Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Rok 2022 na sítích: Messiho splněný sen, Federerovo dojemné loučení a Vingegaardovo gesto

Sociální síť. Místo, kde se mladá generace zdržuje častěji než ve škole a řeší v reálném čase radosti i strasti všedních dnů, ale také platforma pro publikaci videí či fotografií ze sportovního světa. I v letošním roce jsme nashromáždili množství příspěvků po nezapomenutelných výkonech v čele se zlatým příběhem fotbalového šampiona Lionela Messiho a rozlučkou tenisového krále Rogera Federera. Srdečně vás zveme na společné zavzpomínání...

Lionel Messi
zdroj: AP autor: Petr David Josek

LEDEN - BŘEZEN:

Před glorifikací zmíněné dvojice však nelze vzhledem k zimním olympijským hrám v Pekingu začít jinak než zlatou medailí Ester Ledecké, která obhájila titul v paralelním obřím slalomu na snowboardu. Soutěží ve středisku Čang-ťia-kchou prošla s lehkostí sobě vlastní a ve finále porazila Rakušanku Danielu Ulbingovou.

O 16 dní později navíc v prvním startu po Hrách ovládla sjezd Světového poháru v Crans Montaně na lyžích. V elitním seriálu si připsala druhý triumf v této disciplíně a celkově třetí v kariéře.

V únoru obletěla svět sociálních sítí i originální žádost o ruku po vítězném Super Bowlu. Hvězda LA Rams Taylor Rapp se po zisku nejcennější trofeje v zámořské lize amerického fotbalu NFL dočkal i vytoužené odpovědi od své přítelkyně Dani Johnsonové. Na tento den pravděpodobně do konce svého života nezapomene.

V navlas stejném duchu lze hovořit také o Alphonso Daviesovi, který v březnu emotivně reagoval na fakt, že se kanadská fotbalová reprezentace kvalifikovala po 36 letech na mistrovství světa.

Na české internetové scéně rezonoval zejména "výbuch" fotbalového trenéra Petra Rady po vyřazení Jablonce v semifinále MOL Cupu. Jeho svěřenci ještě ve čtvrté minutě nastavení nad Spartou vedli, ale nakonec padli v prodloužení. Zkušený kouč během pozápasového rozhovoru popustil uzdu svému temperamentu a redaktora České televize nikterak nešetřil.

DUBEN - ČERVENEC:

Květen už tradičně patří mistrovství světa hokejistů, které tentokrát hostilo Finsko. Češi se na něm po desetiletém půstu dočkali medaile, když v utkání o bronz deklasovali Spojené státy americké 8:4 i díky hattricku Davida Pastrňáka.

V kabině svůj úspěch řádně oslavili… mimo jiné svérázným zpěvem písně z talentové soutěže Superstar "Príbeh nekončí" a legendární "Sweet Caroline" od Neila Diamonda.

Sociální sítě oslnil i pozdější vítěz Tour de France Jonas Vingegaard. V 18. etapě se s úhlavním rivalem Tadejem Pogačarem odpoutali od zbytku pelotonu a jali se testovat své cyklistické limity.

Slovinský obhájce titulu však při jednom ze strmých sjezdů upadl, čehož mohl Dán využít k trháku... ale opak byl pravdou. Vingegaard na soka počkal a ukázal krásné gesto fair-play.

SRPEN - ŘÍJEN:

V srpnu se stal Adam Ondra podruhé mistrem Evropy v lezení na obtížnost, v Mnichově navázal na titul z roku 2019 a rozjásal české příznivce u televizních obrazovek. Z multisportovního šampionátu si navíc odvezl i stříbrnou medaili v olympijské kombinaci a bronzovou v boulderingu.

Ze zisku cenného kovu se v bavorské metropoli radovala také oštěpařka Barbora Špotáková, která si posledním hodem v soutěži zajistila bronz. O měsíc později světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská šampionka oznámila, že ve veleúspěšné kariéře pokračovat nebude.

Tuzemský Twitter v té době doslova "zbořil" fotbalový klub z Rokycan, jenž rozsáhlou propagací na sociálních sítích přilákal na utkání 2. kola MOL Cupu mezi domácím divizním týmem a prvoligovým Slovanem Liberec necelé dva tisíce fanoušků. Outsider nakonec prohrál 1:5, ale na několik dní pobláznil fotbalovou veřejnost v České republice a těšil se velké popularitě.

S popularitou tenisového krále Rogera Federera se ovšem pochopitelně měřit nemohl. Dvacetinásobný grandslamový šampion uzavřel v září fenomenální kariéru během Laver Cupu a v londýnské O2 Areně rozplakal sebe, rodinu, beznadějně vyprodanou halu i hvězdné spoluhráče v čele s Rafaelem Nadalem.

Krátce nato se rozplakaly i české hokejistky, které na mistrovství světa v Dánsku vybojovaly první medaili v samostatné historii, konkrétně bronzovou. Dvěma brankami se pod výhru 4:2 nad Švýcarskem podepsala útočnice Natálie Mlýnková.

LISTOPAD - PROSINEC:

Závěr roku byl ve znamení mistrovství světa ve fotbale. Ještě před jeho začátkem navnadili příznivce Cristiano Ronaldo s Lionelem Messim fotografií v rámci kampaně módního kolosu Louis Vuitton. Snímek, jenž nabízí hned několik zajímavých rozměrů, obletěl svět a mnozí ho rovnou označili za nezapomenutelnou momentku.

V Kataru na sebe ale dříve, než zmíněné duo upozornili fanoušci Japonska. Po senzačním vítězství reprezentace vycházejícího slunce nad Německem 2:1 totiž neváhali a vzorně uklidili svůj sektor na Khalifa International Stadium v Dauhá. Pokračovali v tom po dobu celého turnaje, který pro asijskou reprezentaci skončil osmifinálovou porážkou s Chorvatskem.

Zbytek šampionátu už si pro sebe skrze sociální sítě rezervoval Messi, jenž se stal prvním hráčem v historii MS, který skóroval v každém kole play-off. Ještě před dechberoucím finále s Francií se blýskl oku lahodící asistencí v semifinále s Chorvatskem, když si "zatančil" s obráncem Joško Gvardiolem a vybídl ke skórování Juliána Álvareze.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Argentina – Chorvatsko: Álvarez - 3:0 (69. min.)

Ve vítězném thrilleru o zlato přidal další dva góly + penaltu v rozstřelu a coby argentinský kapitán převzal trofej, o které spoustu let snil.

Fotografie s ní se na Instagramu stala "nejlajkovanější" v historii (aktuálně se líbí více než 72 milionům uživatelům IG). Hned za ní už je další momentka, tentokrát pořízená po příletu do Buenos Aires, na které Messi s vytouženým pohárem spí (52 milionů "lajků").

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články