Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

BLOG: Česku se dlouhodobě nedaří vychovávat nadějné hokejové talenty. Evropa mu utíká

Před dvěma roky to vypadalo na záblesk naděje, ale ta zase rychle zmizela. Letošní draft NHL potvrdil trend posledních patnácti let, že český hokejový mládežnický systém nedokáže dlouhodobě produkovat připravené hráče. A když už se nějací najdou, je jich prachbídně málo.

Smutní čeští junioři
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Pro připomenutí: v devadesátých letech draftovaly kluby NHL v průměru 16 českých hráčů, přičemž v nejlepších ročnících došlo i na 21 talentů (1995, 1998). Vrcholu dosáhla poptávka na začátku nového milénia. V roce 2000 bylo vybráno 24 tuzemských mladíků, pak 31, 26, 18 a v roce 2004 ještě 21.

Od roku 2005 (13 hráčů) ale nastal strmý pád s ojedinělými výkyvy směrem nahoru. Minimálně desítka draftovaných Čechů se opakovala už jen třikrát – v roce 2011 (10), 2015 (12) a 2018 (11).

Na povedené drafty v roce 2017 a 2018, kdy byli v prvním kole vybráni dva čeští hráči (Martin Nečas jako 12. s 21. Filipem Chytilem a 6. Filip Zadina s 16. Martinem Kautem) se nepodařilo navázat.

Situaci v Evropě ohledně draftu NHL se věnoval Hokej fokus podcast:

Největší letošní naděje Jan Myšák měl jít na řadu aspoň na konci prvního kola. Jenže v úvodní draftový den se na něj nedostalo a ve druhém kole se neustále propadal. Až Montreal se "slitoval" a na 48. pozici na něj ukázal.

Loni došlo jako na prvního z českých talentů na brankáře Lukáše Paříka, který byl zvolen až na 87. místě (Los Angeles).

Nedostižní Švédové a zlatá generace Finů

A evropská konkurence? Ta Česku utíká. Samostatnou kapitolou jsou Švédové. Jejich podíl na draftovaných hráčích do NHL (z 217) se dlouhodobě pohybuje okolo třicítky. Letos jich bylo 32, přičemž dva byli zvoleni v první sedmičce – Lucas Raymond a Alexander Holtz. V roce 2018 se stal Rasmus Dahlin celkovou jedničkou.

Rusko s Finskem se střídají na druhém místě, obě země "dodávají" okolo 20 hráčů. Rusové mají v posledních letech pravidelně hráče v prvním kole. Za všechny stačí jmenovat Andreje Svečnikova (dvojka v roce 2018) nebo Vasilije Podkolzina (desítka 2019). Letos jen v prvním kole byli čtyři.

Suomi se těší ze zlaté generace mladíků, která sbírá tituly ve všech věkových kategoriích a řada z nich už válí v NHL – Miro Heiskanen (trojka 2017), Jesperi Kotkaniemi (trojka 2018), Kaapo Kakko (dvojka 2019), Anton Lundell (dvanáctka 2020).

Německá vlna a rakouský skok

Problémem pro český systém je ale fakt, že i menší hokejové země už produkují pro zámoří atraktivnější talenty.

Švýcaři měli v roce 2017 celkovou jedničku v osobě Nica Hischiera. Německá vlna započala Dominikem Bokkem v roce 2018 (25. místo). Moritz Seider šel loni celkově dokonce jako šestý. A letos se talentované útočné trio z posledního šampionátu dvacítek vešlo kompletně do 34. pozice.

Tim Stützle, kterému je předpovídána podobná budoucnost jako u Leona Draisaitla, šel z třetího místa. Lukas Reichel, synovec Roberta Reichla, byl 17. a John-Jason Peterka přišel na řadu hned na začátku druhého kola.

A Rakušané? Ve srovnávaném období 2017 až 2019 neměli v draftu jediného zástupce. Letos ale vylétl Marco Rossi až na deváté místo a celkově prošli draftem další dva jeho krajané (104. a 161. výběr).

Aktuální trend tak nevěstí pro Česko nic dobrého.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články