Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Výběr Evropy se pokusí znepříjemnit Kanadě cestu na světový trůn

Toronto - Kanaďané budou ve finále Světového poháru v Torontu potvrzovat roli absolutního vládce současného hokeje. V cestě největšímu favoritovi turnaje stojí překvapivý sok, Výběr Evropy. Tým složený ze zemí starého kontinentu mimo velmoci Švédsko, Finsko, Rusko a Česko nemá v kádru žádného hráče, který by prožil triumf na mezinárodní scéně. Přímý přenos prvního finále sledujte ve středu od 1:50 na ČT sport a na našem webu.

Radost hokejistů Výběru Evropy
zdroj: Aftonbladet

Kanada má v hvězdném kádru i pamětníky vítězství z minulého SP z roku 2004 obránce Jaye Bouwmeestera a útočníka Joea Thorntona. Kolébka hokeje ovládla i poslední dva olympijské turnaje a také poslední dva světové šampionáty. Kouč Mike Babcock má v kádru celkem 13 hráčů, kteří se před dvěma a půl lety podíleli na zisku zlata v Soči, kde se naposledy představily nejlepší výběry světa.

Svou nadvládu Kanada na turnaji dokládá nejen čtyřmi výhrami ze čtyř zápasů. Světovému poháru jasně dominuje a prohrávala dohromady jen 161 vteřin v duelech s USA a Ruskem. Babcock se neohlíží na to, s kým jeho tým bude bojovat o triumf. "Nastupujeme proti soupeři, ale hlavně chceme předvést co nejlepší vlastní výkon. Připravujeme se velice pečlivě na soupeře, ale ve finále je to hlavně o nás," řekl.

Na střídačce Výběru Evropy proti němu bude paradoxně stát Ralph Krueger, který se jako člen Babcockova realizačního týmu podílel také na úspěchu v Soči. Bývalý dlouholetý kouč Švýcarska, jenž vedl v NHL Edmonton, dokázal se spolupracovníky vytvořit z kádru se šesti Slováky a Němci, čtyřmi Švýcary, třemi Dány a po jednom Rakušanovi, Francouzi, Norovi a Slovinci fungující mužstvo.

A také Evropané dokonale plní taktické pokyny. "Nemyslím si, že bychom byli jedním z nejlepších týmů na turnaji, ale jsme jedním z nejchytřejších," prohlásil dánský útočník Frans Nielsen.

Navíc se mohou Evropané spolehnout na výborné výkony slovenského gólmana Jaroslava Haláka z New York Islanders. "Je skvělé, že jsme se dostali do finále. Čeká nás ještě těžší soupeř. Musíme všichni načerpat síly a důkladně se připravit. Teď do toho musíme dát všechno. Hraje se na dva vítězné, uvidíme," řekl Halák, který odchytal všechny čtyři zápasy na turnaji i všechny tři přípravy.

Výběr Evropy má obrovskou motivaci. Jeho členové si dobře uvědomují, že se svými rodnými zeměmi by na takový úspěch neměli naději. A to nejen Slovinec Anže Kopitar, Rakušan Thomas Vanek či Francouz Pierre-Édouard Bellemare. "Nikdy bychom se do finále asi nedostali, kdybychom tu byli sami jako Slováci," řekl útočník Tomáš Tatar, který dvěma góly rozhodl semifinále proti Švédsku.

Teď se bude snažit Evropa dotáhnout svou pohádku do šťastného konce. "Je před námi nejsilnější soupeř. Zdolat ho dvakrát nebude vůbec lehké. Oni byli poslední roky někde jinde, je to hokejová velmoc. Mají na ledě čtyři pětky, které dokážou dát gól. Výborně brání, mají skvělé brankáře. Hrajou vynikající systém, je těžké je zdolat, ale my se o to pokusíme," řekl slovenský obránce Andrej Sekera.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články