Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Do šampionátu vstoupí ostrostřelci z Kolumbie či Polska. Zastaví Salah sbornou?

Šestý den mistrovství světa nabídne mimo jiné premiérové vystoupení nejlepšího kanonýra předchozího turnaje Jamese Rodrígueze z Kolumbie a jeho klubového spoluhráče z Bayernu Mnichov Roberta Lewandowského, který kraloval tabulce střelců v evropské kvalifikaci. Program druhého kola skupinové fáze otevře ve večerním duelu Rusko a Egypt, jemuž by měl pomoci i uzdravený Mohamed Salah. Přímé přenosy všech utkání sledujte od 13:40 na ČT sport a webu ctsport.cz. 

James Rodríguez v dresu kolumbijské reprezentace
zdroj: AP autor: Antonio Calanni

Kolumbie - Japonsko (14:00, Saransk)

Kolumbie bude opět spoléhat zejména na Rodrígueze. Ofenzivní záložník zazářil na předchozím šampionátu, kde si šesti góly řekl o Zlatou kopačku, a dovedl tým do čtvrtfinále. O jeho startu v úvodním zápase však jasno není. Šestadvacetiletá hvězda léčí zraněné lýtko na levé noze a trenér José Pekerman nepotvrdil, zda jej bude moci nasadit. "Musíme počkat na finální prohlídku, rozhodne se těsně před utkáním," řekl Pekerman.

Jeho svěřenci si chtějí dát na Japonsko pozor, přestože ho před čtyřmi lety deklasovali v základní skupině 4:1. "Nesmíme se chytit do pasti a být přehnaně sebevědomí. Máme skvělý a talentovaný tým, ale na mistrovství světa musíme hrát chytře, přistupovat ke každému střetnutí zvlášť a mít touhu vítězit," uvedl záložník Abel Aguilar. Velkou motivaci bude mít mimo jiné zkušený útočník Radamel Falcao, který v Brazílii 2014 chyběl kvůli zranění.

Japonsko nechybělo od roku 1998 ani na jednom MS a chtělo by překvapit a postoupit ze skupiny, což se mu už dvakrát povedlo. "Přestože očekávání nejsou moc velká, náš cíl se nezměnil. Realisticky by bylo osmifinále velkým úspěchem. Budeme se snažit odehrát dobrý šampionát," řekl obránce Maja Jošida. 

Předpokládané sestavy:

Kolumbie: Ospina - Arias, D. Sánchez, Mina, Mojica - C. Sánchez, Barrios - Cuadrado, Rodríguez, Uribe - Falcao.

Japonsko: Kawašima - Sakai, Jošida, Makino, Nagatomo - Hasebe, Jamaguči - Honda, Kagawa, Inui - Okazaki.

Polsko - Senegal (17:00, Moskva)

Poláci si zahrají na MS poprvé od roku 2006, kde stejně jako o čtyři roky dříve vypadli už v základní skupině. V Rusku budou hodně spoléhat na kapitána Lewandowského, jenž byl s 16 góly nejlepším střelcem evropské části kvalifikace, ale na velkých turnajích se zatím trápil - na Eurech 2012 i 2016 dal vždy po jedné brance.

"Nevím, do kolika šancí se dostanu, ale když jsem zdvojený a faulovaný, otevírá se tím prostor pro spoluhráče a toho bychom chtěli využít. Chci, aby můj hlad po gólech byl stále větší. Doufám, že se na mistrovství světa dočkám co nejvíce branek," prohlásil Lewandowski.

Senegalci se na šampionátu představí podruhé. V roce 2002 začali turnaj šokující výhrou 1:0 nad obhájcem trofeje z Francie a pak nečekaně došli až do čtvrtfinále. Lvy z Terangy tehdy jako kapitán vedl současný trenér Aliou Cissé.

Africké mužstvo disponuje řadou hráčů z anglické ligy. Ofenzivu by měl táhnout především Sadio Mané, který v uplynulé sezoně došel s Liverpoolem až do finále Ligy mistrů. "Porážka s Realem Madrid stále bolí, ale už myslím pouze na mistrovství světa. Bylo by skvělé navázat na naše předchůdce z roku 2002, i když to bude hodně těžké," uvědomuje si Mané.

Předpokládané sestavy:

Polsko: Szczesny - Piszczek, Bednarek, Pazdan, Rybus - Linetty, Krychowiak - Blaszczykowski, Zieliňski, Grosicki - Lewandowski.

Senegal: K. Ndiaye - Gassama, Koulibaly, Sané, Sabaly - Gueye, Kouyaté - Sarr, Mané, Niang - Sakho.

Rusko - Egypt (20:00, Petrohrad)

Domácí tým může udělat velký krok k prvnímu postupu ze základní skupiny MS od roku 1986. Do turnaje vstoupil drtivou výhrou 5:0 nad Saúdskou Arábií, a když porazí i Egypt, zajistí mu ve středu postup do osmifinále Uruguay, pokud neprohraje se Saúdskou Arábií. Egypt naopak podlehl gólem v 90. minutě zmíněným Jihoameričanům a potřebuje zvítězit.

Pomoci by mu k tomu mohl i Salah, jenž po zranění ramene z finále Ligy mistrů už o víkendu naplno trénoval s týmem. "Je to jejich největší hvězda, ale hrajeme proti Egyptu, ne proti Salahovi. A věřím hráčům, že to zvládnou," konstatoval ruský trenér Stanislav Čerčesov.

Mohamed Salah na tréninku egyptské reprezentace
zdroj: REUTERS autor: Damir Sagolj

Jeho výběr čeká proti faraonům rozhodně větší práce než v duelu s lehkovážnou Saúdskou Arábií. Afričané totiž i bez Salaha drželi s Uruguayí krok a inkasovali až v úplném závěru. Navíc pokud by kanonýr LFC nastoupil, mohl by ruské obraně dělat velké problémy.

"Salah už naplno trénoval se spoluhráči a podle lékařů je připraven nastoupit," řekl kouč Egypta Héctor Cúper. "Proti Rusku to bude velmi těžké, protože musíme zvítězit," dodal.

Podobně hovořil i záložník Mohamed Elneny. "Nepřijeli jsme sem odehrát tři zápasy a jet domů. Utkání s Ruskem je klíčové a nemáme jinou možnost než vyhrát, ale proti domácím, které poženou tisícovky fanoušků, to bude velmi náročné," upozornil záložník Arsenalu.

Předpokládané sestavy:

Rusko: Akinfejev - Fernandes, Kutěpov, Ignaševič, Žirkov - Samedov, Gazinskij, Čeryšev, Zobnin, Golovin - Smolov.

Egypt: Šanáví - Fasí, Gabr, Hegází, Abdal Šáfí - Vardá, Elneny, Saíd, Hamad, Hasan (Salah) - Muhsín.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články