Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Contador: Křivoklátská trať mě velmi baví. Pogačar? Letos může vyhrát Giro, Tour i Vueltu

Rok po Andym Schleckovi se role ambasadora české L'Étape ujme další z vítězů Tour de France a zároveň cyklista, který se Schleckem na přelomu minulé dekády sváděl na francouzských silnicích památné souboje: Alberto Contador. Je v cyklistice stále aktivní? A co soudí o současných hvězdách?

Alberto Contador má doma kromě dvou žlutých dresů z let 2007 a 2009 také dva růžové a tři červené trikoty. Je tak jedním z pouze sedmi závodníků, kteří dokázali všechny tři třítýdenní závody vyhrát: z jeho současníků to dokázali pouze Vincenzo Nibali a Chris Froome. A triumfů mohlo být ještě více.

O vítězství na Tour 2010 a Giru 2011 ale Contador přišel zpětně po pozitivním dopingovém testu na clenbuterol. Přesto když má odpovědět na otázku, zda se cítí jako sedminásobný, nebo devítinásobný vítěz, odpoví jasně: "Devítinásobný. Protože jen já vím, jaké to bylo a co jsem tomu obětoval." Andy Schleck, vítěz Tour 2010, by zjevně nesouhlasil. Michele Scarponi, který před sedmi lety tragicky zahynul, už s tvrzením ohledně Gira nesouhlasit nemůže.

Jednačtyřicetiletý Contador každopádně z cyklistiky nezmizel a podobně jako například Philippe Gilbert se podílí na televizních přenosech v roli experta. Věnuje se motivačnímu koučingu a také mnoho cestuje kvůli různým ambasadorským povinnostem. Tak, jako tomu bude v polovině června v Praze a na nedalekém Křivoklátsku.

Alberto Contador:

"Bylo to hodně pestré, jede se v lese i otevřenými pasážemi. Hodně mě bavilo časté střídání kratších výjezdů a klesání. Určitě si to všichni pořádně užijí."

Contador si již trasu částečně vyzkoušel nyní, v červnu do Česka dorazí podruhé. "Nejedu to samozřejmě vyhrát, spíš si popovídat s lidmi a užít si to," říká španělský cyklista, který v barvách týmu Tinkoff strávil čtyři sezony s Romanem Kreuzigerem. Byl to právě český cyklista, který mu pomohl ke čtvrtému místu na Tour 2013, na níž sám skončil pátý.

To je dodnes nejlepší české umístění na slavném závodě a vůbec třítýdenní akci. "Doteď se často potkáváme, protože pracuje v týmu Bahrajn-Merida. To ale pro mě není," říká Contador, který ale prý na sezonu 2013 nevzpomíná rád. Nedokázal v ní totiž žádný významný závod vyhrát, což u něj jinak bývalo takřka železným pravidlem.

Názory na současnou cyklistiku

Aktuální závodění, i s ohledem na své pracovní povinnosti, sám pozorně sleduje. Ostatně, je také šéfem druhodivizního týmu Polti Kometa, který už příští týden odstartuje do letošního ročníku italského Gira. Contador je pozorným a velmi emotivním divákem, viz tři roky staré vítězství Lorenza Fortunata na slavném Zoncolanu.

Které závodníky současnosti nejvíce obdivuje? "Máme Pogačara s Vingegaardem, kteří oba mají dvě vítězství. Ale uvidíme, jak na tom vůbec Vingegaard bude po ošklivém pádu. Právě jejich duely a pak také rivalita van Aerta s van der Poelem jsou těmi důvody, proč cyklistiku stojí za to sledovat," míní.

Pogačar se letos může stát prvním cyklistou po šestadvaceti letech, který v jedné sezoně vyhraje Giro i Tour. To se Contadorovi nikdy nepodařilo. "Rozhodně to může dokázat. Na Giru pro něj skoro nevidím soupeře a na Tour je otázka, zda a v jaké formě dorazí Vingegaard. Ale chci zdůraznit jednu věc, pokud oboje vyhraje, tak by se měl pokusit o zápis do historie a zkusit vyhrát i Vueltu," říká Contador, který v roce 2015 po italském vítězství skončil ve Francii pátý. 

Upozorňuje ale na to, že jejich kariéry nemusí být tak dlouhé, jako tomu bylo například u jeho krajana Alejandra Valverdeho nebo italského soupeře Vincenza Nibaliho. "Začínají hodně mladí a je opravdu šílené vydržet tu dřinu třeba dvacet let," myslí si Contador, který sám končil ve věku 34 let. Rozloučil se na domácí Vueltě, a to vítězstvím v předposlední etapě na velmi prudkém a obávaném Anglirú.

První ze dvou letošních L'Étape na českém území proběhne 15. června, registrace jsou stále otevřeny. O dva měsíce později dojde i na novinku: horskou etapu na Šumavě a v Blanském lese.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články