Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

V Lize národů čeká v derby Slovensko. Je to pro nás výzva, říká trenér Hapal

Poprvé od listopadu kvůli pandemii se představí v akci fotbalová reprezentace. Tu čeká start do druhého ročníku Ligy národů se Slovenskem. Koronavirus zdržel začátek sezony, odložil i Euro a nyní také připravil český výběr o dva důležité hráče. Kvůli pozitivně testovanému členovi širšího realizačního týmu museli do karantény Tomáš Souček a Patrik Schick. Oslabeni jsou i Slováci, kteří postrádají kapitána Marka Hamšíka. Zápas v Bratislavě se kvůli pandemii bude hrát bez diváků. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu od 20:15 na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Česká fotbalová reprezentace
zdroj: ČTK/PR/FAČR

Národní tým chce navázat na předloňské výhry z posledních dvou vzájemných duelů v úvodním ročníku Ligy národů. Předloni v premiéře trenéra Jaroslava Šilhavého zvítězil v Trnavě 2:1 a poté bývalého federálního partnera porazil i doma 1:0.

Liga národů nahrazuje přípravné zápasy a také dává reprezentacím možnost dodatečně zabojovat o účast na závěrečných turnajích. Tentokrát budou ve hře dvě místa v play-off o mistrovství světa 2022. Liga národů bude rozhodující i pro rozdělení do košů při losu kvalifikace.

Stejně jako předloni se český celek představí ve druhé ze čtyř úrovní soutěže, hrát bude ve druhé skupině Ligy B. Na rozdíl od prvního ročníku ale změří síly s třemi místo dvou soupeřů. V pondělí národní tým v Olomouci přivítá Skotsko a hrát bude ještě s Izraelem. Vítěz skupiny postoupí do vyšší ligy, poslední celek sestoupí.

Český tým vyhrál tři z posledních čtyř derby se Slováky, kterým podlehl jen ve třech z dvanácti zápasů, a trenér Šilhavý věří, že úspěšná bilance bude pokračovat.

"Slovensko se určitě bude chtít v prvním zápase ukázat, jsme pro ně velký rival. Očekávám, že to bude ještě důraznější a agresivnější zápas. I když nám trenér Hapal, kterého velice dobře známe, slibuje, že už nás konečně porazí, věřím, že to do třetice zvládneme my," zmínil Šilhavý i českého kouče slovenského týmu.

Pavel Hapal byl u slovenského týmu jen při posledním zápase v pražském Edenu, předtím na Slovensku ještě vedl tým Ján Kozák. "Když jsem se znovu díval na naše poslední utkání, uvědomil jsem si, že jsme odehráli naprosto vyrovnaný zápas. Češi nás nezdolali jednoznačně. Teď to však bude jiný zápas, i týmy budou hrát v odlišném složení," uvedl Hapal.

"Česko z těží z formy Slavie, která hraje výborně. Pro nás je výzva a motivace, abychom s tou bilancí s Čechy něco udělali. I když jsem Čech, jsem velmi motivovaný a věřím, že to přenesu i na hráče," řekl bývalý český reprezentant.

Vedle Součka a Schicka na žádost Slavie z preventivních důvodů neodjel na Slovensko ani brankář Ondřej Kolář. Slovákům kvůli koronavirovým opatřením a souvisejícím cestovním omezením chybějí vedle Hamšíka také Albert Rusnák a Ján Greguš, kvůli zranění pak gólman Martin Dúbravka a sparťan Dávid Hancko. Do české sestavy se po dlouhé pauze způsobené vleklými zdravotními problémy vrací kapitán Bořek Dočkal.

Národní tým bude hrát podruhé za sebou před prázdným stadionem, loni v listopadu na závěr evropské kvalifikace nemohli v Bulharsku do hlediště diváci kvůli trestu pro balkánskou reprezentaci za rasismus fanoušků.

Zápas v Bratislavě začne v pátek ve 20:45. Ráno před utkáním ještě celá česká výprava projde dalšími kontrolními testy na covid-19.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články