Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Finská liga? Někdy to jsou letecké závody a moc se tam nepřemýšlí, říká Kodýtek

V Ilvesu Tampere zažívá nesmírně vydařený začátek zahraničního angažmá. Útočník Petr Kodýtek po odchodu z Plzně do Finska exceluje a na reprezentační sraz před Turnajem Karjaly přijel ve výtečné formě – ve finské lize je nejlepším střelcem soutěže. Přímé přenosy zápasů z první akce Euro Hockey Tour sledujte na ČT sport, ČT2 a ČT sport Plus od čtvrtka do neděle.

Herně se mu ale daří. Má na kontě 12 branek ve 21 zápasech, prosadit se dokázal i v Lize mistrů. "Dost gólů jsem dal z předbrankového prostoru, což bylo fajn," řekl Kodýtek. Těží hlavně ze své rychlosti. "Je rozdíl hrát úplně před brankou, na masce brankáře, nebo ve slotu metr dva před bránou. Jsem rychlý v malých obloučkách, a když mi to někdo dá, snažím se být v prostoru, kde góly padají," popsal svůj recept.

Rodák ze Sušice dobře ví, že je teprve začátek sezony. "Furt se snažím být nohama na zemi. Je potřeba si pořád zvykat na styl hokeje. Je to jiné než extraliga. I tréninky. Přijdete do nového prostředí, spíše jde o tohle než o hokej," podotkl. Finsko a extraligu porovnávat nechce. "Jsem tam krátce a ještě jsem toho moc neodehrál. Asi je to rychlejší a někdy to vypadá, že jsou to letecké závody a moc se tam nepřemýšlí," řekl.

Program vysílání:

Čtvrtek 9. 11.: Švédsko – Česko (18:30 ČT2 a ČT sport Plus)

Sobota 11. 11.: Finsko – Česko (15:40 ČT sport a ČT sport Plus)

Neděle 12. 11.: Česko – Švýcarsko (11:40 ČT sport a ČT sport Plus)

Česká kolonie v Tampere

V Ilvesu působí početná česká skupina. Vedle Kodýtka jsou součástí týmu brankáři Jakub Málek, Patrik Hamrla, obránce Dominik Mašín a útočník Šimon Stránský. "Bylo fajn, že mi pomohli, když jsem potřeboval. A i organizace byla skvělá. Když jsme něco potřebovali, tak nám vyhověli, což je super," řekl Kodýtek.

S dvojicí Málek – Mašín se nyní sešel i v reprezentaci. "Je to super. Myslel jsem si ale, že si od sebe trochu odpočineme," smál se. "Myslím si, že si to oba zaslouží a jsem rád, že jsme tady ve třech," dodal Kodýtek již vážněji.

Odchovanec Plzně debutoval v národním týmu v sezoně 2020/2021. Působil tak pod Filipem Pešánem a Karim Jalonenem. Nyní poznává práci nového hlavního kouče Radima Rulíka. "Je to velmi podobné. Měli jsme sraz a poté hned mítink, kde proběhlo představení realizačního týmu a uvedení rolí, které budou mít. Přímo na ledě má poté každý trenér svoje cvičení, své návyky. Možná v tom to bude jiné," řekl Kodýtek.

Národní tým se sžívá s novým systémem

Rulík avizoval, že se různým herním činnostem bude tým věnovat postupně. A to se také děje. "Vše je zaměřené hlavně systémově, nejsou to klasické klubové tréninky. Každý hráč je prakticky z jiného klubu, takže se snažíme klást důraz na systémové věci, aby si vše sedlo a kluci si na sebe v pětkách zvykli," řekl asistent trenéra Jiří Kalous, jenž přednedávnem skončil jako hlavní trenér Mladé Boleslavi.

V pondělí vpodvečer se národní tým zaměřoval na hru v obranném pásmu, na založení útoku. "Pokračovali jsme středním pásmem a už jsme přidali i přesilovky," vysvětlil Kalous. Do nácviku hry v početní výhodě se výrazněji zapojovali i další asistenti Tomáš Plekanec a Marek Židlický, kteří vždy hráčům na střídačce sdělovali své poznatky.

"Myslím, že led byl v pohodě. Celkově to bylo ve výborném tempu, doufám, že to takhle bude pokračovat. Trénink měl výbornou náplň, pro gólmany i pro hráče to bylo perfektní," uvedl Málek. "Těším se moc. Bude to pro mě nová zkušenost. Jsem zvědavý, jak to všechno dopadne," dodal Málek ke startu na Turnaji Karjaly.

Plánovaný odpolední trénink byl zrušený proto, aby měli hráči čas na regeneraci a odpočinek. "Hodně kluků hrálo ještě v neděli. Do toho ještě cestování atd. Proto jsme upravili režim, aby měli volnější odpoledne," řekl Kalous.

V kádru reprezentace je aktuálně 27 hráčů a Rulík a spol. počítají s tím, že budou v jednotlivých zápasech měnit sestavu. I proto hokejisté trénovali v jiných útočných formacích než v pondělí. "Pokud nedojde k nějakému zranění nebo nemoci, máme danou sestavu na všechny tři zápasy. A chtěli jsme, aby si mohli zkusit i přesilovky a oslabení," uvedl Kalous s tím, že informace mají i samotní hráči. Sestava pro úvodní zápas se Švédskem ve čtvrtek ve Växjö bude vycházet z úvodního tréninku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články