Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Hvězdný McDavid s trenérem Petersem mají vrátit Kanadu na výsluní

Úspěšné spojení trenéra Billa Peterse a hvězdného hráče Connora McDavida má přinést Kanadě další zlato. Generální manažeři Martin Brodeur a Sean Burke vsadili na osvědčená jména jak na lavičce, tak na ledě a právě výše zmínění mají zajistit týmu javorového listu třetí zlato za poslední čtyři šampionáty.

Ilustrační foto

Bývalí úspěšní brankáři na pozici generálních manažerů kanadské reprezentace ukázali po roční přestávce opět na hlavního trenéra Billa Peterse. Bývalý kouč Caroliny Hurricanes, který podepsal novou smlouvu u Calgary Flames, je dostatečně úspěšný na mezinárodní scéně. Byl to právě Peters, který převzal vedení kolébky hokeje po Toddu McLellanovi a v roce 2016 obhájil zlaté medaile na mistrovství světa v Rusku.

V minulé sezoně převzal velení Jon Cooper, ten ale letos postoupil s Tampou Bay do vyřazovacích bojů. Z logických důvodů tak nemůže navázat na loňské stříbro z Kolína nad Rýnem a Paříže, když Kanaďané podlehli Švédům až na samostatné nájezdy, čímž přišli o šanci na zlatý hattrick. Peters tak má nyní nejen prodloužit medailovou sérii, ale přivést domů 27. zlato, čímž by se Kanada vyrovnala v historické tabulce rivalovi z Ruska.

Kanadští hokejisté
zdroj: Reuters

Hlavní útočnou zbraní, která má napomoct k celkovému triumfu, je kapitán Edmontonu Oilers a také tohoto reprezentačního výběru Connor McDavid. Obhájce Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL ještě vylepšil loňský výkon rovné stovky bodů v sezoně (30+70) a posunul osobní maximum o osm bodů (41+67). Tentokrát to však nestačilo k postupu do play-off, a tak si největší talent kanadského hokeje chce spravit chuť na mezinárodním poli.

Před dvěma lety zažil premiéru v reprezentačním A-týmu. Ačkoli na turnaji vedle osmi gólových přihrávek vstřelil jedinou branku, byla doslova zlatá. V těsném finále proti Finsku (2:0) si McDavid připsal vítěznou trefu, čímž jen potvrdil budoucí dominanci v NHL. Za poslední dvě sezony nasbíral v dresu Olejářů 208 bodů a na bodové žně se hokejoví fanoušci můžou těšit i na šampionátu v Dánsku, přestože samotný hráč by nejradši soutěžil někde jinde.

"Mistrovství světa není to, co byste chtěli hrát v květnu. Ale na druhou stranu, reprezentovat svou zemi je něco speciálního," řekl McDavid v narážce na absenci v letošních vyřazovacích bojích v NHL.

Ilustrační foto

V útočné aktivitě mu bude sekundovat spoluhráč z Edmontonu Ryan Nugent-Hopkins, Ryan O’Reilly z Buffala, nebezpečné duo ze St. Louis Brayden Schenn s Jadenem Schwartzem a také trio z New Yorku Islanders – Mathew Barzal, Jordan Eberle a Anthony Beauvillier. Zejména Barzal budí velký respekt, neboť v nováčkovské sezoně letos nastřádal 85 bodů včetně 22 gólů.

V obraně je zase znát přítomnost trenéra Mikea Yea z Blues, který se v sestavě může spolehnout kromě útočné dvojice také na další duo svěřenců v obraně – Joel Edmundson a Colton Parayko. Posledně jmenovaný byl navíc u loňského stříbra. Největší hvězdou obranných řad je ale zajisté Aaron Ekblad z Floridy, v roce 2015 vítěz Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL a v současnosti jeden ze dvou nejvytěžovanějších beků Panthers.

Nováčkem v týmu Kanady je brankář Darcy Kuemper z Arizony, který by měl převzít roli jedničky. Curtis McElhinney z Toronta by mu měl krýt záda. Mužstvo tak neposílil Carey Price a mimo hru je i Calvin Pickard, loňský hrdina Kanady.

"Máme mix mládí, zkušeností a silných vůdčích schopností mezi těmito hráči, kteří v minulosti reprezentovali Kanadu na mezinárodní scéně od šampionátů dvacítek po loňské mistrovství světa," uvedl Burke. "Jejich předchozí úspěchy a zkušenosti nám mohou jen pomoct v našem hlavním cíli – přinést domů zlaté medaile," dodal generální manažer.

Nominace Kanady na mistrovství světa:

brankáři: Darcy Kuemper (Arizona/NHL), Curtis McElhinney (Toronto/NHL), Michael DiPietro (Widsor/OHL)

obránci: Joel Edmundson, Colton Parayko (oba St. Louis/NHL), Thomas Chabot (Ottawa/NHL), Aaron Ekblad (Florida/NHL), Ryan Murray (Columbus/NHL), Darnell Nurse (Edmonton/NHL), Ryan Pulock (NY Islanders/NHL)

útočníci: Josh Bailey, Mathew Barzal, Anthony Beauvillier, Jordan Eberle (všichni NY Islanders/NHL), Bo Horvat (Vancouver/NHL), Connor McDavid, Ryan Nugent-Hopkins (oba Edmonton/NHL), Brayden Schenn, Jaden Schwartz (oba St. Louis/NHL), Pierre-Luc Dubois (Columbus/NHL), Ryan O'Reilly (Buffalo/NHL), Jean-Gabriel Pageau (Ottawa/NHL).

Zdroj
ČT sport, tsn.ca, iihf.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články