Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi splnili povinnost. Bělorusko smetli 6:1 a na MS poprvé bodovali

Paříž – První body ve skupině B si připsali čeští hokejisté na mistrovství světa. Po nezdaru s favorizovanou Kanadou (1:4) jednoznačně přehráli výběr Běloruska 6:1. Postupně se trefili Vrána, Gudas, Červenka, Šimek, perfektně hrající Voráček a Kempný, kteří tak týmu dodali potřebný klid před pondělním zápasem s Finskem. Všechny přímé přenosy ze světového šampionátu přináší web ctsport.cz.

Utkání Bělorusko - Česko
zdroj: ČTK

Ještě předtím, než se roztočil český brankostroj, trenér brankářů Petr Jaroš varoval: Bělorusové se sice do ničeho neženou, když však nadejde čas, produktivita je jejich pravé jméno. Sám o tom něco ví, u běloruského národního týmu nějaký čas působil. "Hlavně nečekat, co vymyslí," zavelel Jaroš.

Následná běloruská hra jeho slova dobře ilustrovala. Dlouho zhola nic a pak gól. K ničemu dalšímu ale jinak nedošlo. I proto se tedy jednalo o vyloženě české představení, které rámoval soustředěný hokej, dobrá kombinace a od realizačního týmu tolik kýžená produktivita, na níž se největší měrou podílel dvěma asistencemi a jedním gólem Voráček.

Běloruský gólman Dinama Minsk Lalande se potil od prvních, byť opatrnějších, minut. Dobře postupně zastřelovali Pastrňák, Voráček i Krejčík. A rychlé přechody do útočného pásma nakonec vyústily v úspěšnou koncovku po přesném pasu Birnera na Vránu.

Urputná defenziva z pátečního utkání s Finskem (2:3) pod taktovkou bývalého kouče Detroitu Dave Lewise začala mít silné trhliny, Běloruská aktivita si dala pauzu a od modré tak premiérovým gólem v reprezentaci trestal tečovanou střelou Gudas, který proti Kanadě "rockyovsky" uzemnil Claudea Girouxe.

Utkání Bělorusko - Česko
zdroj: ČTK

Jenže neradno podceňovat tým kolem bratrů Kosticynových, o čemž svědčila využitá přesilovka Pavloviče zkraje druhé třetiny. Dvě střely, jeden gól, tolik statistika. Jandačova parta ale na rozdíl od bohorovných Finů hrát nepřestala, jmenovitě Kovář a hbitý Hanzl byli zvýšení nejblíže.

Hra v tu chvíli připomínala spíše power-play, Bělorusové stáli namačkaní před Lalandem, čekali, co přijde a spíše jen výjimečně vyráželi na zteč. A jestli se v něčem české tempo zadrhávalo, tak hlavně z důvodu pomalého střídání. Zvyšovat mohl ve vlastním oslabení v improvizovaném nájezdu Birner, blafák mu ale nevyšel. A když nastřelil Jeřábek břevno, otěže sebral neomylně z kruhu Červenka.

Jestli neměl Francouz dosud příliš práce, při dvojitém oslabení to paradoxně platilo dvojnásob. Češi bránili výborně, odebírali puky, stoické protihráče přebruslovali a v přesilovce se za precizní hru odměnili Šimkovou trefou po nahození od Voráčka. Ten navíc vzápětí zvýšil na 5:1 a Lalanda poslal na střídačku. Jeho nástupce Karnauchova pak v závěru překonal ještě Kempný, který českou krasojízdu završil.

Před národním mužstvem je nyní 48hodinová pauza. Na jejím konci se v pondělí od 20:15 utká ve skupině B s Finskem, které ještě předtím čeká v neděli domácí soubor Francie.

Skupina B (Paříž): ČR - Bělorusko 6:1 (2:0, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 14. Vrána (Birner, Řepík), 18. Gudas (Voráček), 36. Červenka (Horák, Jeřábek), 48. Šimek (Voráček, Radil), 50. Voráček (Pastrňák, Kundrátek), 60. Kempný (R. Hanzl, T. Zohorna) - 22. Pavlovič (Lisovec, Denisov). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Lemelin (Rak.) - Jensen (Dán.), Kohlmüller (Něm.). Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. 

ČR: Francouz - Gudas, Šimek, Rutta, Kempný, Jeřábek, Krejčík, Kundrátek - Radil, Jan Kovář, Voráček - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - Horák, R. Hanzl, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jaroslav Špaček, Jiří Kalous a Václav Prospal.

Bělorusko: Lalande (50. Karnauchov) - Korobov, Lisovec, Graborenko, Jevenko, Šinkevič, Chenkel, Denisov - A. Kosticyn, Kovyršin, S. Kosticyn - Pavlovič, A. Stas, Linglet - Děmkov, Kulakov, Droz - Kogalev, Šarangovič, Stefanovič - A. Volkov. Trenér: Dave Lewis.

Josef Jandač (trenér ČR): "Po zkušenosti ze Světového poháru, kde jsme na úvod prohráli stejně jako tady s Kanadou a pak nás to poznamenalo do dalšího zápasu, jsme věděli, že to kluky nějak poznamená. I když tady nás nespláchli jako v Torontu. Nechtěli jsme je stresovat a řekli si k zápasu jen něco, protože jsme v defenzivní činnosti udělali blbé chyby. Chtěli jsme to dnes odstranit a hrát trpělivě. Viděli jsme zápas Bělorusů s Finskem, který byl obranný. Potřebovali jsme dát první gól, což se povedlo, a další důležitý moment bylo, když jsme odskočili z 2:1 na 3:1. První polovina zápasu byla těžká, pak se to ale zlomilo."

Dave Lewis (trenér Běloruska): "Gratuluji českému týmu k výhře. Byl lepší ve všech herních činnostech, měl výborný herní plán a zaslouženě vyhrál."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články