Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Srbsko: Obrozený tým může uchvátit, ale i vyhořet

Ještě před dvěma lety by si na účast Srbska na mistrovství světa v Rusku vsadil málokdo, národní tým byl v rozkladu. Reprezentace se ale dokázala semknout a postupně prokázala očividné síly, které mají Srbové v jednotlivých hráčích. Pokud tým trenéra Mladena Krstajiče na šampionátu začne dobře, může dojít hodně daleko. A přitom hrát krásný fotbal.

Slavící srbští fotbalisté
zdroj: Reuters autor: Peter Cziborra

Historie: Jak rychle se věci ve fotbale mění. Ještě před dvěma a půl lety to se srbskou reprezentací vypadalo všelijak. V listopadu 2015 přijela do Ostravy zbídačena mizernou kvalifikací o Euro, když skončila ve skupině předposlední pouze před Arménií. Vztahy mezi týmem a trenérem Radovanem Čurčičem byly mizerné – mnozí měli o schopnostech a erudici kouče pochybnosti, tahoun týmu Dušan Tadič dokonce o pár měsíců později prohlásil, že dokud bude koučem Čurčič, nebude reprezentovat.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

Celou situaci komplikovaly i špatné vztahy mezi fotbalovým svazem a srbskou politickou scénou. A nepomohli ani fanoušci. Kvůli jejich výtržnostem v rizikovém utkání s Albánií byly Srbsku kontumačně odečteny tři body.

Na stadionu ve Vítkovicích hráli onoho listopadového večera Srbové s Vrbovou českou reprezentací, která o měsíc dříve vyhrála těžkou kvalifikační skupinu a těšila se na Euro ve Francii. A Češi svého apatického soupeře po výborném výkonu přejeli 4:1. České vyhlídky do budoucnosti byly růžové, ty srbské černé.

SRBSKO na mistrovství světa:

Počet účastí na MS: jako Jugoslávie, Srbsko a Černá Hora, Srbsko: 12x

Nejlepší výsledek: 4. místo (1930, 1962)

MS 2014 (Brazílie): nekvalifikovalo se

Cesta na šampionát: Stačí převinout pásku do současnosti a všechno je jinak. Češi se plácají pod Karlem Jarolímem v průměru, zatímco Srbové ovládli kvalifikační skupinu před semifinalistou Eura z Walesu a dalšími dvěma účastníky ME z Irska a Rakouska.

Srbové se tak na mistrovství světa podívají znovu po osmi letech, ale už od šampionátu ve Francii v roce 1998 čekají na větší úspěch v podobě postupu do vyřazovací fáze. Fanoušci srbské reprezentace si mohou před světovým šampionátem v Rusku dělat velké naděje. V kádru najdou zkušené veterány prověřené nejlepšími evropskými soutěžemi, opory ve střední generaci, ale také vycházející hvězdy světového fotbalu. Srbský národní tým ustálil výkonnost, a když má svůj den, může díky svým smrtícím protiútokům přehrát každého, a to i na krásu.

Jenže přesto by to nebyla srbská reprezentace, kdyby bylo všechno v nejlepším pořádku. Jindy bouřlivé oslavy fanoušků po postupu byly tentokrát poměrně vlažné. Do velké míry i proto, že ačkoliv nový trenér Slavoljub Muslin dokázal dát dohromady tým, který byl funkční a držel pospolu, v zápasech nepodával dominantní představení, která by odpovídala klubovým výkonům talentovaných hráčů. Bylo také záhadou, proč Muslin do týmu nepovolával mladého záložníka Sergeje Milinkoviče-Saviče, který v Laziu exceloval a přitáhl pozornost nejlepších klubů světa.

Nikdo ale úplně nečekal, že tyto skutečnosti se stanou záminkou k tomu, aby srbský fotbalový svaz po postupu odvolal trenéra Muslina z funkce. Jeho nástupcem se stal Mladen Krstajič – ještě nedávno reprezentační stoper, který mimo jiné vybojoval titul s Brémami v roce 2004 a jehož vůdcovské schopnosti na hřišti byly klíčové pro soudržnost tehdejšího srbského týmu.

Krstajič ale za sebou nemá žádné trenérské zkušenosti kromě ročního angažmá u srbské reprezentace v pozici asistenta. A nedostatek praxe může být zásadním faktorem, který může zhatit práci mladého kouče na mistrovství světa. Zatím totiž není jasné, jak dokáže Krstajič přes svůj respekt v kabině ukočírovat výbušné prostředí, které utváří vedení svazu i náročná fanouškovská veřejnost.

Názor experta:

Verner Lička: "Nevím, co od nich čekat. Mají velké individuality, ale je těžké je ukočírovat – udělat z nich tým. Zatím nikdo je nedokázal stmelit. Mají moc sebevědomí a schází jim disciplína."

Největší hvězdy: Z přátelských zápasů před světovým šampionátem také není úplně zřejmé, jak moc se Srbové vydávají jinou cestou než pod Muslinem. Ačkoliv Krstajič vyzkoušel různé formace, základní jedenáctka ani herní pojetí se výrazně nemění. Ostatně v posledním přátelském zápase s Nigérií v době vzniku článku byly oproti zmíněnému utkání v Česku jen tři změny. Znovu chyběl Milinkovič-Savič, ale pouze kvůli zranění, třiadvacetiletý středopolař každopádně figuruje na soupisce pro MS.

A spolu s ním i většina předpokládaných jmen, která vybojovala postup v kvalifikaci. Srbové se budou spoléhat na hru z bloku – vysokou obrannou linii si totiž kvůli staršímu věku obránců nemohou dovolit. Všichni členové defenzivní čtyřky společně s gólmanem už totiž oslavili alespoň dvaatřicáté narozeniny – brankář Stojkovič (34), pravý bek Rukavina (34), stopeři Ivanovič (34) i Tošič (33), stejně jako levý obránce Kolarov (32).

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Srbska

Právě defenziva činila Srbům potíže ve všech ohledech, ať už šlo o centry, rychlé protiútoky soupeřů nebo postupný útok – přes velké zkušenosti už srbští obránci nestíhají a často nezachytávají přihrávky a náběhy soupeřů. Není proto vůbec překvapivé, že právě na defenzivní činnost se Muslin v kvalifikaci zaměřil, a přesto Srbové obdrželi druhý nejvyšší počet branek ze všech evropských týmů, které se probojovaly na mistrovství světa.

V záloze i v útoku je to ale zcela obráceně, Srbové tu mají skvělé fotbalisty, kteří mají buď to nejlepší těsně před sebou, nebo se zrovna nacházejí v ideálním věku. Stát za to bude především střed zálohy, kde se kromě Milinkoviče-Savie potkávají opory týmů v Premier League. Pozornost bude upřena na Nemanju Matiče, jedním z nejefektivnějších srbských hráčů v národním týmu je ale i Dušan Tadič ze Southamptonu a potvrdit výbornou sezonu v Crystal Palace bude chtít Luka Milivojevič.

Program Srbska v základní skupině E:

17. června: Kostarika - Srbsko (14:00, Samara)

22. června: Srbsko - Švýcarsko (20:00, Kaliningrad)

27. června: Srbsko - Brazílie (20:00, Otkrytie Arena v Moskvě)

Absence: Pomoci v obraně nemůže pětadvacetiletý Matija Nastasič, kterého chronicky trápí potíže s koleny a nemůže tak naplňovat své vynikající předpoklady.

Nadějní hráči: Na lavičce pak budou čekat na šanci talentovaní mladíci, kteří před třemi lety ovládli mistrovství světa do 20 let, ať už jde o Živkoviče, Grujiče, Maksimoviče nebo Gačinoviče. Vést útok na hrotu bude další člen zlatého mužstva Aleksandar Mitrovič, kterému angažmá v Newcastlu sice příliš nevyšlo podle představ, uplynulý půlrok na hostování ve Fulhamu ho ale dostal do skvělé formy. A Mitrovičovi to v pouhých 23 letech velice solidně pálí i na reprezentační úrovni.

Ambice: Srbsko je tedy týmem, který má v nevyzpytatelné skupině E velkou šanci na postup. Extrémní bude pro Srby cestování – nejdříve hrají v Samaře, která se nachází nedaleko hranic s Kazachstánem, pak následuje přesun do Kaliningradu, aby završili skupinu zápasem v Moskvě.

Jednoznačným favoritem skupiny samozřejmě bude Brazílie, s níž se Srbové utkají v posledním zápase skupinové fáze. Zásadní pro šance Krstajičova týmu ale bude hned vstup do skupiny, který Srbsko absolvuje proti Kostarice. A stejně klíčové může být druhé utkání se Švýcarskem. Pokud se Srbům vstup podaří, mohou mířit vysoko. Když ale na velkých šampionátech ještě i jako Jugoslávie v prvním zápase prohráli, od roku 1990 ze skupiny nikdy nepostoupili.

Konečná nominace Srbska:

Brankáři: Marko Dmitrovič (Eibar/Šp.), Predrag Rajkovič (Maccabi Tel Aviv/Izr.), Vladimir Stojkovič (Partizan Bělehrad).

Obránci: Branislav Ivanovič (Zenit Petrohrad/Rus.), Aleksandar Kolarov (AS Řím/It.), Nikola Milenkovič (Fiorentina/It.), Milan Rodič (Crvena zvezda Bělehrad), Antonio Rukavina (Villarreal/Šp.), Uroš Spajič (Anderlecht/Belg.), Duško Tošič (Besiktas Istanbul/Tur.), Miloš Veljkovič (Werder Brémy/Něm.).

Záložníci: Marko Grujič (Cardiff/Angl.), Filip Kostič (Hamburk/Něm.), Adem Ljajič (FC Turín/It.), Nemanja Matič (Manchester United/Angl.), Sergej Milinkovič-Savič (Lazio Řím/It.), Luka Milivojevič (Crystal Palace/Angl.), Nemanja Radonjič (Crvena zvezda Bělehrad), Dušan Tadič (Southampton/Angl.), Andrija Živkovič (Benfica Lisabon/Portug.).

Útočníci: Luka Jovič (Eintracht Frankfurt/Něm.), Aleksandar Mitrovič (Fulham/Angl.), Aleksandar Prijovič (PAOK Soluň/Řec.).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články