Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Ukončí Češi šestileté čekání na medaili? Jandač vybral omlazený kádr

Naposledy se česká reprezentace radovala z medailového zisku v roce 2012 na šampionátu v Helsinkách. Po době bronzové ale nastalo období nejdelšího čekání na cenný kov v historii českého hokeje a síla konkurenčních týmů nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít ke změně. Přesto se o to pokusí výrazně pozměněný a hlavně omlazený kádr, který by mohl ostatní překvapit.

Čeští mladíci v národním týmu
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Omlazení reprezentace? Chtělo by se říct, že už bylo na čase. Olympijské hry ukázaly, že zkušený a starší výběr medaili nutně nezajistí a konkurence se naopak nebála představit i nadějné hráče budoucnosti. Jak už ale trenér Josef Jandač naznačil ještě před olympiádou, na světový šampionát byl odhodlaný vzít obměněný kádr s nižším věkovým průměrem a v tomto ohledu slovo dodržel.

Už v přípravném období dostala dostatečný prostor řada nových a mladých hráčů a někteří z nich poskytnutou šanci využili. Do širší nominace tak do Dánska proklouzla jména jako Martin Kaut, Martin Nečas, David Šťastný a Filip Chytil (jediný ze zámoří). Trochu překvapivě se ale do patnáctky vyvolených útočníků neprotlačila největší naděje pro nadcházející draft NHL Filip Zadina.

Útok na druhé straně doplnily i příchozí posily z NHL. Tou nejvýraznější je v útoku Tomáš Plekanec, který po loňském šampionátu naznačil, že už nebude v národním týmu pokračovat. Po vydařeném závěru sezony v dresu Toronta se ale rozhodl omlazenému týmu pomoct a na nabídku ještě jednou reprezentovat kývl.

Jaké má na mistrovství světa ambice omlazený český tým? Poslechněte si speciální Hokej fokus podcast ke světovému šampionátu:

Kromě něj ukázali reprezentační trenéři na další útočníky Radka Faksu, Dmitrije Jaškina, Tomáše Hyku a obránce Radko Gudase. Výběr je jinak sestavený výhradně z hráčů působících v zahraničních evropských soutěžích a z domácí extraligy je v kádru kromě výše zmíněných mladíků také forvard Michal Řepík ze Sparty.

Další tuzemští zástupci jsou pak v obraně: Michal Moravčík, David Sklenička (Plzeň), David Musil (Třinec) a Filip Pyrochta (Liberec). Na poslední chvíli se do nominace vměstnali Filip Hronek a Libor Šulák, kteří působili na farmě Detroitu v AHL.

Kapitánem národního týmu bude Roman Červenka, který je jediným mistrem světa v Jandačově sestavě. Červenka si ale jako nejzkušenější současný reprezentant odbude s kapitánským céčkem premiéru na velké akci.

Pavel Francouz
zdroj: AP autor: Matt Slocum

Nováčkem mistrovství světa je brankář Dominik Hrachovina z finského Tampere, který by měl plnit roli trojky za zkušeným Pavlem Francouzem (od nové sezony působícím v Coloradu) a dalším novicem Davidem Rittichem z Calgary. Dá se předpokládat, že se z počátku budou Rittich s Francouzem pravidelně střídat, než se určí týmová jednička.

Češi se v kodaňské skupině A postupně představí proti Slovensku, Švédsku, Švýcarsku, Rusku, Bělorusku, Francii a Rakousku. Národní tým čeká na zisk cenného kovu už od roku 2012, kdy byl v Helsinkách bronzový. V posledních dvou letech ale neprošel ani přes čtvrtfinále.

Širší nominace České republiky na mistrovství světa:

Brankáři: Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), David Rittich (Calgary/NHL), Dominik Hrachovina (Tappara Tampere/Fin.)

Obránci: Michal Moravčík, David Sklenička (oba Plzeň), Filip Hronek, Libor Šulák (oba Grand Rapids/AHL), David Musil (Třinec), Filip Pyrochta (Liberec), Michal Jordán (Chabarovsk/KHL), Adam Polášek (Soči/KHL), Radko Gudas (Philadelphia/NHL)

Útočníci: Andrej Nestrašil, Robin Hanzl (oba Nižněkamsk/KHL), Michal Řepík (Sparta Praha), Martin Kaut (Pardubice), Martin Nečas (Kometa Brno), David Šťastný (Zlín), Roman Červenka (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.), Roman Horák (Podolsk/KHL), Robert Kousal (Davos/Švýc.), Radek Faksa (Dallas/NHL), Tomáš Plekanec (Toronto/NHL), Dmitrij Jaškin (St. Louis/NHL), Tomáš Hyka (Chicago Wolves/AHL), Filip Chytil (NY Rangers/NHL)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články