Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Sparťan Vitík neměl být podle komise rozhodčích v derby vyloučen, Liberec nekopal penaltu správně

Ladislav Szikszay v závěru derby na Slavii chybně udělil sparťanskému obránci Martinu Vitíkovi druhou žlutou kartu a vyloučil ho. Hlavní rozhodčí dostal špatnou informaci od asistenta Michala Volfa. O přestupek, za který by měl být Vitík potrestán, nešlo.

Martin Vitík v souboji s Tomášem Holešem
zdroj: twitter.com/ACSparta_CZ

Ve třetí minutě nastavení domácí brankář Antonín Kinský zkrotil střelu Albiona Rrahmaniho a Szikszay následně udělil Vitíkovi k jeho velkému překvapení druhou žlutou kartu.

Po utkání ji v zápise vysvětlil údajným bezohledným kopnutím do lýtka slávistického obránce Tomáše Holeše. Poprvé byl Vitík v zápase napomínán v 60. minutě.

"Ve spolupráci s asistentem jsme udělili Vitíkovi druhou žlutou kartu za kopnutí obránce Slavie do lýtka bez možnosti hrát míč. Ten už měl v moci brankář. Vitík tím vyprovokoval hromadnou konfrontaci na hřišti," řekl Szikszay O2 TV.

Podle komise se sudí zmýlili. Videorozhodčí chybu nemohl opravit, neboť při udělení žluté karty nemůže zasahovat.

"Rozhodčí na základě chybné informace od asistenta rozhodčího číslo dva nesprávně udělil druhou žlutou a následně červenou kartu hráči hostujícího družstva. O přestupek na žlutou kartu se nejednalo. VAR (videorozhodčí) dle protokolu může intervenovat pouze v případě přímé červené karty, proto správně neintervenoval," uvedla komise.

V závěru nastavení ještě Szikszay po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace vyloučil slávistu Oscara Dorleyho za úder hlavou směrem k soupeři.

Tuto situaci novináři mezi čtveřici momentů nevybrali. Slavia v derby zvítězila 2:1 a vede ligovou tabulku před Spartou už o šest bodů.

Videorozhodčí Tomáš Kocourek pomohl hlavnímu Petru Hockovi v utkání Olomouce s Bohemians (1:3).

Sudí v deváté minutě správně na základě intervence vyloučil domácího kanonýra Jana Klimenta za hrubé nesportovní chování, udeření soupeře loktem do oblasti hrudníku mimo souboj o míč.

"Přestupek, ke kterému došlo v páté minutě utkání, všechny kamery nezachytily. Rozhodčímu byl nejdříve poskytnut záběr pouze z levé ofsajdové kamery, ze kterého se jevilo, že došlo pouze k vražení tělem. Po znovuzahájení hry dostal VAR od operátora záběr z pravé ofsajdové kamery, ze kterého bylo patrné, že došlo k udeření loktem. Videorozhodčí následně intervenoval, neboť v případě hrubého nesportovního chování lze intervenovat i po znovuzahájení hry," vysvětlila komise.

Zhodnotila také, že v utkání Českých Budějovic se Slováckem (0:2) rozhodčí Ondřej Berka správně nařídil pokutový kop pro hostující družstvo za podražení. Ondřej Čoudek ve vápně fauloval Merchase Doskiho.

V podještědském derby mezi Libercem a Jabloncem (0:5) sudí Jan Všetečka správně nenařídil pokutový kop pro domácí družstvo za hru rukou Nemanji Tekijaškiho, přestože mu to videorozhodčí Karel Rouček radil.

"Hráč měl při střele na branku obě ruce spojeny za zády, aby nezvětšoval prostor svého těla. Následně před dopadem na zem ruce přirozeně rozpojil a byl zasažen do části ruky, která byla u těla. VAR chybně intervenoval, rozhodčí správně trval na svém původním rozhodnutí," uvedla komise.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články