Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Líp se mi dejchá, smál se asistent trenéra Špaček po výhře nad Běloruskem

Paříž – Vítězství 6:1 nad Běloruskem dodalo českému týmu potřebný klid a hlavně tři body. "A taky se mi po včerejšku líp dejchá," smál se asistent trenéra národního mužstva Jaroslav Špačkem s poukazem na prohru s Kanadou (1:4) při vstupu do turnaje. Stejně jako kouč Josef Jandač je navíc rád, že vyšlo zařazení tří největších hvězd týmu do jedné formace.

Utkání Bělorusko - Česko
zdroj: ČTK

"Bylo to těžké, Bělorusové si od začátku věřili. Bylo dobré, že jsme dali dva góly a po první třetině vedli," řekl Špaček. Pak však následovalo snížení. "V polovině zápasu to bylo těžké," přiznal Špaček hru nahoru-dolů. "Naše desetiminutovka byla špatná," dodal.

V týmu Dawe Levise ale jinak panoval „bordel“ a český tým ho mohl přehrávat. "Beci si věřili, za stavu 4:1 je to pro obránce hned jednodušší. Ale také tam byly chvíle, kdy obránci musí čekat, že jim pomůžou útočníci ve hře zpátky, stejně jako my je tlačili, aby naopak podporovali útok," řekl Špaček.

Realizační tým navíc zamíchal sestavou a sestavil razantní útočnou formaci Plekanec, Voráček (místo Červenky, pozn. red.), Pastrňák. "Když jsme zjistili, že všichni přijedou, tak si každý udělá nějakou představu. Chvíli to poskládání trvalo, vyloučením to bylo trochu rozkouskované, ale klaplo to. Je důležité, že se můžeme spolehnout i na další varianty," uvedl Špaček.

Jandač a spol. ještě čekali, jak to dopadne s možností příjezdu útočníka Bostonu Davida Krejčího. Na mistrovství světa ho ale nakonec nepustily zdravotní problémy. "Bohužel nepřijede, takže vznikla tato lajna," dodal.

"Můžeme mít více variant a nemusíme držet jednu sestavu. I proto, kdyby nedej bože přišlo nějaké zranění. Je potřeba, aby kluci nebyli fixovaní na jednoho spoluhráče. Zachováme nějaké vazby, ale když to nebude ono, tak s tím zamícháme," řekl Jandač.

Špaček byl vedle Voráčka, který si připsal gól a dvě asistence, spokojený také s výkonem Šimka, jenž se prezentoval jednou trefou a byl vidět v podstatě všude na ledě. "Je to jeden z našich nejlepších obránců v extralize, možná celkově. Jsem hlavně rád, že přijel a je zdravý, protože celou sezonu se potýkal s problémy," vysvětlil.

Utkání Bělorusko - Česko
zdroj: ČTK

Spokojený byl i s výkonem gólmana Francouze, který podle očekávání v brance nahradil Mrázka. Šlo na něj pouze šest střel. "A o to to bylo těžší. Potom přijde hned druhá a je z toho gól. Kdyby to bylo 2:2, zápas mohl vypadat úplně jinak," upozorňoval Špaček v souvislosti s faulem Tomáše Kundrátka, kdy rozhodčí ukončili hvizdem signalizovanou výhodu Bělorusů, přitom krátce po něm dostali puk za Francouzova záda.

Sám Francouz měl z utkání spíše smíšené pocity. "Ale pokud se vyhraje 6:1, má člověk radost. Je jedno, jak jsme k tomu z mého pohledu dospěli, ale nedostával jsem se do hry. Když něco přišlo, bylo to takové nepříjemné," zhodnotil.

Bělorusové ho každopdáně nijak nepřekvapili. "Kluci hráli aktivně, přistupovali k nim, nepouštěli je do našeho pásma a v oslabení výborně blokovali naše střely, což je hlavní důvod, proč těch jejich střel bylo tak málo," prohlásio Francouz. Je navíc rád, že si spolu s Mrázkem a brankářskou trojkou Furchem výborně sedl. "A cítíme se tu jako doma, jako bychom hráli v Praze, kulisa je neskutečná," vyjmenovával pozitiva.

Kdo se postaví do branky v pondělí proti Finsku, je zatím otázkou. "Loni jsme je střídali, dávali jsme jim čas, je to také na Petrovi Jarošovi, který je nasazuje. Uvidíme, jak to půjde dál," řekl Špaček. Národní tým čeká podle jeho slov dobrá večeře a nedělní načerpání sil. "Zápas proti Finsku bude důležitý," zdůraznil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články