Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Oceláři si v derby vyšlápli na Vítkovice a slaví druhou výhru v řadě

Hokejisté Třince na domácím ledě porazili soupeře z Vítkovic 4:2. Vicemistr poprvé v sezoně vyhrál dvě utkání za sebou. Za domácí celek se trefili Martynek, Hrňa, Gernát a Adamský, který před zápasem převzal cenu pro nejrychlejšího bruslaře minulé sezony. Hostům nepomohly ani dva góly Patrika Zdráhala.

Hokejisté Třince
zdroj: ČTK/Ožana Jaroslav

Oceláři připravili před dvěma dny o neporazitelnost Litvínov a teď uspěli v derby. Díky šesti bodům poskočili z předposlední na desátou příčku. "Myslím, že by se to mohlo pomalu tou bojovností a nasazením zvedat. Dali jsme i poprvé v sezoně více než dva góly, to nám také chybělo," uvedl po utkání Martynek.

Skóre se měnilo už ve třetí minutě. Chmielewski nezištně přihrál puk do předbrankového prostoru, kde si ho našel Martynek a nekompromisně zavěsil. Úspěšný střelec, který převážně nastupuje v prvoligovém Frýdku-Místku, mohl v přečíslení dvou na jednoho i zvýšit, ale po přesném pasu Hrni se netrefil mezi tři tyče Bartošákovy branky.

Práci měl v úvodní třetině i rozhodčí u videa, který posuzoval, zda střela Květoně nepřešla brankovou čáru. Vyrovnat se ale Vítkovicím povedlo až z pohotové dorážky Zdráhala. Stejný hráč mohl skóre v brejku dva na jednoho překlopit na stranu hostí, jenže Hrubec ho vychytal. Poté stálo při Vítkovicích štěstí, když se za Bartošákem rozezněla horní tyč.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Třinec - Vítkovice

"V první třetině jsme mohli vést klidně o dva góly. Měl jsem to na 2:0, Tomáš Marcinko dal tyčku. Do zápasu jsme vstoupili aktivně. A když jdeme do brány, vytváříme si šance. Oni dali takové dva šťastné góly po skrumážích. Jinak jsme zaslouženě vyhráli," prohlásil Martynek.

V prostřední třetině se hrál opatrnější hokej a zákonitě ubylo šancí. Přesto přinesla jeden krásný moment a Třinec byl odměněn za větší aktivitu. Hrňa, který si v předchozích dvou týdnech zvyšoval sebevědomí ve Frýdku-Místku a začínal zápas jako třináctý útočník, vymetl z levého kruhu horní růžek. Zpět do hlavního týmu mu pomohla i početná marodka Ocelářů, kterým chybí v útoku Růžička, Polanský, Viedenský a Bukarts.

"Asi mi to pomohlo, protože jsme teď odehráli dva zápasy, mám z nich dva body (1+1) a začalo se vyhrávat. Ale sám nevím, zda to bylo tím, že jsem se ve Frýdku rozehrál. Spíš jsem se teď začal dostávat do střeleckých příležitostí a začali jsme hrát, jak si představujeme. Vytváříme si čím dál víc šancí," vysvětloval Hrňa.

Třinec nehodlal v úvodu třetí části těsně vedení jen bránit a držel puk nejen daleko od Hrubce, ale vytvářel si i šance. Svačina ještě minul odkrytou branku, ale vzápětí obránce Gernát ranou zpoza kruhu překonal Bartošáka. Naděje Vítkovic tím nezhasly, ale zpět do hry je nevrátila ani 66 sekund dlouhá přesilová hra pět na tři, v níž si nic moc nevytvořili.

"Tohle musíme proměňovat. Střelba nám nechyběla, ale netrefili jsme se. To tak někdy bývá," řekl Zdráhal, který je se čtyřmi trefami nejlepším střelcem týmu. "Druhou třetinu nás Třinec přitlačil, nedostali jsme se k naší hře, ale ve třetí třetině jsme bojovali a měli jsme šance. Jenže nedáváme góly, to je ta největší chyba. Jestli chceme vyhrávat, musíme jich střílet více než jeden nebo dva," dodal.

Agilní Zdráhal ještě v power-play zdramatizoval závěr v čase 59:34, ale při pokračující hře bez brankáře udělal Adamský tečku za zápasem.

HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Ridera 4:2 (1:1, 1:0, 2:1) Branky a nahrávky: 3. Martynek (Chmielewski), 34. Hrňa (M. Kovařčík, D. Musil), 45. Gernát, 60. Adamský (Marcinko) - 11. P. Zdráhal (D. Krenželok), 60. P. Zdráhal (Šidlík, D. Květoň). Rozhodčí: Mrkva, Šír - Ganger, Tošenovjan. Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 4844.

Třinec: Hrubec - Krajíček, Gernát, D. Musil, Galvinš, Matyáš, M. Doudera - Martynek, Marcinko, Chmielewski - Svačina, Cienciala, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Kofroň - Rudovský, Hladonik, Dravecký - Hrňa. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Vítkovice: Bartošák - De la Rose, Výtisk, Šidlík, D. Krenželok, Baranka, Hrbas - Schleiss, Lev, Szturc - Pytlík, Mahbod, Dej - Tybor, O. Roman, D. Květoň - P. Zdráhal, Š. Stránský, Kucsera. Trenéři: Petr a Trnka.

Hlasy trenérů po utkání 8. kola hokejové extraligy HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Ridera:

Václav Varaďa (Třinec): "Všichni viděli vyrovnaný zápas, Vítkovice sahaly po bodech. Těší nás lepší produktivita, branek ale mohlo být víc. Zápas rozhodla naše ubráněná oslabení, ve kterých hosté pořádně tlačili. Závěr jsme si dobře pohlídali, takticky jsme drželi střední pásmo. Chtěl bych pochválit Šimona Hrubce za skvělý zápas a vyzdvihuji obrannou hru, která byla výborná."

Jakub Petr (Vítkovice): "V úvodu jsme chtěli přečkat tlak Třince, což se nám nepovedlo, ale ještě v první třetině jsme vyrovnali. Zlom nastal ve druhé třetině při přesilovce pět na tři, kterou jsme nevyužili. Celkově jsme ve druhé části tahali za kratší konec a byli horší. I po třetí brance domácích to pro nás bylo hratelné, naši hráči bojovali, nic nezabalili. To ale patří k derby. Naše bolest však tkví v tom, že se málo tlačíme do střeleckých příležitostí. V tomto směru jsme od Třince dostali lekci."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články