Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Páska přes oči či minikamery. Jaroš cepuje české gólmany, ti jeho metody chválí

Paříž - Od roku 2015 působí u české hokejové reprezentace jako trenér gólmanů. Je známý originálními brankářskými cvičeními. V rozhovoru pro web ČT sport se Petr Jaroš podělil i o to, jakým způsobem využívá český trenérský štáb moderní technologie a jak na jeho poznatky dají samotní brankáři. Podívejte se na celý rozhovor s Petrem Jarošem.

Petr Jaroš k přípravě brankářů využívá moderní technologie
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

Mini kamery, tablety, pásky přes oči, střelba skrze clonu či unikátní záběry z "pohledu puku". To jsou jen některá specifika, která obnáší příprava pod Petrem Jarošem.

"Před každým zápasem připevním na plexisklo za brankou malou kameru, kterou mám propojenou s tabletem. Na tom pak pomocí speciální aplikace označím a vystříhám jednotlivé momenty. Za zápas takhle vytvořím zhruba 30-40 klipů," prozradil. 

"I když z té situace nepadne gól, ale zdá se mi, že ten gólman ji mohl řešit jinak a lépe, tak ji s ním proberu," řekl.

Dominik Furch a Pavel Francouz
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Většina z nabytých poznatků se využívá v pozápasových rozborech, je-li však potřeba, nabízí informace a analýzy pro své svěřence i během zápasu. "Za brankářem chodím během zápasu jen minimálně. Pokud však udělá více chyb, třeba dvě, tři stejné a jsou kritické, promluvím s ním," nechal se slyšet.

Jak takový rozbor konkrétně vypadá? "Nejdřív si situaci přehrajeme v normální rychlosti, pak už si zákrok rozebíráme zpomaleně, krok za krokem. V aplikaci si vše můžeme i zastavit, zvětšit, případně si do ní dokreslit, co potřebujeme," popsal proces, jak předává informace Petru Mrázkovi, Pavlu Francouzovi či Dominiku Furchovi.

V přípravě na mistrovství světa testoval brankáře i netradičními cvičeními, kdy na ně střílel například skrze igelitovu clonu, tak aby omezil jejich výhled nebo je nechal čelit střelám, když měli černou roušku přes masku.

A co na jeho metody říkají samotní brankáři? Jsou hvězdy světového formátu ochotny měnit své návyky a absolvovat tato netradiční cvičení?

"Přístup těch kluků je opravdu super. Spousta z nich to svých klubech během sezony nezažije, takže je to pro ně nové. Ti, co už tu byli minulý rok zase říkají, že se na detailní rozbory těší a naopak si o ně sami říkají. Dominik Furch si dokonce v Omsku koupil podobnou kameru a trenérovi brankářů dal za úkol, aby mu zápasy točil a jednotlivé momenty nastříhal," komentoval.

Co se týče dalších technologických vymožeností, zmínil Petr Jaroš ještě videotrenéra, který celý zápas natáčí z tribuny a v notebooku se speciálním softwarem pak zkoumá jednotlivé herní situace nebo speciální nerezový stojan na tablet, který při trénincích staví za puk.

"S jeho pomocí pak můžu brankářům ukázat střelu z "pohledu puku", což je pro ně důležité, protože vidí, jak v brankovišti stojí a kde otvírají nejvíc prostoru," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články