Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Strašně důležitá je chemie v týmu a myslím, že to se nám podařilo, tvrdí Šilhavý

Před dvěma lety přišel Jaroslav Šilhavý k národnímu týmu, který byl ve stavu rozkladu a sbíral se po pětigólovém debaklu v Rusku. Nový trenér však dokázal se svým realizačním týmem vdechnout celku vítězného ducha hned při svém debutu, kdy zvítězil nad Slovenskem 2:1, a se stejným soupeřem se nyní opět střetne v Lize národů. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu v pátek od 20:15 na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Šilhavý ale vzpomíná, že úplně klidný před zápasem se Slováky tehdy rozhodně nebyl. "Před prvním zápasem jsem byl hodně nervózní," přiznal v pořadu České televize Fotbal Extra a hned dodal: "O to spokojenější jsem byl po tom, co jsme vyhráli."

Šilhavý pak s týmem dokázal i postoupit na EURO. "Avizovali jsme tehdy, že chceme stabilizovat kádr a na tu kostru pak vsadit," popsal, s čím přišel k národnímu týmu a co přineslo změnu.

Zkušený kouč věděl, že nemá čas na to, aby dělal nějaké velké změny taktiky. "Nevidíme se moc často, těch tréninků není tolik, takže není čas se připravovat z taktického hlediska. Věděl jsem ale, že je strašně důležitá chemie v týmu, a to se nám, myslím, podařilo," vysvětloval, na co vsadil a co mu vyšlo.

Je nám líto, video expirovalo.
Šilhavý: Vsadil jsem na charakter hráčů

Nový kouč vybral fotbalisty, kterým věřil. "Dosadili jsme do reprezentace hráče, kteří nebyli tak často nasazovaní, třeba Ondra Čelůstka, kterého známe dlouho, víme, jaký je to kluk, a právě charakter hraje velkou roli," popisoval Šilhavý, jakou cestou šel.

Ve středu pole i v kabině pomohl hodně Bořek Dočkal. "Vzal za to, má u kluků velké slovo a velký respekt. A to bylo pak vidět i na hřišti. Pomalu se to tvořilo kolem těchhle hráčů a myslím si, že se to zlepšilo," dodal.

Pátečního soupeře českého týmu vůbec nepodceňuje. "Byť jsme tehdy vyhráli na Slovensku 2:1, tak jsme tam přečkali nějaké šance Slováků. Ale možná, že i tím, že jsem šli tomu výsledku naproti, tak se nám to podařilo a v tom zápase jsme zvítězili. Je to přece jen derby, a když si na to vzpomenu, mám skvělé pocity," zavzpomínal trenér národního týmu.

V současné době, kdy bylo odloženo i Euro kvůli pandemii koronaviru, kvůli níž se hrají mezinárodní zápasy bez diváků, neměl Šilhavý dlouho pořádný kontakt s hráči. "Dlouho jsme se s klukama neviděli, ale je symbolické, že po té době hrajeme nyní rovnou se Slovenskem o body. Pro diváky je to určitě lepší, než kdyby nás čekal třeba Izrael. I když fanoušci nemohou na stadion, tak si to u televize určitě užijí líp," konstatoval strůjce českých úspěchů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články