Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Ceny Ondřeje Sekory si odnesla pětice sportovních novinářů. ČT uspěla s 13. komnatou Filipa Minaříka

Česká sportovní žurnalistika má nové ocenění. Ceny Ondřeje Sekory, pojmenované po slavném sportovním novináři a ilustrátorovi, si o víkendu na festivalu Sportfilm v Liberci odnesla pětice žurnalistů. Za ČT sport uspěl Marek Svačina se svým dokumentem 13. komnata Filipa Minaříka.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sportfilm nabídl kromě filmových premiér i novinářské ceny

Novináři soutěžili ve čtyřech hlavních kategoriích: Kniha, Článek, Rozhlas/Audio a Televize/Video. Samostatnou kategorií bylo i nejlepší dílo tvůrce do 30 let. Mezi osobnostmi, které předávaly vítězům ceny, byla i baronka Alexandra de Navacelle de Coubertin, předsedkyně nadace Pierra de Coubertina.

Pětičlenná porota, v níž zasedl také vodní slalomář Lukáš Rohan, ocenila Tomáše Macka (za knihu Nové příběhy Staré dámy), Roberta Rampu (série článků Fígl za 200 milionů), Marka Svačinu (dokument 13. komnata Filipa Minaříka), Pavla Petra (audiodokument Olympijský rok Davida Drahonínského) a Stanislava Kučeru s Markétou Plškovou (článek Ubožáci a lidské dno. Jak tenisté čelí výhrůžkám a zášti).

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
13. komnata Filipa Minaříka

Kromě toho byla v rámci prvního ročníku cen ustanovena Síň slávy české sportovní žurnalistiky, která nese jméno Viléma Heinze-Henryho. Uvedena do ní byla čtveřice žurnalistů: sám Heinz-Henry (in memoriam), Václav Pacina (in memoriam), Zdeněk Pavlis a Aleš Procházka.

Novináři mohli přihlašovat své práce vytvořené od 1. 1. 2023 do 31. 8. 2024. V hlavní soutěži se sešlo 36 příspěvků od čtyř desítek autorů. Porotci posuzovali 10 knih, 12 článků či článkových sérií, 6 televizních a 8 rozhlasových pořadů. Devět soutěžících novinářů patřilo do kategorie do 30 let. Za Českou televizi byla v kategorii Rozhlas/Audio nominována také podcastová série Olympijský mýtus novinářů Vojtěcha Jírovce a Martina Vaita.

Výsledky 1. ročníku Cen Ondřeje Sekory

Kniha: Tomáš Macek – Nové příběhy Staré dámy
Článek: 
Robert Rampa a kolektiv – Fígl za 200 milionů a další sporné kroky hokejového svazu (série článků)
Televize/Video: 
Marek Svačina – 13. komnata Filipa Minaříka
Rozhlas/Audio: 
Pavel Petr – Časosběrný dokument Olympijský rok Davida Drahonínského
Do 30 let: 
Stanislav Kučera a Markéta Plšková – Internetoví agresoři? Ubožáci a lidské dno. Jak tenisté čelí výhrůžkám a zášti

Laureáti cen Viléma Heinze-Henryho
Vilém Heinz-Henry
 (1876–1946), první předseda Klubu sportovních novinářů
Václav Pacina (1928–2006), dlouholetý redaktor Mladé fronty a MF Dnes, autor populárních i odborných sportovních publikací
Zdeněk Pavlis (1950), čestný předseda Klubu sportovních novinářů, v letech 2001–2023 předseda
Aleš Procházka
 (1950), dlouholetý redaktor Českého rozhlasu, člen Síně slávy českého hokeje

Hlavní zprávy

Nejčtenější články