Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Světoběžník Smoleňák posílí tápající Rapperswil. Už mi chybí jen Kamerun a Zimbabwe, smál se

Ještě naposledy pomohl Hradci Králové a nyní už si balí kufry do Švýcarska. Útočník Radek Smoleňák se rozloučil s angažmá v Mountfieldu sice porážkou 1:2 v 8. kole extraligy v boji o první místo na ledě Litvínova, ale už se dívá dopředu. Ve Švýcarsku pomůže Rapperswilu.

Útočník Radek Smoleňák v dresu Hradce Králové
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Loučení s Hradcem porážkou bral s nadhledem. "Nemůžeme vyhrávat pořád. Za šest zápasů jsme vyhráli pět. Tentokrát jsme dali jenom jeden gól, takže si nemůžeme představovat, že s tím porazíme Litvínov, který dává každý zápas pět sedm gólů. Takže škoda," řekl po utkání Smoleňák, který za Hradec nastupoval už od prosince loňského roku. Při čekání na nové angažmá spolupráci před dvěma týdny dočasně obnovil.

"Určitě jsem si to představoval, že odejdu jako permanentní vítěz, který bude všechno vyhrávat," usmíval se. "Kluci hrajou výborně, mají to skvěle nastartované. Takže si myslím, že jedna prohra je nepoloží a budou pořád hrát kvalitní hokej, který předvádí teď."

Krátké angažmá v Hradci si užil. Netušil, jak dlouho bude na východě Čech působit. "Nečekal jsem nic, byl jsem rád za každý den. Bavilo mě to, kluci mě přijali, lidi mě také přijali, doufám, že mě měli rádi. Jsem Hradci vděčný, hlavně trenérům i manažerům, že mi dali šanci odehrát nějaké zápasy. Doufám, že jsem nějak extra nepřekážel. Jsem rád, že jsem mohl nějakým způsobem pomoct k vítězstvím," uvedl Smoleňák.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Litvínov - Hradec Králové

Přestože v sobotu Rapperswil oznámil jeho příchod, stihl ještě šlágr v Litvínově. "Takhle to bylo předem domluvený. Mně by bylo trapný říct z minuty na minutu: Čau. Klukům jsem chtěl pomoct ještě na ledě."

Už v pátek by měl nastoupit za svůj nový tým proti Langnau. Rapperswil je po osmi kolech se třemi body poslední se šestibodovou ztrátou. "Těším se hodně. Pozice, ve které klub je, není úplně dobrá. Ale pořád je ještě začátek sezony, ještě ta ztráta není takový úlet, aby se nemohli dostat na pozice pro play-off," míní Smoleňák, který má na kontě i sedm startů v NHL za Tampu Bay a Chicago.

"Hokej je tak vrtkavý, že někdy tým chytne lauf, potom zase ne. Sezona je dlouhá, teď jim to nelepí. Jednou jsi dole, jednou nahoře. Věřím, že se chytneme hned další zápas. A nastartujeme stíhací jízdu do hořejších příček," prohlásil.

"Těším se na kanadského trenéra, mám celkem rád, když mě trénuje Kanaďan. Uvidím, jaké to bude, sám jsem plný očekávání," uvedla nová posila týmu, který vede Jeff Tomlinson. "V sedmnácti jsem odešel do Kanady, tam jsem byl šest let. Takže to mám celkem rád. Je to lepší, než abych tam měl třeba Rusa. Doufám, že se tam začne vyhrávat jako v Hradci."

Rozhodně ne naslepo

Při jednání o angažmá kladl důraz na to, aby dostal roli, která mu sedí. "Když jsem mluvil s trenérem, hlavní věc, na kterou jsem se ptal, byla, co ode mě očekávají. Už mám nějaký věk, nerad bych hrál někde, kde ode mě očekávají něco, co neumím hrát. Takže mě vidí stejnýma očima, jako já sám sebe. Asi nebudu jezdit od branky k brance..."

Dohodl se na angažmá do konce sezony, které ale vstoupí v platnost po měsíční zkoušce. "V listopadu si sedneme a uvidíme, jestli jsou obě strany spokojené. Jdu s tím, aby se vyhrávalo. Když bude tým vyhrávat, tak nebude problém," uvedl Smoleňák.

Po působení v Kanadě, USA, Finsku, Rusku, Švédsku, Chorvatsku i na Slovensku se poprvé stěhuje do Švýcarska. "Už mi chybí jenom Kamerun a Zimbabwe," smál se. "Už jsem hrál různé turnaje proti Švýcarům. Je tam spousta Kanaďanů, bude to rychlý, bude se to dohrávat. Ale hokej je natolik stejný, že si myslím, že mě jen tak něco nepřekvapí."

V Rapperswilu se potká s kanadským útočníkem Jaredem Aulinem, s kterým hrál v sezoně 2006/07 ve Springfieldu v AHL. "S tím jsem začínal v Americe na farmě, toho znám dobře. Ale myslím si, že jsem dost komunikativní, že se tam zase s někým seznámím," řekl Smoleňák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články