Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Mexiko: Prostřílí Chicharito cestu ze skupiny až do čtvrtfinále?

Konečně chtějí zlomit osmifinálové prokletí, ale už ve skupině je nečeká nic lehkého. Mexičané prošli na mistrovství světa od roku 1994 šestkrát v řadě až do bojů o čtvrtfinále, ale ani jednou neuspěli. Tentokrát je čeká hned v úvodní fázi turnaje obhájce z Německa a ani střelecké výkony Chicharita nemusí na postup stačit. El tri přesto neztrácí ambice a jádro mužstva ze šampionátu v Brazílii je navíc o čtyři roky zkušenější.

Fotbalisté Mexika
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jeff Brown

Historie: Největší úspěchy na mezinárodní úrovni má Mexiko dávno za sebou. Dvě čtvrtfinálové účasti ze světových šampionátů z domácích turnajů v roce 1970 a 1986 jsou prakticky zapomenuty a šestá příčka se bude opakovat ztuha. Z posledních šesti startů vypadli Mexičané pokaždé v osmifinálovém kole a ani letos nevypadají vyhlídky příliš optimisticky. Nejlepší výsledek si připsali v roce 2014 v Brazílii, kde skončili desátí poté, co nestačili na Nizozemce.

Polechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

V poslední době se Mexiku příliš nedaří. Na Copa América 2015 (mistrovství světa Jižní Ameriky) Mexičané propadli a se dvěma body skončili ve skupině poslední. O rok později na stejném turnaji (výročním Centenariu) zase ve čtvrtfinále vyhořeli s pozdějšími vítězi z Chile (0:7). Ani Konfederační pohár 2017 nevyšel: Mexičané museli protrpět porážku 1:4 v semifinále s Německem a poté i v duelu o třetí místo s Portugalskem. Souboj o postup do finále nezvládli ani na Zlatém poháru 2017 proti Jamajce (0:1).

Mexiko na MS:

Počet účastí: 16x

Nejlepší výsledek: čtvrtfinále 1970 (Mexiko) a 1986 (Mexiko) - celkově 6.

MS 2014 (Brazílie): osmifinále - celkově 10.

Cesta na šampionát: Mexičané však zdolali nástrahy kvalifikace Severní a Střední Ameriky ze zóny CONCACAF suverénním způsobem. Po strastech v minulém cyklu tentokrát prošli dál bez větších problémů. Ve čtvrté fázi vyhráli čtyřčlennou skupinu A bez porážky ze šesti zápasů a v poslední páté fázi ovládli závěrečnou tabulku s 21 body z deseti utkání.

Ve dvojzápase proti USA si hned na úvod připsali důležité vítězství 2:1 na půdě soupeře a remíza v domácí odvetě 1:1 byla pomyslnou pojistkou. Na konečném pětibodovém náskoku na čele skupiny před Kostarikou nic nezměnila ani závěrečná porážka s Hondurasem 2:3, která byla jedinou pro svěřence kolumbijského trenéra Juana Carlose Osoria.

Názor experta:

Josef Němec: "Jedou na vazby, klubovou provázanost, sehranost hráčů z klubů. Podle mě jsou společně s Německem favority ve skupině se Švédskem a Jižní Koreou. Pak ale jejich hráčům bude scházet víc těžkých zápasů z velkých evropských klubů, což se u nich v rozhodujících chvílích často projevuje."

Javier "Chicharito" Hernández (č. 14) se spoluhráči z Mexika
zdroj: Reuters autor: SERGEI KARPUKHIN

Největší hvězdy: Zajímavostí Osoriova výběru je fakt, že za svého působení u mexické reprezentace použil pokaždé jinou sestavu. Jistotou zůstává brankář Guillermo Ochoa, který nastoupil k sedmi zápasům v závěrečné části kvalifikace a je týmovou jedničkou. Gólman Standardu Lutych má na svém kontě 92 mezinárodních startů v reprezentaci a pravidelně patří k nejdůležitějším členům kádru. V Brazílii byl dvakrát vyhlášen mužem zápasu a dá se předpokládat, že také v Rusku bude patřit k nejužitečnějším hráčům mužstva.

Také samotné rozestavení bývá různé. Ať už v systému 3-4-3 nebo 4-3-3 má hlavní slovo v obraně třicetiletý Héctor Moreno z Realu Sociedad, který by měl definitivně převzít pozici rekordmana Rafaela Márqueze. Legendární stoper by se mohl v 39 letech stát teprve čtvrtým fotbalistou v historii, který se představí na pátém světovém šampionátu v kariéře.

Největší hrozbou bude v útoku Javier "Chicharito" (Hrášek) Hernández. Čerstvě třicetiletý kanonýr, který prošel Manchesterem United nebo Realem Madrid, je historicky nejlepším střelcem Mexika (49 gólů) a v reprezentaci si drží fantastickou bilanci půl branky na zápas.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Mexika

Nadějný hráč: Chicharitovi by měl v útoku sekundovat Hirving Lozano, brzy třiadvacetileté levé křídlo z PSV Eindhoven, za který nastřílel v letošní ligové sezoně 17 branek. Lozano se ukázal už na Konfederačním poháru a od té doby se napevno usadil v sestavě Mexika. Z levé strany bude vhodně doplňovat osamoceného Hernándeze na hrotu.

Program Mexika v základní skupině F:

17. června: Německo – Mexiko (16:00, Moskva)

23. června: Jižní Korea – Mexiko (16:00, Rostov)

27. června: Mexiko – Švédsko (15:00, Jekatěrinburg)

Ambice: Mexiko čekají hned na úvod skupiny F obhájci titulu z Německa. Ve druhém zápase Mexičané vyzvou opět po dvaceti letech Jižní Koreu a snahu o postup mezi nejlepší šestnáctku zakončí v duelu proti Švédsku. Cíl je však jiný než jen postoupit ze skupiny: probojovat se konečně do čtvrtfinále.

Konečná nominace Mexika:

Brankáři: Guillermo Ochoa (Standard Lutych, Belgie), Alfredo Talavera (Toluca), José Corona (Cruz Azul).

Obránci: Rafael Márquez (Atlas), Erick Gutiérrez (Pachuca), Carlos Salcedo (Eintracht Frankfurt, Německo), Héctor Moreno (Real Sociedad, Španělsko), Miguel Layún (Sevilla, Španělsko), Jesús Gallardo (Pumas), Hugo Ayala (Tigres UANL), Edson Álvarez (Club America).

Záložníci: Héctor Herrera (Porto, Portugalsko), Andrés Guardado (Real Betis, Španělsko), Jonathan Dos Santos (LA Galaxy, USA), Marco Fabián (Eintracht Frankfurt, Německo), Giovani Dos Santos (LA Galaxy, USA), Javier Aquino (Tigres UANL), Jesús Manuel Corona (Porto, Portugalsko), Hirving Lozano (PSV Eindhoven, Nizozemsko).

Útočníci: Raúl Jiménez (Benfica, Portugalsko), Oribe Peralta (Club America), Javier Hernández (West Ham United, Anglie), Carlos Vela (LAFC, USA).

Zdroj
FIFA.com, telegraph.co.uk, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články