Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

5. etapa: Prosadí se Girmay v dalším hromadném spurtu?

Tour de France má na programu svůj pátý den. Nebude profilově náročný, na jeho konci by se podruhé v tomto ročníku měl radovat některý ze sprinterů. Zopakuje Biniam Girmay svůj triumf z pondělní etapy? Přímý přenos 5. etapy Tour de France sledujte od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují René Andrle a Lubor Tesař. Etapu po jejím skončení zhodnotíme ve Velo fokus podcastu.

Profil 5. etapy Tour de France 2024
zdroj: letour.fr

Kdo sleduje Tour de France, musel vnímat, že v závěru pondělní etapy došlo k historickému momentu. Lépe řečeno ke dvěma. Richard Carapaz jako první Ekvádorec v historii získal žlutý dres. A Biniam Girmay, který přede všemi prolétl v Turíně přes cílovou čáru, zase zvítězil jako první černošský Afričan v etapě Tour de France.

"Cyklistika, to dříve bývala pouze věc Evropanů. Ale těší mě, že tomu je tak méně a méně, že už to neplatí," říkal v cíli čtyřiadvacetiletý Eritrejec. Girmay už dokázal vyhrát etapu italského Gira, před dvěma lety triumfoval jako první africký cyklista také na klasice Gent-Wevelgem. V Nairobi narozený Chris Froome v minulé dekádě žlutý závod vyhrál čtyřikrát, ovšem bylo to pod britskou vlajkou. Girmayův triumf znamená víc.

A znamená spoustu hlavně pro jeho fanoušky, které vídáme v dojezdech etap nejen ve Francii, ale i v Belgii, Španělsku, Švýcarsku a vůbec kdekoliv, kde se závodník týmu Intermarché-Wanty rozhodne závodit. Pondělní odpoledne bylo velkým večerem pro africkou cyklistiku a momentem, na který se bude dlouho vzpomínat.

Nyní už je tu ale pátá etapa a v jejím závěru pravděpodobně další hromadný finiš. Prosadí se Girmay znovu? Jistě tu ta možnost existuje, byť jeho belgický tým chtěl původně spoléhat na Gerbena Thijssena. Prosadit se také budou chtít těžké váhy jako Arnaud de Lie, Jasper Philipsen nebo Dylan Groenewegen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články