Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Senegal: Nic není nemožné. Zopakuje Cissého válec senzační čtvrtfinále?

Dosud byli na světovém šampionátu pouze jednou - a hned ohromili. Fotbalisté Senegalu se před šestnácti lety dokázali prodrápat až do senzačního čtvrtfinále. A rádi by svůj nebývalý úspěch zopakovali, nebo se mu alespoň minimálně přiblížili. Útočný tým, jemuž vévodí postava liverpoolského kanonýra Sadia Maného, věří, že nic není nemožné.

Radost fotbalistů Senegalu
zdroj: Reuters autor: Siphiwe Sibeko

Historie: První a zatím poslední představení Senegalu na mistrovství světa se konalo v roce 2002. Mezi největší úspěchy se zapsal hned první zápas Senegalu, který vedl nynější reprezentační trenér Aliou Cissé jako kapitán.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

Senegal tehdy porazil úřadující mistry světa Francii 1:0. Nakonec se po remíze 1:1 s Dánskem a 3:3 s Uruguayí fantasticky prokousal přes osmifinále se Švédskem (2:1 v prodl.) až do čtvrtfinále, kde ho zastavilo Turecko (1:0 v prodl.).

Mimochodem, víte, že největší porážkou, kterou kdy Senegal utrpěl, byl jedenáctigólový výprask od Československé reprezentace v roce 1966?

SENEGAL na mistrovství světa:

Počet účastí na MS: 1x

Nejlepší výsledek: čtvrtfinále 2002 (Jižní Korea a Japonsko)

MS 2014 (Brazílie): nekvalifikoval se

Cesta na šampionát: V kvalifikaci Senegal ani jednou neprohrál, o body ale přišel kvůli remízám proti Burkině Faso. Pikantní bylo utkání proti Jihoafrické republice. Poprvé na ni Senegal narazil v listopadu 2016 a prohrál 1:2.

Zápas se ale z důvodu manipulace ze strany ghanského rozhodčího Josepha Lampteyho, který byl dodatečně potrestán doživotním zákazem činnosti, opakoval. Lamptey tehdy nařídil penaltu ve prospěch domácích za ruku, která nebyla.

A tak tři dny po vítězství nad Kapverdskými ostrovy uspěl Senegal i v opáčku proti JAR a definitivně si výhrou 2:0 zajistil účast na mistrovství světa.

Názor experta:

Verner Lička: "Fotbalisti ze Senegalu jsou velmi žádaní. Jsou dobří jako Nigerijci, ale díky prostředí a výchově se s nimi lépe pracuje. Jenže na úspěch na šampionátu to nestačí. Myslím si, že kdyby na MS hrálo šestnáct nebo dvacet čtyři týmů, tak se tam ani nedostanou."

Největší hvězdy: Hlavní postavou senegalského výběru je bezpochyby kanonýr Sadio Mané. Šestadvacetiletý útočník se během kvalifikace trefil sice pouze jednou, ale i tak měl zásadní podíl na postupu. Ve svém domovském Liverpoolu plní jednu z klíčových rolí, ve finále Ligy mistrů proti Realu Madrid trefil jediný gól Reds.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Senegalu

Nadějný hráč: Senegal má našlapaný kádr. V nominaci je sedm hráčů z Premier League včetně Maného. V třiadvacetičlenném výběru figuruje i obránce Anderlechtu Karu Mbodjiho, který kvůli zraněnému kolenu od prosince nehrál.

Sedm hráčů vzal Cissé i z francouzské Ligue 1 - ukázat by se mohl především útočník Diafra Sakho z Rennes. Tři fotbalisté hrají v Itálii. Za zmínku jistojistě stojí obránce Neapole Kalidou Koulibaly. Mimo Evropu působí pouze brankář Khadim Ndiaye z guinejské Horoyi.

Absence: Místo nezbylo na obránce Crystal Palace Papeho Souareho či útočníka Evertonu Oumara Niassého.

Program Senegalu v základní skupině H:

19. června: Polsko - Senegal (17:00, Moskva)

24. června: Japonsko - Senegal (17:00, Jekatěrinburg)

28. června: Senegal - Kolumbie (16:00, Samara)

Ambice: Je to hodně odvážné, ale Senegal chce zopakovat minimálně ono čtvrtfinále. A je pravdou, že z nelehké skupiny H má dveře potenciálně otevřené.

Ve vyloženě kosmopolitním a poměrně vyrovnaném týmovém kvartetu narazí na Polsko, Kolumbii a Japonsko. Šanci jít do play-off tak má evidentně kdokoli.

Konečná nominace Senegalu:

Brankáři: Abdoulaye Diallo (Rennes/Fr.), Khadim Ndiaye (Horoya/Guinea), Alfred Gomis (Spal/It.). Obránci: Kalidou Koulibaly (Neapol/It.), Lamine Gassama (Alanyaspor/Tur.), Kara Mbodji (Anderlecht/Belg.), Moussa Wagué (Eupen/Belg.), Youssouf Sabaly (Bordeaux/Fr.), Saliou Ciss (Valenciennes/Fr.), Salif Sané (Hannover/Něm.).

Záložníci: Idrissa Gana Gueye (Everton/Angl.), Cheikhou Kouyaté (West Ham/Angl.), Cheikh Ndoye (Birmingham/Angl.), Alfred Ndiaye (Wolverhampton/Angl.), Badou Ndiaye.

Útočníci: Mame Biram Diouf (oba Stoke/Angl.), Sadio Mané (Liverpool/Angl.), Keita Baldé Diao (Monako/Fr.), Diafra Sakho, Ismaila Sarr (oba Rennes/Fr.), Moussa Konaté (Amiens/Fr.), Mbaye Niang (FC Turín/It.), Moussa Sow (Bursaspor/Tur.).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články