehrajeme rovně, ale snažíme se kouli roztočit, čímž získáme mnohem lepší úhel vjezdu do kuželek a tím pádem i větší šanci, že dáme strike," tvrdí Lorenc.

Na výkonnostní úrovni se bowlingu věnuje v Česku okolo pěti, možná sedmi tisíc lidí. "Velmi dobře funguje v Česku amatérská bowlingová liga, je to pro každého," těší Lorence.

zdroj: bowlingimages.com

Před ME v Helsinkách měl kuriózní zranění, na reprezentačním kempu si nešikovně pustil kouli přímo na palec nohy.

"Na rentgenu se ukázalo, že to je asi naštípnuté, bolest byla fakt velká, ale pomalu to ustupovalo."

A kromě toho přivezl stříbro i ze Světových her. V americkém Birminghamu prohrál až ve finále s australským profesionálem Samem Cooleym 1:2, i tak si Lorenc připsal na konto další velký úspěch.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články