Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Žádné překvapení. Lafreniére se stal jedničkou draftu a patří Rangers, na Čechy se v prvním kole nedostalo

Kanaďan Alexis Lafreniére z Rimouski z QMJHL se stal jedničkou letošního draftu NHL a patří New York Rangers. Na druhé pozici si vybralo Los Angeles jeho krajana Quintona Byfielda ze Sudbury z OHL a ze třetího místa sáhla Ottawa po německém útočníkovi Timovi Stützlem z Mannheimu. Z českých hokejistů se stejně jako loni na žádného v 1. kole nedostalo.

"Jsem opravdu šťastný, že patřím New Yorku Rangers. Je to pro mě velké ocenění. A nemůžu se dočkat, až se setkám s fanoušky. Slyšel jsem o nich hodně a i o hale (Madison Square Garden). Těším se, až se někdy v příštích měsících dostanu do New Yorku. Doufám, že budeme mít dobrou sezonu," řekl Lafreniére.

Draft se konal s více než tříměsíčním zpožděním kvůli koronavirové pandemii a poprvé proběhl virtuálně bez osobní účasti budoucích hvězd nejlepší ligy světa.

Původně se měl draft konat 26. a 27. června v Montrealu. V současné situaci se uskutečnil 58. ročník ze sídla studií NHL Network v Secaucusu.

Lafreniére na začátku roku získal s Kanadou zlato na mistrovství světa hráčů do 20 let v Ostravě a Třinci. Po turnaji získal cenu pro nejlepšího útočníka i nejužitečnějšího hráče.

Před ukončením sezony kvůli pandemii koronaviru byl nejproduktivnějším hráčem juniorské soutěže QMJHL, když v dresu Rimouski zaznamenal 112 bodů za 35 branek a 77 asistencí v 52 zápasech.

Druhý rok po sobě díky tomu Lafreniére získal ocenění pro nejlepšího hráče celé kanadské juniorské ligy CHL, což v minulosti dokázal pouze současný kapitán Pittsburghu Sidney Crosby.

Byfield se stal nejvýše draftovaným hráčem tmavé pleti v historii. Dosud nejvýše draftovanými černochy byli na čtvrtých místech útočník Evander Kane (2009, Atlanta) a obránce Seth Jones (2013, Nashville).

"Je to super. Chci dál šířit povědomí o tomto tématu," uvedl Byfield v narážce na sílící boj za rasovou a sociální spravedlnost.

"Nebývám nervózní, ale teď jsem byl. Byl to přece jen moment, na který jsem čekal celý život. Nemůžu se dočkat, až budu v Los Angeles," dodal.

Stützle se vyrovnal třetím místem nejvýše draftovanému Němci v historii Leonu Draisaitlovi, jehož si vzal v roce 2014 jako trojku Edmonton.

"Velice si cením toho, že si mě vybrali Ottawa Senators. Chci se dostat do týmu, to je pro mě teď první krok. Chci to dokázat co nejdříve a předvádět maximum každý den," uvedl Stützle.

Je nám líto, video expirovalo.
Jedničku draftu Lafleniera si vzali NY Rangers

Historicky poprvé se dostalo v prvním kole na dva Němce. Na 17. pozici si Chicago vybralo Lukase Reichla z Eisbärenu Berlín, synovce olympijského vítěze z Nagana a trojnásobného mistra světa Roberta Reichla.

"Je to skvělé pro německý hokej. Co dokázal Leon Draisaitl, je neuvěřitelné. Spousta dětí k němu vzhlíží," dodal Stützle.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články