Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

NHL se rozrostlo o třináct českých talentů, Badinka míří za Nečasem

Celkem třináct českých hokejistů se dostalo do výběru zámořských celků při letošním draftu, tedy stejně jako v roce 2005. Jako 16. hráče si St. Louis vybralo plzeňského obránce Adama Jiříčka, dalších šest jeho krajanů jej do NHL bude následovat. Obránce Dominika Badinku si ve 2. kole vybrala jako 34. hráče Carolina.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiříček se stal prvním výběrem St. Louis

Osmnáctiletý odchovanec Chomutova doposud Česko reprezentoval z větších akcí pouze na Hlinka Gretzky Cupu, od roku 2022 působí v severní Evropě. Nejprve v Jokeritu Helsinky a poslední sezonu v Malmö, za které nastoupil i v nejvyšší švédské seniorské soutěži.

"Jsem opravdu šťastný. Jsem velký fanda Brenta Burnse, za mě má největší talent v NHL, Martin Nečas v Carolině taky hraje a trenér odvádí skvělou práci," citoval Badinku web nhl.com/cs.

"Mými vzory, podle kterých se snažím budovat svoji kariéru, jsou Alex Pietrangelo a John Carlson," doplnil Badinka.

Práva na tři české hráče získalo St. Louis, jehož zástupci si ve 3. kole vybrali útočníky Ondřeje Kose a Adama Jecha. "(Jiříček a Kos) jsou jedni z mých nejlepších kamarádů. Tohle je fakt cool, jsem nadšený z toho, že se potkáme v přípravě, Adamovi jsem už včera gratuloval," radoval se Jecho.

Tým Blues získal ve 2. kole jako celkově 56. hráče i obránce Lukase Fischera, syna českého vítěze Stanleyova poháru a mistra světa z roku 2005 Jiřího Fischera. Sedmnáctiletý bek má české i americké občanství, reprezentovat však momentálně může jen USA.

Další krok k prosazení se v NHL udělali i Ondřej Becher, Jakub Milota, Miroslav Holinka, Aleš Čech, Maxmilian Curran, Vojtěch Hradec, Matyáš Melovský, Petr Sikora a Jakub Fibigr. Trochu nečekaně na draftu zaznělo jméno dvacetiletého Čecha, jehož se rozhodl draftoval Utah. Oproti predikcím naopak nedošlo na libereckého obránce Tomáše Galvase nebo brankáře Lukáše Matěchu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články