Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
SP horských kol 2024

Van der Poel přidává do sbírky i gravelový titul z MS. Vakoč neuspěl

Mathieu van der Poel se v belgické Lovani stal v pořadí třetím mistrem světa na gravelu. Nizozemský cyklista rozhodl o svém vítězství nástupem třináct kilometrů před cílem. Další dvě medaile zůstávají v Belgii zásluhou Floriana Vermeersche a Quintena Hermanse. Petru Vakočovi se závod nepodařil a skončil jednadvacátý s mankem více než dvanácti minut.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Rozhodující nástup Mathieuho van der Poela na MS v gravelu

Mathieu van der Poel byl ve zhruba třísetčlenném startovním poli odpočátku favoritem a svou pozici potvrdil. Jeho nástupy v průběhu závodu přispěly k roztrhání jednotlivých skupinek a v závěru vedly i k jeho vítězství. Rapidním zrychlením zlomil třináct kilometrů před finišem odpor posledního ze svých soupeřů, vloni druhého Floriana Vermeersche.

Týden po svém třetím místu na silničářském MS se tak Nizozemec stal novým mistrem světa v populární terénní disciplíně a přidal nový titul k letošním triumfům na Kolem Flander a Paříž–Roubaix. Za ním si pro své druhé stříbro dojel domácí Vermeersch, spurterský souboj o bronzovou medaili vyhrál další z Belgičanů Quinten Hermans. Sedmý skončil obhájce titulu Matej Mohorič.

"Byl to můj velký cíl, moc jsem si užil zase jinou disciplínu. Jsem šťastný, že se mi podařilo zakončit sezonu takovým způsobem," pochvaloval si van der Poel, šestinásobný mistr světa v cyklokrosu a bývalý mistr Evropy v cross country na horských kolech.

Petr Vakoč do závodu vstupoval jako vítěz letošního seriálu Grand Prix, ovšem závod se mu nepovedl. Cyklista, který startoval z čelních pozic s vysokým číslem pět, od poloviny závodu nefiguroval v předních skupinách a skončil jednadvacátý se ztrátou více než dvanácti minut. Startovali i olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý, další z bikerů Filip Adel nebo silničář a cyklokrosař Adam Ťoupalík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články