Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Kakko předčil Hughese. Gólem v předposlední minutě rozhodl o zlatu pro Finsko

Finále mistrovství světa juniorů mezi Spojenými státy a Finskem pomalu spělo do prodloužení, ale v 59. minutě rozsekl nerozhodný stav největší finský talent Kaapo Kakko a přisoudil Suomi zlato po výhře 3:2. Američané navázali na loňský bronz, Finové jsou zpět na nejvyšším medailovém stupínku po třech letech.

Finští junioři se radují z titulu mistrů světa 2019
zdroj: ČTK/AP autor: Jonathan Hayward

Měl to být pomyslný souboj sedmnáctiletých mladíků o budoucí jedničku draftu NHL, nakonec se tak také stalo. Zatímco Jack Hughes, největší favorit na první volbu v červnu 2019, se ve finále střelecky neprosadil, jeho konkurent Kaapo Kakko, pro změnu hlavní finský talent, rozhodl o pozdní výhře Suomi trefou v čase 58:34.

Finové získali zlato od roku 2014 už potřetí a spravili si chuť po devátém místě z předminulého turnaje a šesté pozici z loňska. Vyhráli také šampionáty v letech 1987, 1998 a 2016. "Tohle je naprosto neuvěřitelné," jásal finský gólman Ukko-Pekka Luukkonen. "A celé je to ještě o to lepší po velkém zklamání z loňského turnaje. Takhle vyskočit zase zpátky nahoru je prostě neskutečné," dodal.

Vše přitom směřovalo do prodloužení, neboť hráči USA se vzchopili a za nepříznivého stavu 0:2 se vrátili do zápasu dvěma slepenými brankami v rozmezí dvou minut v polovině závěrečné třetiny. Američané mohli dokonce završit obrat, ale právě Jack Hughes, mladší z dvojice bratrů v sestavě Spojených států, ve své největší příležitosti selhal.

Finové, vědomi si nepovedeného duelu proti Američanům v základní skupině (1:4), zaskočili mírného favorita finále úvodní aktivitou. Do první šance se dostal po chybě soupeře v obranném pásmu USA Samuli Vainionpää, ale Cayden Primeau ve zkoušce obstál. Američané postupně srovnali hru a adaptovali se na aktivní přístup Finů a navíc jim pomohla i první přesilová hra utkání.

V početní převaze se dokonce Oliver Wahlstrom gólově prosadil, když dorazil střelu Ryana Poehlinga, jenže český rozhodčí Daniel Pražák branku neuznal pro postavení druhého jmenovaného hráče USA v brankovišti. S bezbrankovým skóre nepohnul ve vlastním oslabení ani Alexander Chmelevski, který se ocitl v největší šanci úvodního dějství.

Začátek druhé třetiny ozdobil chytrou individuální akcí Joel Farabee, který si obhodil finského obránce, ale nestihl zakončit. Finové byli sice nadále aktivnější, ale šikovná technika a rychlost Američanů nutila hráče Suomi k faulům.

Ani čtyři přesilovky USA do poloviny zápasu ale nepřinesly gól, a tak se jako první prosadili z početní převahy Seveřané. Po rychle sehraném vhazování se dostal ke střele bez přípravy Jesse Ylönen, který do protipohybu prostřelil Primeaua nad lapačku. Zvýšit mohl Sami Moilanen, ale v oslabení při přečíslení dva na jednoho neuspěl v souboji s americkým brankářem.

Když obránce Otto Latvala zvýšil ve třetí třetině na 2:0, zdálo se, že si Finové náskok pohlídají. Jenže Američané se rozpomněli na duel ze základní skupiny proti Švédům, ve kterém dotáhli dokonce čtyřbrankovou ztrátu, a dvěma góly v rozmezí 106 sekund srovnali po trefách Chmelevskiho a Joshe Norrise ještě do 50. minuty. Vedoucí gól Spojených států mohl zařídit Hughes, ten ale neprostřelil finského gólmana Ukka-Pekku Luukkonena.

Zápas tak spěl do prodloužení, které se mělo nově hrát až do rozhodnutí, ale nastavení odmítl Kakko. V 59. minutě se dostal k dorážce a překonal bezmocného Primeaua.

Američané tak získali medaili počtvrté za sebou. Předloňští šampioni brali na minulém turnaji v Buffalu i před třemi roky bronz. "Až se budu jednou v budoucnu ohlížet zpátky, dost možná to budou dobré vzpomínky, ale právě teď hodně bolí, že jsme prohráli. Přáli bychom si, aby to pro nás dopadlo jinak," řekl útočník poražených Jack Hughes.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let ve Vancouveru - finále:

USA - Finsko 2:3 (0:0, 0:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 8. Chmelevski (J. Hughes, Cates), 49. Norris (Chmelevski, Cates) - 32. J. Ylönen (Laaksonen, Puustinen), 46. Latvala (Heponiemi, Kupari), 59. Kakko (Lundell, Jokiharju). Rozhodčí: Pražák (ČR), Romasko (Rus.) - Chaput (Kan.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 17 206.

USA: C. Primeau - Samberg, M. Anderson, Q. Hughes, Kemp, M. Samuelsson, Miller, St. Ivany - Farabee, Norris, Robertson - Cates, Barratt, Madden - Cockerill, Poehling, Wahlstrom - Drury, J. Hughes, Chmelevski - O'Brien. Trenér: Mike Hastings.

Finsko: Luukkonen - Utunen, Jokiharju, Vaakanainen, Laaksonen, Honka, Latvala - Heponiemi, Kupari, Talvitie - Tolvanen, Lundell, Kakko - Puustinen, Virtanen, Ylönen - Engberg, Vainionpää, Moilanen - Nyman. Trenér: Jussi Ahokas.

Konečné pořadí: 1. Finsko, 2. USA, 3. Rusko, 4. Švýcarsko, 5. Švédsko, 6. Kanada, 7. ČR, 8. Slovensko, 9. Kazachstán, 10. Dánsko - sestup.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články