Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kanada se proti nadšeným Evropanům protrápila k první výhře

Toronto – Hokejisté Výběru Evropy na Světovém poháru úspěšně bojují s cejchem outsiderů a málem se jim podařilo zaskočit i v prvním finále domácí Kanadu. Minimálně v prvních dvou třetinách byli Evropané favoritovi vyrovnaným soupeřem, nedokázali ale proměnit své šance a prohráli 1:3. Výhru javorovým listům zařídil gólem a asistencí Patrice Bergeron, kapitán Sidney Crosby si připsal dvě přihrávky. Druhé utkání je na programu v pátek od 2:00 SELČ, přímý přenos sledujte na ČT sport a našem webu.

Kanadská radost po gólu Stevena Stamkose
zdroj: AP autor: Nathan Denette

Domácí potvrzovali svou nespornou kvalitu jen během první třetiny, v níž vedli ve 14. minutě už 2:0 po gólech Marchanda a Stamkose. Cestu za vítězstvím jim ovšem ve druhé části zkomplikoval svou třetí trefou na turnaji slovenský útočník Tatar, uklidnění do kanadských řad tak přinesl až v 50. minutě Bergeron.

Evropané začali zápas hodně nebojácně a už v první minutě se mohli dostat do vedení. Kopitarova formace udělala před kanadskou brankou pořádný vítr, nejdříve po střele slovinského centra dorážel Tatar, pak měl možnost i sám Kopitar. Javorové listy ale těžkou situaci zvládly, byť Marchand si musel pomoci faulem a věnoval soupeři první početní výhodu.

Přesilovka se ale evropskému výběru nevydařila a hned po jejím skončení navíc inkasoval, když do brejku ujeli Bergeron s navrátilec z trestné lavice Marchand. A právě hrdina semifinálové bitvy s Ruskem po přihrávce klubového spoluhráče z Bostonu zblízka překonal bezmocného Haláka.

Na konci 3. minuty vedl Výběr Evropy na střely už 5:1, přesto prohrával. Pokračoval ale v tlaku a zejména dobrým pohybem dělal Kanaďanům problémy. Obrovskou příležitost měl znovu kapitán Evropanů Kopitar, jeho střelu z dobré pozice ale gólman Price vyrazil. Vzápětí marně dobývali kanadskou branku Zuccarello s Vankem.

Domácí tým sice prohrál první třetinu na střely 9:13 a více ze hry měl určitě jeho soupeř, jenže tempo obvykle diktujícím javorovým listům tentokrát vycházely rychlé brejky. Chára hloupě ztratil puk ve středním pásmu, Getzlaf při přečíslení tří proti dvěma našel volného Stamkose a ten znovu nedal Halákovi šanci. Kanonýr Tampy Bay se dočkal prvního zásahu na turnaji.

Druhý inkasovaný gól Evropany hodně srazil a v následujících minutách zažil Halák horké chvilky před svou brankou. Svou už tradiční střelu z nulového úhlu zkoušel Crosby, problémy nadělala obraně Evropanů i O´Reillyho formace a i kvůli dobrému napadání kanadských útočníků se zbytek první třetiny odehrál převážně v obranném pásmu výběru Ralpha Kruegera.

Ve 23. minutě mohlo být o osudu zápasu téměř rozhodnuto, znovu do přečíslení ujela bostonská dvojice, Marchand však nemohl přihrát Bergeronovi, a tak zkusil vypálit sám, Halák jeho pokus úspěšně zkrotil. Vzápětí dorážel v nepřehledné situaci Tavares, trefil ale pouze tyč.

Evropany tyto situace konečně probraly z letargie a znovu začali být v kanadské třetině hodně nebezpeční. Brankáře Price vrátili do provozní teploty svými střelami Niederreiter se Streitem, předtím ještě těsně minuli Sekera s Riederem. Brankář Montrealu ale tlak Výběru Evropy ustál a dostalo se mu potlesku jinak ztichlého Air Canada Center.

Přesto se Evropanům podařilo snížit, u pravého mantinelu udržel puk Kopitar, střela Seidenberga od modré se šťastně odrazila k volnému Tatarovi a ten už neměl problém trefit prázdnou branku. A slovenský útočník mohl za necelé dvě minuty dokonce vyrovnat, když se odvážně protlačil do brankoviště a neměl daleko k dorážce.

Po chybě Getzlafa se dostal do brejku Zuccarello, centr Anaheimu se ale dokázal vrátit a šanci norského forvarda neutralizovat. Individuálně se pokusil probít i Vanek, nekompromisní stopku mu ovšem vystavil tělem Burns. Špatné rozpoložení Kanady v této fázi utkání pak nejlépe dokumentovala mizerná Vlasicova rozehrávka, která jen se štěstím neskončila dalším evropským brejkem.

Domácí tým znovu dostala do hry nabídnutá přesilovka po vyloučení Ehrhoffa, byť jeho trest za vyhození kotouče do hlediště byl poměrně přísný. Halák si ale poradil se všemi střelami Kanaďanů a na druhé straně mohl vyrovnat Sekera, který jel od mantinelu sám na Price, gólmanská jednička Kanady se však vyznamenala. A za pomoci dobře bránících spoluhráčů zvládla i oslabení při trestu Marchanda, byť po Vanekově přihrávce nebezpečně střílel zblízka Hossa.

Šance Andreje Sekery
zdroj: AP autor: Nathan Denette

Javorové listy začaly pověsti superfavorita dostávat až v závěrečné třetině. Halák se po trochu nesmělém vyjetí za branku málem nestačil vrátit a po střele Stamkose měl i trochu štěstí, pak si poradil s ránou Burnse i pokusem O´Reillyho z prostoru mezi kruhy.

Znovu tak vrátil klid na kanadské hokejky až Crosby. Jako správný kapitán zavelel k útoku, uspěl za brankou v souboji se Streitem a dokázal nahrát před branku volnému Bergeronovi, jehož střela propadla přesouvajícímu se Halákovi výstrojí. Zvýšit mohli vzápětí Toews s Perrym, slovenský gólman ale dokázal v nebezpečné situaci přikrýt puk.

O odpověď se snažili Draisaitl s Niederreiterem, švýcarský forvard ale nezvládl zpracovat skákavou přihrávku. Nielsenův průnik pak zneutralizoval Doughty, který ještě stačil dánského útočníka tvrdě dohrát u mantinelu. A štiplavou střelu Boedkera vyrazil pozorný Price.

Evropané zkusili ještě tři minuty před koncem hru bez brankáře. Neúnavný Kopitar téměř neslezl z ledu, jeho spoluhráči bojovali po rozích o každý puk, jenže vyloženou šanci si už nevypracovali. Naopak Getzlaf trefil tyč opuštěné Halákovy branky a s dorážkou neuspěl ani Toews.

Kanada - Výběr Evropy 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Marchand (P. Bergeron, Crosby), 14. Stamkos (Getzlaf), 50. P. Bergeron (Crosby, Marchand) - 27. Tatar (Seidenberg, Kopitar). Rozhodčí: McCauley, Sutherland - Murphy, Racicot (všichni Kan.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 18 377.

Kanada: Price - Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo - Bergeron, Crosby, Marchand - Perry, Toews, Couture - Stamkos, Getzlaf, Tavares - Duchene, O'Reilly, Thornton. Trenér: Mike Babcock.

Výběr Evropy: Halák - Sekera, Chára, Seidenberg, Josi, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, Nielsen, Boedker - Hansen, Bellemare, Vanek - Niederreiter, Draisaitl, Rieder. Trenér: Ralph Krueger.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články