Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Reinhart zůstává na Floridě, Faksa poprvé mění působiště a do St. Louis míří i Jiříček

Ještě před otevřením trhu s volnými hráči se v NHL událo několik zajímavých podpisů. Letošní vítěz Stanley Cupu s Floridou Sam Reinhart podepsal s Panthers nový lukrativní osmiletý kontrakt. Jeho spoluhráčem bude mimo jiné i Tomáš Nosek, který do týmu šampionů zamířil z New Jersey. Novou roční dvoucestnou dohodu podepsal se Seattlem brankář Aleš Stezka. Naopak gólman Jiří Patera se přesouvá z Vegas do Vancouveru. Útočník Martin Frk se vrací do zámoří a posílí Calgary. Radek Faksa a Adam Jiříček budou působit v St. Louis.

Sam Reinhart
zdroj: Reuters / USA TODAY Sports autor: Sam Navarro

Reinhart prožil životní sezonu. Osmadvacetiletý útočník nastřílel v dresu Floridy v základní části 57 gólů a v 82 zápasech vyprodukoval 94 bodů. Stal se tak druhým nejlepším střelcem za Austonem Matthewsem (69). Reinhart nasázel 27 přesilovkových branek a připsal si jedenáct vítězných gólů. V play-off pomohl Panthers k premiérovému zisku Stanley Cupu 16 body (10+6) ve 24 zápasech. Kanonýr si vydělá 8 625 000 dolarů ročně a celkem 69 milionů.

Působiště nezmění ani 35letý útočník Kane, neboť se s Detroitem dohodl na prodloužení smlouvy o rok za čtyři miliony dolarů, na bonusech si může navíc vydělat dalších 2,5 milionu. Veterán zaznamenal v dresu Red Wings v posledním ročníku 47 bodů (20+27) v 50 zápasech základní části. S klubem se však neprobojoval do play-off, k postupu chyběl Detroitu bod. Red Wings nehráli vyřazovací část o Stanley Cup poosmé v řadě, což je nejdelší období v klubové historii.

Nashville na trhu s volnými hráči exceloval. Dosavadní kapitán Tampy Bay Stamkos uzavřel s Predators čtyřletý kontrakt na 42 milionů dolarů, Marchessault se upsal na pět let za 27,5 milionu a Skjei uzavřel sedmiletou smlouvu na 49 milionů dolarů.

Čtyřiatřicetiletému Stamkosovi skončila osmiletá smlouva na 68 milionů dolarů. Kapitánem Lightning byl posledních 11 sezon a v letech 2020 a 2021 dovedl tým k zisku Stanleyova poháru. O rok mladšímu Marchessaultovi vypršel ve Vegas šestiletý kontrakt na 30 milionů dolarů. Loni pomohl Vegas k triumfu ve Stanley Cupu a získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off.

Naopak Guentzel po krátké epizodě v Carolině, kam se přesunul z Pittsburghu před uzávěrkou přestupů na play-off, bude pokračovat v Tampě Bay. S Lightning uzavřel vysoký sedmiletý kontrakt na 63 milionů dolarů s ročním příjmem devět milionů.

V Tampě bude pokračovat švédský obránce Victor Hedman, jenž podepsal nový čtyřletý kontrakt na 32 milionů dolarů. Lightning si pojistili služby třiatřicetiletého dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru do konce sezony 2028/2029.

Ruský útočník Matvej Mičkov se po vyvázání ze smlouvy v Petrohradu dohodl na tříletém kontraktu ve Philadelphii. Flyers, kteří si devatenáctiletého talentovaného hráče vybrali v prvním kole loňského draftu NHL, oznámili, že s hráčem uzavřeli tříletou nováčkovskou smlouvu.

Ruský obránce Nikita Zadorov a švédský útočník Elias Lindholm se stali novými akvizicemi Bostonu a oba míří do kádru Bruins po působení ve Vancouveru. Devětadvacetiletý Zadorov podepsal šestiletý kontrakt na 30 milionů dolarů. Stejně starý Lindholm se rovněž jako nechráněný volný hráč upsal na sedm let za 54,25 milionu.

Švédský obránce Oliver Ekman-Larsson opouští kádr letošního vítěze Stanley Cupu Floridy a bude působit v Torontu, s kterým podepsal jako nechráněný volný hráč čtyřletou smlouvu na 14 milionů dolarů. Dvojnásobnému hokejovému mistrovi světa z let 2017 a 2018 skončil s Panthers roční kontrakt na 2,25 milionu dolarů. Maple Leafs také uzavřeli šestiletou smlouvu na 27 milionů dolarů s kanadským bekem Chrisem Tanevem, kterého získali v sobotu z Dallasu výměnou za výběr v 7. kole draftu v roce 2026 a práva na útočníka Maxe Ellise.

Toronto také prodloužilo smlouvy dvěma hráčům. Útočník Max Domi kývl na čtyřletý kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů, obránce Timothy Liljegren podepsal dvouletou dohodu na šest milionů. U Maple Leafs už však nebude pokračovat Tyler Bertuzzi, útočník podepsal s Chicagem na čtyři roky za 22 milionů dolarů.

Brandon Montour se rozloučil s Floridou a posílil Seattle. S Kraken podepsal třicetiletý Kanaďan jako nechráněný volný hráč sedmiletou smlouvu na 50 milionů dolarů. Seattle také angažoval stejně starého kanadského útočníka Chandlera Stephensona, jenž dosud působil ve Vegas a je dvojnásobným vítězem Stanley Cupu – v roce 2018 triumfoval s Washingtonem a vloni s Golden Knights.

Pětadvacetiletý odchovanec pražské Slavie Patera uzavřel jako nechráněný volný hráč s Canucks roční dvoucestný kontrakt na 775 tisíc dolarů. V nejlepší lize světa dostal v této sezoně příležitost v šesti zápasech, měl průměr 3,98 obdrženého gólu na zápas a úspěšnost zákroků 89,3 procenta. Stejnou smlouvu získal také Stezka v Seattlu.

Nosek podepsal s Panthers jako nechráněný volný hráč roční smlouvu na 775 tisíc dolarů. U Devils mu vypršel roční kontrakt na rovný milion dolarů. Odchovanec Pardubic sehrál v uplynulé sezoně za New Jersey i vinou zranění pravé nohy a operace z konce listopadu jen 36 zápasů a zapsal bilanci 2+4. Byl potom v přípravě české reprezentace před mistrovstvím světa, ale dostal příležitost jen na Českých hokejových hrách.

Frk se po roce stráveném ve švýcarské lize v Bernu a Rapperswilu vrací do Severní Ameriky bojovat o NHL, kde podepsal jako nechráněný volný hráč roční dvoucestnou smlouvu s Calgary. V případě působení v prvním týmu Flames by si třicetiletý odchovanec Karlových Varů vydělal 775 tisíc dolarů. Frk má v NHL na kontě 124 zápasů za Carolinu, Detroit a Los Angeles.

V Dallasu dohrál útočník Radek Faksa, jenž poprvé v kariéře změní působiště. Stars ho po devíti odehraných sezonách poslali do St. Louis za budoucí vyrovnání. Jeho spoluhráčem bude mimo jiné i obránce Adam Jiříček, kterého si Blues v pátek vybrali v 1. kole draftu na 16. pozici a podepsali s ním tříletý nováčkovský kontrakt.

Jaccob Slavin se po devíti sezonách strávených v Carolině dohodl s vedením klubu na prodloužení spolupráce o dalších osm let. Třicetiletý dvojnásobný držitel Lady Byng Memorial Trophy pro nejslušnějšího hráče si vysloužil podpis nového kontraktu na celkem 51,69 milionu dolarů. V Carolině bude Slavin vázán do konce sezony 2032/2033.

Kanadský obránce Jakob Chychrun se stěhuje z Ottawy do Washingtonu výměnou za amerického beka Nicka Jensena a právo výběru ve třetím kole draftu v roce 2026. Na trhu s volnými hráči získal Washington také amerického zadáka Matta Roye, který po konci angažmá v Los Angeles podepsal šestiletý kontrakt na 34,5 milionu dolarů. Ottawa ještě uzavřela dvouletý kontrakt na osm milionů dolarů s kanadským útočníkem Davidem Perronem, jenž v roce 2019 získal Stanley Cup se St. Louis a poslední dva roky strávil v Detroitu.

Slovenský útočník Juraj Slafkovský se s předstihem dohodl s vedením Montrealu na prodloužení smlouvy o osm let. Kontrakt přinese jedničce předloňského draftu celkem 60,8 milionu dolarů, tedy 7,6 milionu na sezonu. Dvacetiletý Slafkovský ve druhé sezoně v zámořské lize odehrál všech 82 zápasů a zaznamenal 50 bodů za 20 gólů a 30 asistencí. Celkově má v NHL bilanci 121 utkání a 60 bodů (24+36). Play-off zatím účastník tří mistrovství světa nehrál, letos Montreal obsadil předposlední místo ve Východní konferenci.

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com, Sportsnet

Hlavní zprávy

Nejčtenější články