Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nakročí Němci za dalším titulem? Do bojů jdou také Brazilci s Neymarem

Čtvrtý den světového šampionátu ve fotbale představí dva hlavní favority na titul. Úřadující šampioni z Německa se utkají ve skupině F s Mexikem a pětinásobní mistři světa z Brazílie se střetnou ve šlágru skupiny E se Švýcarskem. Na úvod se ale uskuteční souboj Kostariky se Srbskem. Přímé přenosy všech utkání sledujte od 13:40 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Neymar se raduje z gólu v dresu Brazílie
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Simon Bellis

Kostarika - Srbsko (14:00, Samara)

Kostarika se na úvod skupiny E střetne se Srbskem v duelu, který hodně napoví o ambicích obou týmů na postup. V konkurenci Brazílie a Švýcarska totiž zřejmě bude mít šanci jen vítěz. A Kostaričané chtějí navázat na čtyři roky starý senzační postup až do čtvrtfinále.

"Chceme opět přepsat historii a víme, že to znamená nutnost porazit Srbsko," řekl brankář Keylor Navas.

"První zápasy bývají obtížné a Kostarika je nepříjemný soupeř. Musíme hrát koncentrovaně a nesmíme se nechat rozhodit tlakem vyhrát za každou cenu. Pořád bude lepší uhrát remízu, než kdybychom pak při honbě za gólem zbytečně inkasovali," dodal srbský gólman Vladimir Stojkovič.

Předpokládané sestavy:

Kostarika: Navas - Gamboa, González, Acosta, Duarte, Oviedo - Ruiz, Borges, Guzmán, Bolaňos - Ureňa.

Srbsko: Stojkovič - Rukavina, Ivanovič, Tošič, Kolarov - Matič, Milinkovič-Savič - Tadič, Ljajič, Kostič - Mitrovič.

POSLECHNĚTE SI speciál k MS v podobě FOTBAL FOKUS podcastu:

Německo - Mexiko (17:00, Lužniki - Moskva)

V nepříliš dobrém rozpoložení naopak dorazili do Ruska Němci, kteří sice jako jediní vyhráli všechny své zápasy v kvalifikaci a jsou neporaženi už 15 soutěžních zápasů, ale z šesti přípravných utkání před šampionátem uspěli pouze v tom posledním proti Saúdské Arábii (2:1). Ta přitom začala turnaj debaklem 0:5 s Ruskem.

V minulosti ale Němci vždy ukázali, že na šampionátech se jim daří. Při dosavadních 18 účastech na MS došli ve 13 případech mezi čtyři nejlepší celky, osmkrát byli ve finále a čtyřikrát slavili titul.

"Víme, že vyhrát mistrovství světa dvakrát po sobě je velmi těžké, ale máme tým, který to může dokázat," věří obránce Joshua Kimmich. "Jsme si vědomi, že pokud chceme uspět, musíme se zlepšit. Ale pokud budeme hrát všichni na hranici možností, může se nám obhajoba povést," dodal záložník Toni Kroos.

Německý sen o obhajobě se ale pokusí hned na začátku přibrzdit Mexičané, kteří usilují o sedmý postup do osmifinále za sebou. "K Německu máme respekt, ale rozhodně není neporazitelné. Na světě jsou tři rozdíloví hráči, Messi, Ronaldo a Neymar. A žádný z nich není Němec," prohlásil obránce Carlos Salcedo, který hraje v německé bundeslize za Frankfurt.

Předpokládané sestavy:

Německo: Neuer - Kimmich, Hummels, Boateng, Hector - Khedira, Kroos - Müller, Reus, Draxler - Werner.

Mexiko: Ochoa - Salcedo, Ayala, Moreno, Gallardo - Herrera - Vela, Guardado, J. Dos Santos, Lozano - Jiménez.

Brazílie - Švýcarsko (20:00, Rostov na Donu)

Brazilci přijeli do Ruska ve velké formě. Z posledních 21 zápasů prohráli jediný, a to už před rokem v přípravě s Argentinou. Kvalifikací prošli suverénně, inkasovali pouze tři góly a ztratili jen čtyři body za dvě remízy. Svěřence trenéra Titeho považují za hlavního adepta na titul odborníci i sázkové kanceláře.

Jako první je prověří druhý z favoritů skupiny E Švýcarsko, které se rovněž pyšní velkou formou a dokonce ještě lepší bilancí než soupeř. Za poslední dva roky Švýcaři prohráli z 22 utkání jen v kvalifikaci s Portugalskem. A v minulosti už ukázali, že umí zaskočit favorita. Třeba na MS 2010 jako jediní porazili pozdější šampiony Španěly. A v roce 2013 při posledním vzájemném utkání zdolali Brazílii 1:0.

"Všichni se na Brazílii těšíme. Je to neskutečně silný tým, skvělý v obraně i v útoku, kde mají Neymara. Ale my jdeme do zápasu s cílem bodovat," řekl švýcarský brankář Yann Sommer. "Neymar je jeden ze tří nejlepších hráčů na světě a ve hře jeden na jednoho je nezastavitelný. Jako tým ho ale zastavit můžeme. Snad bude mít špatný den," doplnil záložník Valon Behrami.

Oba týmy se pyšní pevnou obranou. Brazílie neinkasovala už 477 minut a gól nedostala v devíti z posledních 11 utkání, Švýcarsko v posledních šesti zápasech dostalo jediný gól od Španělska.

Předpokládané sestavy:

Brazílie: Alisson - Danilo, Thiago Silva, Miranda, Marcelo - Paulinho, Casemiro, Coutinho - Willian, Jesús, Neymar.

Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodríguez - Behrami, Xhaka - Shaqiri, Freuler, Zuber - Seferovic.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články