Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

SESTŘIH: Francouzi přetlačili Belgii, rozhodl střídající Kolo Muani

Kdo čekal útočnou smršť a divokou přestřelku, byl zklamán. Očekáváná bitva o čtvrtfinále Eura mezi Francií a Belgií nebyla žádnou fotbalovou hitparádou. Belgie hrála na jistotu a čekala na zázrak z protiútoku. Francie se prala s obranným valem, a když se to přece jen podařilo, tak ve finále scházela přesnost. Až střídající Kolo Muani rozhodl v 85. minutě střelou, kterou nešťastně tečoval bránící Vertonghen. Snaha Belgičanů o vyrovnání už přišla pozdě. 

Francie – Belgie
zdroj: Reuters autor: Piroschka Van De Wouw

Oba celky začaly opatrně a čekání na opravdovou šanci se protahovalo. Francouzi v čele s Mbappém a Griezmannem byli častěji na míči a tlačili se před belgickou branku, ale tam to vyznělo do neurčita.

Postupem času se osmělili i Belgičané, ale ani z jejich kombinací nešla žádná hrůza.

Až ve 34. minutě se po ojedinělé rychlé akci po pravém křídle a centru před belgickou branku dostal do vyložené šance Thuram, ale hlavou minul. Většinu prvního poločasu se hrálo před brankou Belgie, tam několikrát zkusil zejména Mbappé motat soupeřovy obránce. Ovšem když došlo na zakončení, končil většinou balon na tribuně.

V úvodu druhé půle Francouzi zrychlili, zpřesnili kombinaci a několikrát naznačili, čeho jsou schopní. Belgičané dál trávili většinu času na své polovině a snažili se o protiútoky, což se jim několikrát málem vyplatilo, když střílel Lukaku nebo v závěru De Bruyne.

Ovšem aktivita se nakonec vyplatila Francii. A dá se říct, že se štěstí otočilo na stranu toho, kdo si ho víc zasloužil. Střídající Kolo Muani rozhodl utkání, když jeho tečovaná střela zprostřed vápna skončila v belgické brance. Snaha Belgičanů otevřít hru už pak přišla pozdě.

"Je to skvělé! Ukázali jsme, jak výborný máme tým. Prodloužení bylo blízko, ale myslím, že jsme měli větší držení míče a víc šancí. Takhle je to ale lepší, krásné pro celý tým," řekl trenér vítězů Didier Deschamps. "Vychutnejme si ten okamžik. Nic nepřijde lusknutím prstů. Jsme ve čtvrtfinále a to je důležitá fáze," dodal pětapadesátiletý kouč.

Belgický kapitán Kevin De Bruyne byl zklamaný. "Je to škoda. Měli jsme plán a zápas dobře rozehraný. Věděli jsme, že to bude těžké, oni jsou dobří a silní. Dokázali jsme si vytvořit nějaké šance. Dostat gól takhle v závěru je smutné," řekl po zápase.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu – osmifinále:

Francie – Belgie 1:0 (0:0)

Branka: 85. vlastní Vertonghen. Rozhodčí: Nyberg – Beigi, Söderqvist (všichni Švéd.) – Van Boekel (video, Niz.). ŽK: Tchouaméni, Griezmann, Rabiot – Vertonghen, Tedesco (trenér), Mangala. Diváci: 46.810.

Francie: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernández – Kanté, Tchouaméni, Rabiot – Griezmann – Thuram (62. Kolo Muani), Mbappé. Trenér: Deschamps.

Belgie: Casteels – Castagne (88. De Ketelaere), Faes, Vertonghen, Theate – De Bruyne, Onana, Carrasco (88. Lukebakio) – Openda (63. Mangala), Lukaku, Doku. Trenér: Tedesco.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články