Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kostarika: Posunou své maximum? Los ticos sází na hráče, kteří žijí brazilskou senzací

Už není vnímána jako outsider. Počítá se s ní. Kostarika před čtyřmi lety překvapila fotbalovou veřejnost. Uhrála svůj historický výsledek na mistrovství světa, když v Brazílii dokráčela do čtvrtfinále. V něm vypadla až na penalty s Nizozemskem. "Los ticos" před čtyřmi lety poslali v základní skupině domů Italy a Angličany. Další favorité Brazilci na šampionátu v Rusku zřejmě zpozorní…

Radost fotbalistů Kostariky
zdroj: REUTERS autor: Juan Carlos Ulate

Historie: Kostarická reprezentace se na fotbalovém svátku objevila čtyřikrát. Poprvé v roce 1990 v Itálii, kde ji v osmifinále vyřadilo Československo hladce 4:1. Na mistrovství světa v roce 2002 v Jižní Koreji a Japonsku, stejně jako o čtyři roky později v Německu, to byl pro Kostariku marný boj o postup ze základní skupiny.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

Na světové scéně překvapila v roce 2014 v Brazílii. Po postupu z prvního místa ze skupiny v osmifinále vyřadila na pokutové kopy Řecko, ale v další fázi penaltovou loterii po bezbrankové remíze ztratila 3:4 s Nizozemskem. Postup mezi nejlepších osm však byl historický úspěch.

KOSTARIKA na mistrovství světa:

Počet účastí na MS: 4x

Nejlepší výsledek: čtvrtfinále 2014 (Brazílie)

Cesta na šampionát: Splnila očekávání. Kostarika se probojovala na fotbalový svátek v Rusku z kvalifikace Severní a Střední Ameriky. Byla nasazená do čtvrté fáze této kvalifikace, v níž skupinu lehce ovládla se ztrátou pouhých dvou bodů a skóre 11:3. Společně s Panamou postoupila do poslední páté fáze Concacafu.

Zde v šestičlenné tabulce skončila druhá, o tři body se vyhnula baráži a dvakrát porazila například USA. Svou sílu ukázala v listopadu 2016, kdy doma jasně přehrála Američany 4:0. Tehdy zazářil dvěma trefami rychlý útočník Joel Campbell, který další góly už nepřidal. Největší příspěvek v závěrečné fázi kvalifikace Concacaf měl Marco Ureña se třemi brankami.

Názor experta: 

Josef Němec: "Jejich trenér Óscar Ramírez se může opřít hlavně o brankáře Navase z Realu. Pak jsou tam González z Bologni, Duarte z Espaňolu, ale to nestačí. Myslím si, že nepřežijí skupinu se Srbskem a Švýcarskem – tři zápasy a jedou domů."

Největší hvězdy: Los ticos se mohou pyšnit tím, že jim bude krýt záda brankář Realu Madrid. Keylor Navas je nejvýraznější osobností Kostariky. Zazářil na šampionátu v Brazílii a hned po něm se upsal královskému klubu, s nímž jako gólmanská jednička slavil tři vítězství v Lize mistrů. V sezoně 2016/2017 si sáhl i na trofej pro vítěze španělské ligy.

Pětičlennou obranu tvoří například Giancarlo González z Boloni nebo Óscar Duarte z Espaňolu. Zálohu diriguje další výrazná osobnost šampionátu v Brazílii Celso Borges z Deportivo La Coruňy a především ofenzivní levonohý hráč s kapitánskou páskou Bryan Ruíz ze Sportingu Lisabon.

Ve formaci 5-4-1 se na hrotu kouč Óscar Ramírez spolehne na Joela Campbella nebo na forvarda Los Angeles Marco Ureñu, který se však zotavuje ze zlomenin v obličeji, které utrpěl v květnu.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Kostariky

Nadějný hráč: Zatím věčný cestovatel, ale velké turnaje jsou přesně chvíle pro zviditelnění. Pětadvacetiletý Joel Campbell patří Arsenalu už od srpna 2011. Zatím v londýnském klubu nepřesvědčil. Zahrál si v Lorientu, Realu Betis, Olympiacosu Pireus, Villarrealu, Sportingu Lisabon a poslední hostování měl opět v Realu Betis.

Nechal se slyšet, že ve španělském celku by i rád zůstal. Rychlý levák, který letos několik měsíců v sezoně promarodil, ví, že teď musí. Musí prokázat svůj potenciál, ať už zůstane v Arsenalu či Betisu.

Absence: Do nominace se nevešel veterán Michael Umaña, který se představil už na mistrovství světa v Německu v roce 2006. Pětatřicetiletý obránce si letos zahrál pouze šestnáct utkání za prvoligový kostarický celek Cartaginés a trenér Ramírez se jej rozhodl vynechat.

Program Kostariky v základní skupině E:

17. června: Kostarika - Srbsko (14:00, Samara)

22. června: Brazílie - Kostarika (14:00, Petrohrad)

27. června: Švýcarsko - Kostarika (20:00, Nižnij Novgorod)

Ambice: Nominace v porovnání s nejúspěšnějším šampionátem Kostariky v historii je podobná. Místo toho, aby se kádr oživil, kouč Ramírez vsadil na osvědčená jména. Tým je logicky zase o čtyři roky starší. Do karet však hraje Kostarice fakt, že má v bráně hvězdného Navase a pětičlennou obrannou hráz před ním.

Základní skupina v Rusku je daleko lehčí než ta v Brazílii. Los ticos se zkusí vytáhnout na "Kanárky", dále se mohou směle měřit se Švýcarskem a Srbskem. O postup Kostarika zabojuje, ale čtvrtfinále či dokonce semifinále, o němž sní před šampionátem obránce Kendall Watson? To je opravdu spíš sen. I když podobný byl i před čtyřmi lety...

Konečná nominace Kostariky:

Brankáři: Keylor Navas (Real Madrid/Šp.), Patrick Pemberton (Alajuelense), Leonel Moreira (Herediano).

Obránci: Giancarlo González (Boloňa/It.), Johnny Acosta (Águilas/Kol.), Cristian Gamboa (Celtic/Skot.), Bryan Oviedo (Sunderland/Angl.), Óscar Duarte (Espaňol Barcelona/Šp.), Francisco Calvo (Minnesota/USA), Kendall Waston (Vancouver/Kan.), Ian Smith (Norrköping/Švéd.), Rónald Matarrita.

Záložníci: Rodney Wallace (oba New York City/USA), Celso Borges (La Coruňa/Šp.), Randall Azofeifa (Herediano), Yeltsin Tejeda (Lausanne/Švýc.), David Guzmán (Portland/USA), Christian Bolaňos, Daniel Colindres.

Útočníci: Johan Venegas (všichni Saprissa), Bryan Ruiz (Sporting Lisabon/Portug.), Joel Campbell (Betis Sevilla/Šp.), Marco Ureňa (Los Angeles/USA).

Hlavní zprávy