Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Je fantastické, že jsem nevyskočil z rozjetého vlaku a zůstal u hokeje, říká Plekanec

Před pár dny ukončil kariéru a hned zahájil další – trenérskou. Tomáš Plekanec už má za sebou v pozici asistenta kouče Radima Rulíka první trénink u národního týmu, který se připravuje na Turnaj Karjaly. Reprezentanty na závěr školil na buly, což byla v úspěšné kariéře jeho silná stránka.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Hokejová reprezentace zahájila přípravu

"Pro mě je obrovská pocta, že si mě Radim (Rulík) s klukama vybral, abych tady byl s nimi. Samozřejmě se od nich snažím pochytit, co jde a pomoct jim v tom, v čem budou potřebovat. Jak trenéři, tak kluci," řekl Plekanec novinářům.

Na částečné spolupráci s Rulíkem byl domluvený již před sezonou. Poté, co musel ze zdravotních důvodů přestat sám hrát, souhlasil s povýšením své role a plnohodnotným zapojením do realizačního týmu. "Jen jsme se domluvili, že s nimi budu jezdit na turnaje," uvedl jednačtyřicetiletý bývalý útočník, který odehrál v NHL přes tisíc zápasů za Montreal a Toronto.

Plekanec oficiálně oznámil konec kariéry v sobotu 28. října, již o čtyři dny později byl představen jako asistent u reprezentačního týmu. "Asi je lepší, že to bylo tak rychle. Člověk nevyskočí z rozjetého vlaku a pořád zůstane u hokeje. Pro mě je fantastická věc, že můžu být v realizačním týmu, který fungoval s juniory," podotkl juniorský mistr světa z roku 2001. Sám sebe ale za trenéra nepovažuje, spíše za pomocníka Rulíka a spol.

Hned na úvod dostal prostor cvičit s hráči buly. "Bylo to víceméně procvičování, které se dělá všude. Je ale potřeba, aby se do toho zapojila i křídla. Není to jen o centrech, protože puky kolikrát vypadnou na stranu a je potřeba, aby kluci reagovali," řekl Plekanec.

Své svěřence pochválil. "Bylo to super, perfektně reagovali. Souboje hráli parádně, což je důležité. V zápasech je buly strašně moc a každá může rozhodnout. Je to velký detail v zápasech," podotkl Plekanec. Základem úspěchu jsou podle něj zkušenosti. "Je potřeba si to vyzkoušet a znát centry, proti kterým chodíš. Samozřejmě ale, že je to i o tréninku," řekl.

Sám si musel dát pozor na sebe a své zdraví. Přestože své problémy po konci kariéry nespecifikoval, mělo by se jednat o záda. "Samozřejmě dávám pozor, není to ideální. Abych se někde nepodrazil nebo se nestalo něco podobného," řekl.

Plekanec mezi novináři tradičně mluvil potichu, zvýšit hlas prý ale nemá problém. I když v reprezentaci s tím nepočítá. "Tohle není teď vůbec moje role, ale když na Kladně šlo do tuhého, což bylo často, tak s tím problém nemám," pousmál se.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články