Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vaclík si užívá českou partu, lituje absence diváků v Bratislavě a cílí na další čistá konta

Po jedné z nejúspěšnějších sezon v kariéře ozdobené postupem na Euro s českou reprezentací, 100. vychytanou ligovou nulou a triumfem v Evropské lize se Sevillou je brankář Tomáš Vaclík připraven na další náročný ročník. Ostravský rodák má zároveň velkou radost, že se po téměř deseti měsících sešel s národním týmem, s nímž v pátek na Slovensku načne Ligu národů.

Radost Tomáše Vaclíka (vlevo) a Ondřeje Čelůstky
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

"Bylo to dlouhé. Nevidět se takhle dlouho s klukama je divné, nezvyklé. Jsem rád, že tady zase můžu být v partě a popovídat si česky. Za těch deset měsíců máme každý spoustu zážitků. Máme si stoprocentně o čem povídat," řekl Vaclík.

Před soubojem se Slovenskem se cítí dobře. "Po konci La Ligy jsem měl týden volno, tak jsem toho chvilku využil a trochu si odpočinul. Po finále Evropské ligy dalších deset dní, takže věřím, že jsem načerpal nějaké síly a dokážu se dobře připravit na následující rok, protože bude zase dlouhý. Pokud půjde všechno dobře, zastaví se to až po Euru."

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová reprezentace se chystá na Ligu národů

V reprezentaci působí jako jednička, ale soutěžní duel naposledy chytal počátkem července. Poté se zranil, a i když se včas uzdravil, dohrávku Evropské ligy dochytal Maročan Bono. "Nechytal jsem chvilku, takže uvidíme, jak to mají trenéři vymyšlené," prohlásil bývalý gólman Vítkovic, Žižkova, Sparty a Basileje.

Skupinu Ligy národů, v níž jsou i Skotsko a Izrael, načnou Češi proti Slovákům. Souboje s nimi považuje Vaclík stále za specifické. "Jen je velká škoda, že se to bude hrát bez lidí, protože tomu zápasu by to zase přidalo na větší atraktivitě. Derby jsem zažil už čtyřikrát, takže už všichni víme, do čeho jdeme a co od toho můžeme očekávat," konstatoval.

O přednostech mužstva, které vede český trenér Pavel Hapal, má jasno. "Hráči jsou velice šikovní dopředu a hrají hezký kombinační fotbal. Snaží se hrát hodně prostředkem a hodně střílí z dálky. V tom je nebezpečný hlavně Juraj Kucka, který to dokazoval i v Česku a potom na zahraničních angažmá. Nechtěl bych vypichovat jen někoho, protože se to potom vymstí," má jasno Vaclík, který má za sebou životní rok.

"Myslím si, že na klubové úrovni určitě a i s reprezentací jsme postoupili na Euro, takže kromě zranění na konci byla sezona dobrá. Budu ji považovat za jednu z nejúspěšnějších," pokračoval vítěz Zlatého míče pro nejlepšího českého fotbalistu za sezonu 2018/19.

Minulý ročník navíc okořenil vstupem do Klubu ligových brankářů díky 100. vychytané nule v nejvyšších soutěžích. Stal se 23. členem prestižního klubu určeného pro české a československé brankáře. "Cením si toho hodně, protože nikdy mě nenapadlo, že bych tu stovku mohl někdy udělat. Jsem rád, že to mám za sebou a můžu být ve společnosti velkých jmen české brankářské školy," zakončil Vaclík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články