Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Výběr Suomi chce přichystat co nejlepší rozlučku s Marjamäkim

Čtyřleté působení Lauriho Marjamäkiho v trenérském štábu Finska se uzavře na světovém šampionátu v Dánsku. Původně asistent a v posledních dvou sezonách hlavní kouč Suomi přenechá pozici mnohem populárnějšímu Jukkovi Jalonenovi, který byl u posledního zlata Finů v roce 2011 v Bratislavě. Marjamäki by se ale mohl rozloučit povedeným výsledkem, neboť útočné posily z NHL slibují tolik potřebné zlepšení ofenzivy.

Hokejisté Finska
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

Jestli Finové něco nutně potřebují, tak je to právě zlepšená produktivita. V základní skupině loňského šampionátu se tým Suomi zmohl jen na 20 vstřelených branek, navíc dvakrát se prosadil až v prodloužení (proti Norsku a Švýcarsku) a musel tak zachraňovat nedotažené zápasy. V play-off pak seveřané sice přešli přes Spojené státy po výsledku 2:0, ale v semifinále narazili na Švédy (1:4) a v duelu o bronz nestačili na Rusko (3:5).

Podobné to bylo i na olympiádě. V klíčovém utkání ve čtvrtfinále výběr Finska nenašel recept na Kanadu a brzké vyřazení dalo prakticky zapomenout na výkony Eeliho Tolvanena, který si na turnaji připsal devět bodů v pěti zápasech. Největší finský talent z Evropy ale nebude v Dánsku k dispozici kvůli svému angažmá v Nashvillu, kam se přesunul na závěr ročníku.

Ofenzivu tak musí převzít jiní. A Marjamäki tentokrát využije většího počtu posil z NHL. O góly by se měli starat zejména Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen (oba Carolina Hurricanes), Mikael Granlund (Minnesota Wild) či rychlíci Mikko Rantanen (Colorado Avalanche) a Kasperi Kapanen (Toronto Maple Leafs).

Ilustrační foto

Aho s Teräväinenem ovládli kanadské bodování Hurikánů, když si připsali 65, respektive 64 bodů. Oba spoluhráči z útoku mají za sebou průlomovou sezonu a nebezpečné duo by mělo nastupovat pospolu také v národním týmu. Útok navíc vyztuží Veli-Matti Savinainen, který si na loňském šampionátu připsal sedm bodů (3+4).

Obrana se radikálně omladila. Zkušení Lasse Kukkonen, Juuso Hietanen i Atte Ohtamaa se ve výběru nenachází, naopak Miro Heiskanen (IFK Helsinky) i Julius Honka (Dallas Stars) jsou příslibem budoucnosti a v týmu nechybí. Oba nadějní beci debutovali na mezinárodní scéně mezi dospělými už loni.

Brankoviště je velkou neznámou. Místo Mikky Koskinena dostali příležitost tři další gólmani - Harri Säteri z Floridy, Ville Husso ze San Antonia v AHL a Eero Kilpeläinen ze švédského Örebra. Jedničkou bude pravděpodobně Säteri, který loni začínal jako dvojka a nakonec šampionát po základní skupině dochytal.

Nominace Finska na mistrovství světa:

brankáři: Harri Säteri (Florida/NHL), Ville Husso (San Antonio/AHL), Eero Kilpeläinen (Örebro/Švéd.)

obránci: Miro Heiskanen (IFK Helsinky), Miika Koivisto (Kärpät Oulu), Niko Mikkola (Tappara Tampere), Juuso Riikola (KalPa Kuopio), Tommi Kivistö (Jokerit Helsinky/KHL), Julius Honka (Dallas/NHL), Markus Nutivaara (Columbus/NHL), Ville Pokka (Belleville/AHL)

útočníci: Marko Anttila, Pekka Jormakka, Mika Niemi, Olli Palola (všichni Jokerit Helsinky/KHL), Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen (oba Carolina/NHL), Saku Mäenalanen (Kärpät Oulu), Antti Suomela (Jyväskylä), Mikael Granlund (Minnesota/NHL), Kasperi Kapanen (Toronto/NHL), Sakari Manninen (Örebro/Švéd.), Janne Pesonen (Växjö/Švéd.), Mikko Rantanen (Colorado/NHL), Veli-Matti Savinainen (Chanty-Mansijsk/KHL).

Zdroj
ČT sport, iihf.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články