Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1976

Sborná přišla o Znaroka, v Kodani ale chce po čtyřech letech zpět na trůn

Tradičně jako jeden z hlavních favoritů míří do Dánska ruský výběr. V kádru sborné je vedle šestice zámořských posil hned 14 hráčů, kteří v únoru pod olympijskou vlajkou vyhráli turnaj v Pchjongčchangu. Zřejmě nejdůležitější postava předchozích let bude ale na střídačce Ruska chybět, trenér Oleg Znarok po vítězné olympiádě kvůli psychickému vyčerpání odstoupil.

Oleg Znarok na střídačce ruské reprezentace
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

Znarok ke sborné nastoupil před čtyřmi lety a hned ji dovedl ke světovému titulu. V dalších letech přidal stříbro a dva bronzy a hlavně vytoužené prvenství na olympiádě. Na hokejové zlato čekali Rusové od Albertville 1992, kdy vyhrál tým SNS.

Kvůli trestu za obří dopingový skandál ale nemohli startovat pod ruskou vlajkou a přišli tak o možnost v případě triumfu v Kodani napodobit Švédsko, které v roce 2006 zatím jako jediné dokázalo vyhrát v jedné sezoně olympiádu i mistrovství světa.

Na lavičce často velmi emotivní Znarok proslul zejména schopností ukočírovat často egoistické ruské hvězdy a hvězdičky a přinutit je hrát pro tým. Sbornou pod ním zdobilo nebývale kolektivní pojetí hokeje, bojovnější styl a disciplína.

Michal Jordán v utkání proti Rusku
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Navázat na něj by chtěl jeden z jeho dosavadních asistentů Ilja Vorobjov, který se ale týmu jako dočasný kouč ujal teprve v polovině dubna. A start neměl zrovna z nejpovedenějších, sborná pod jeho vedením prohrála v Euro Hockey Tour pětkrát za sebou a nepříjemnou šňůru Rusové ukončili až v posledním zápase Švédských her proti Česku.

Po čtyřech letech má Rusko dovést zpátky na vrchol devětatřicetiletý Pavel Dacjuk. Čerstvý člen Triple Gold Clubu bude v Dánsku kapitánem sborné a také její největší hvězdou. Naopak další veterán Ilja Kovalčuk bude tentokrát na šampionátu chybět.

Zlato z Pchjongčchangu mají vedle Dacjuka všichni tři brankáři Vasilij Košečkin, Ilja Sokorin a Igor Šesťorkin, obránci Vladislav Gavrikov, Jegor Jakovlev, Bogdan Kiselevič, Nikita Něstěrov a útočníci Ilja Kablukov, Nikita Gusev, Alexandr Barabanov, Sergej Andronov, Michail Grigorenko a Kirill Kaprizov.

Z NHL Vorobjov nominoval útočníky Jevgenije Dadonova s Maximem Maminem z Floridy, Arťoma Anisimova z Chicaga, Pavla Bučněviče z New York Rangers, Nikitu Sošnikova ze St. Louis a obránce Nikitu Zajceva z Toronta.

Překvapením rozhodně je, že se do nominace neprotlačil ani jeden z hráčů Kazaně, letošního vítěze KHL. Jádro týmu stejně jako na olympiádě tvoří hráči moskevského CSKA a Petrohradu a právě na jejich sehranost bude Vorobjov nejvíce spoléhat.

Rusové vstoupí do turnaje hned úvodní den proti Francii a v dalších zápasech je čekají Rakousko, Bělorusko, ve čtvrtek 10. května Česko a dále Švýcarsko, Slovensko a Švédsko.

Nominace Ruska na mistrovství světa:

Brankáři: Vasilij Košečkin (Magnitogorsk), Ilja Sokorin (CSKA Moskva), Igor Šesťorkin (Petrohrad)

Obránci: Dinar Chafizullin, Vladislav Gavrikov, Jegor Jakovlev (všichni Petrohrad), Bogdan Kiselevič, Nikita Něstěrov (oba CSKA Moskva), Alexej Bereglazov (Magnitogorsk), Nikita Trjamkin (Jekatěrinburg), Nikita Zajcev (Toronto/NHL)

Útočníci: Sergej Andronov, Michail Grigorenko, Maxim Šalunov, Kirill Kaprizov (všichni CSKA Moskva), Pavel Dacjuk, Nikita Gusev, Alexandr Barabanov, Ilja Kablukov (všichni Petrohrad), Alexej Byvalcev (Chabarovsk), Jevgenij Dadonov, Maxim Mamin (oba Florida/NHL), Arťom Michejev (Omsk), Arťom Anisimov (Chicago/NHL), Pavel Bučněvič (NY Rangers/NHL), Nikita Sošnikov (St. Louis/NHL)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články