Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Švýcarsko: místo hvězd důslednost a tým na vzestupu

Fotbal ve Švýcarsku jde nahoru. Počtvrté za sebou a podesáté celkem si reprezentace téhle akurátní země zahraje na světovém šampionátu. "Ten tým má mimořádného ducha, pozitivní přístup, vůli a chce dosáhnout těch nejvyšších cílů. Účast na světovém šampionátu je výsledek naší práce. Musíme si to užít," naznačil trenér Vladimir Petkovič, že týmu věří.

Švýcaři se radují z postupu na MS
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Robin Rudel

Historie: Nejdál došla reprezentace se znakem helvétského kříže na světových šampionátech v letech 1934, 1938 a 1954, kdy končila ve čtvrtfinále. Od těch dob už uteklo hodně vody. Na posledním MS v Brazílii vypadli Švýcaři v osmifinále s Argentinou. Na evropský šampionát před dvěma lety postoupili také a domů je poslali Poláci v osmifinále. To potvrzuje vysokou výkonnost, ale také fakt, že mají své limity. 

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

ŠVÝCARSKO na mistrovství světa:

Počet účastí: 10.

Nejlepší výsledek: čtvrtfinále 1934, 1938 a 1954 (Francie)

MS 2014 (Brazílie): základní skupina

Cesta na šampionát: V kvalifikační skupině vyhráli Švýcaři devět zápasů a prohráli až desátý s Portugalskem 0:2, což je připravilo o přímý postup. V baráži pak postoupili přes Severní Irsko, když vyhráli v Belfastu 1:0 a odveta v Basileji skončila bez branek. Potvrdila se tak tradice, že žádný celek nepostoupil z baráže poté, co prohrál úvodní zápas na vlastním stadionu.

Rozhodl gól z hodně přísně odpískané penalty. Xherdan Shaquiri vystřelil za šestnáctkou a trefil ruku bránícího Coryho Evance, který však měl paži u těla. Ricardo Rodriguez pokutový kop proměnil. A i když Švýcaři měli i v tomhle utkání víc ze hry, přece jen je třeba velkou "zásluhu" na jejich barážovém úspěchu přičíst rumunskému sudímu Hatekanovi.

Názor experta:

Verner Lička: "Nemají tolik hvězd jako třeba Belgie, ale dohromady tvoří kolektiv. Jenže hrají syntetický fotbal – nedominují na hřišti a to je třeba. Přes své limity asi nepřejdou. Postup ze skupiny by byl úspěch."

Největší hvězdy: Asi největším trumfem tohohle celku je trenér Petkovič z Bosny a Hercegoviny, který dokázal dát dohromady kompaktní tým. Jeho největšími hvězdami jsou Gökhan Inler, kapitán týmu, který hraje za turecký Besiktas, Ricardo Rodríguez  z AC Milán, Xherdan Shaqiri z anglického Stoke City, Granit Xhaka z Arsenalu, Stephen Lichsteiner z Juventusu.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Švýcarska

Nadějný hráč: Breel Embolo má před sebou v jednadvaceti letech velkou budoucnost. Jeho kariéru zbrzdilo těžké zranění, které utrpěl koncem roku 2016. Po přestupu z Basileje do Schalke za více než 600 milionů korun si zlomil kotník a zpřetrhal vazy. A zranění ho brzdí i teď, závěr bundesligy vynechal pro zranění stehna. V sezoně nestoupil do 21 zápasů a dal v budeslize tři góly. Teď už je ale v pořádku. Tak uvidíme.

Absence: Nejcitelnější ztrátou pro švýcarský tým je absence Admira Mehmediho. Tomu  cestu do Ruska překazilo jarní zranění zánártní kůstky. Sedmadvacetiletý útočník Wolfsburgu byl v širší nominaci a nastoupil i do tréninkového kempu, ale nakonec se rozhodl, že to nepůjde. "Nechci zabírat místo," konstatoval s tím, že by nemohl předvést to, co se od něho očekává.

Program Švýcarska v základní skupině E:

17. června: Brazílie – Švýcarsko (20:00, Rostov)

22. června: Srbsko - Švýcarsko (20:00, Kaliningrad)

27. června: Švýcarsko - Kostarika (20:00, Nižnij Novgorod)

Ambice: V Rusku mají Švýcaři ve skupině E Kostariku, Srbsko a Brazílii. O postup se poperou nejspíš se Srbskem, které má výhodu v silných osobnostech, ale Švýcaři zase tvoří kompaktnější celek. Přičemž brazilská parta Neymar a spol. je jasným favoritem. I když Švýcaři se velkých jmen nebojí. To opět dokázali v přípravném utkání před šampionátem, když ve Villarrealu remizovali s jedním z velkých favoritů Španělskem 1:1. 

Konečná nominace Švýcarska:

Brankáři: Yann Sommer (Mönchengladbach/Něm.), Roman Bürki (Dortmund/Něm.), Yvon Mvogo (Lipsko/Něm.).

Obránci: Stephan Lichtsteiner (Juventus/It.), Francois Moubandje (Toulouse/Fr.), Nico Elvedi (Mönchengladbach/Něm.), Manuel Akanji (Dortmund/Něm.), Michael Lang (Basilej), Ricardo Rodriguez (AC Milán/It.), Johan Djourou (Antalyaspor/Tur.), Fabian Schär (La Coruňa/Šp.).

Záložníci: Remo Freuler (Bergamo/It.), Granit Xhaka (Arsenal/Angl.), Valon Behrami (Udine/It.), Steven Zuber (Hoffenheim/Něm.), Blerim Dzemaili (Boloňa/It.), Gelson Fernandes (Frankfurt/Něm.), Denis Zakaria (Mönchengladbach/Něm.), Xherdan Shaqiri (Stoke/Angl.).

Útočníci: Breel Embolo (Schalke/Něm.), Haris Seferovic (Benfica/Portug.), Mario Gavranovic (Dinamo Záhřeb/Chorv.), Josip Drmic (Mönchengladbach/Něm.).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články